Bezglutenowe pierogi mocno kokosowe z serem bez cukru

W sam raz jako przekąska lub pełnoprawny obiad, jakie to danie? Dziś przyrządzimy bezglutenowe pierogi kokosowe z serem bez cukru, które zadowolą każde podniebienie, a zwłaszcza takie, które uwielbia smak kokosu.

Potrzebne składniki na przygotowanie pierogów

Podzielimy składniki na ciasto oraz farsz.

Składniki na ciasto

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • jedna szklanka mąki ryżowej,
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżka łuski babki jajowatej,
  • pół łyżeczki soli,
  • dwie łyżki oleju,
  • jedna i jedna czwarta szklanki gorącej wody.

Składniki na farsz

Do przygotowania farszu potrzebne będą:

  • wiórki kokosowe,
  • twaróg.

Przygotowujemy ciasto

Do miski dodajemy mąki, sól oraz łupiny babki jajowatej. Dodajemy olej i mieszając dodajemy powoli wodę. Kiedy ciasto straci trochę temperatury, możemy je zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i gładkie. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać więcej skrobi ziemniaczanej, a w przypadku, kiedy ciasto będzie zbyt twarde, należy dodać więcej wody. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na konsystencję, zanim przejdziemy do kolejnego kroku.

Odcinamy około jedną trzecią ciasta, z którego zrobimy pierwszą partię pierogów. Pozostałe ciasto przykrywamy, aby nie wyschło.

Odcięte ciasto należy rozwałkować, następnie wykroić kółka, nałożyć farsz oraz dokładnie zalepić składając kółka na pół.

Jak przygotować farsz?

Przygotowanie farszu nie jest trudne, natomiast jest zależne od preferencji. Bierzemy twaróg oraz wiórki kokosowe w proporcji takiej, jaka nam najbardziej odpowiada. Jeśli nie wiemy jaką proporcję użyć, można zacząć od dodania po równo twarogu oraz wiórków kokosowych.

W podobny sposób przygotowujemy pozostałą część ciasta formując z niego kolejne pierogi.

Gotowanie pierogów

Gotowe pierogi należy ugotować przed podanie. Gotujemy osoloną wodę, kiedy ta zacznie wrzeć, dodajemy pierogi i gotujemy dalej przez około 5 minut do momentu, kiedy wypłyną. Gdy wypłyną, wyciągamy, pierogi są gotowe do spożycia. Pamiętajmy, że kwestia farszu jest kwestią umowną, która jest warta eksperymentów w zmianie proporcji twarogu do wiórków kokosowych.

Podsumowanie

Pierogi mocno kokosowe są ciekawym posiłkiem, gdyż można je podawać zarówno na obiad, jak i pozostałe posiłki, gdyż są one słodkie, więc mogą także zastąpić niezdrową przekąskę naszych dzieci. Wszystko zależy od ilości użytych składników do przygotowywanego farszu. Smacznego!

Dodaj komentarz