Witajcie Kochani,

dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszny sernik.

Od jakiegoś czasu staram się ograniczyć biały cukier i wszelkie słodkości, którymi jest naładowany. Dlatego nie dla mnie już klasyczne przepisy na ciasta, gdzie cukier sypie się… szklankami. Jednak nie zamierzam rezygnować z pysznych domowych wypieków tylko dlatego, że wszystkie przepisy, jakich dotychczas używałam nie stroniły od cukru.

Postanowiłam znaleźć bezcukrową i bezglutenową odpowiedź na moje ukochane ciasto – sernik. Udało mi się! A efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sernik udał się wyśmienicie, był pyszny. Cukier biały zastąpiłam ksylitolem, który jest zdrowszy i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Smak sernika okazał się wspaniały, a ja sama bardzo się ucieszyłam, że dałam radę zrobić taki specjał nie używając ani grama białego cukru. Da się? Da!

Dlatego zachęcam Was do takich zdrowych przepisów, które są doskonałą alternatywą dla klasycznych ciast. Skoro można w domowych wypiekach unikać „białej śmierci” czyli białego cukru – róbmy to! Dla swojego zdrowia i zdrowia swoich najbliższych.

Bezglutenowy sernik budyniowy bez cukru

bezglutenowy_sernik_bez_cukru_z_orzechami_brazylijskimi_przepis_meglydsc_0269

Składniki na masę serową:

1 kg sera tłustego (ja użyłam gotowego zmielonego sera twarogowego z wiaderka)
200 g masła (warto wcześniej wyjąć go z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową)
6 jajek
starta skórka z pomarańczy + aromat pomarańczowy
7 łyżek zmielonego na drobno ksylitolu
budyń o smaku śmietankowym (ja kupiłam specjalny bezglutenowy z firmy Celiko)
laska wanilii

Składniki na spód:

50 g masła
3/4 szklanki mąki migdałowej
łyżka ksylitolu
1 żółtko
płaska łyżeczka proszku do pieczenie
3 łyżki bardzo drobno pokrojonych orzechów brazylijskich (ja użyłam z firmy Biogo)

biogo

Składniki na lukier:

1 białko
szczypta soli
ksylitol zmielony w młynku do kawy lub blenderze na bardzo miałki (a’la cukier puder)
łyżka zimnej wody
łyżeczka mąki migdałowej
łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Masło miksujemy. Dodajemy po łyżeczce ksylitolu. Ucieramy. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Następnie dodajemy twaróg, również po łyżce cały czas miksując. Zmiejszamy obroty miksera – dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę.

Przekładamy do miksera specjalne łopatki do ciast (np. kruchych). Miksujemy masło, dodajemy ksylitol oraz żółtko. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i dodajemy do ciasta ciągle miksując. Na koniec wsypujemy rozdrobnione orzechy kokosowe i mieszamy je dokładnie z pomocą łyżki (nie miksujemy). Orzechy brazylijskie w cieście po wypieczeniu będą przyjemnie chrupały.

Na prostokątną brytfankę wykładamy papier do pieczenia. Rozprowadzamy nasze ciasto równomiernie (spód). Przy brzegach brytfanki możemy je nieco zakleić ku górze, tak, aby masa serowa nie przeciekła nam pod spód ciasta.

Gdy spód jest gotowy, wylewamy masę serową.

Wkładamy ciasto na 55 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.

bezglutenowy_sernik_bez_cukru_z_orzechami_brazylijskimi_przepis_meglydsc_0261

Jeśli chcemy nasze ciasto udekorować lukrem:
Ubijamy białko z solą na sztywną pianę, dodajemy ksylitol, mąkę, sok z cytryny i miksujemy. Gotowe.

bezglutenowy_sernik_bez_cukru_z_orzechami_brazylijskimi_przepis_meglydsc_0271

Teraz smarujemy wierzch lekko przestudzonego sernika lukrem i dekorujemy wedle uznania.

bezglutenowy_sernik_bez_cukru_z_orzechami_brazylijskimi_przepis_meglydsc_0269

Smacznego!

Robiliście kiedyś ciasto bez cukru? Jakich zamienników białego cukru używacie?

Pozdrawiam,

Madzia

88 komentarzy

  1. Dawno nie jadłam sernika… ostatnio do nabiału mnie nie ciągnie, ale nie wątpie w to, ze Twój sernik smakował wspaniale 😉

    PS Słodka psina 😉

  2. Robiłam kiedyś sernik z ksylitolem…:) dla mnie nie ma różnicy czy cukier czy ksylitol…jeśli chodzi o smak. bezglutenowe specjały to u mnie norma 🙂 smaczny przepis

    • Ksylitol jest wspaniałym zamiennikiem cukru według mnie. Przynajmniej nie ma takiego okropnego posmaku, jak stewia na przykład 🙂

  3. O nie, błagam. Sernik? Fuj, fuj, fuj haha. Wybacz mi to, ale na myśl o tym cieście aż mną wstrząsa. Każdy, kto mnie zna, doskonale wie, że jeśli coś przeskrobię, to idealną karą będzie wmuszenie we mnie sernika . Przykro mi, ale dzisiaj przepis zupełnie nie dla mnie ;*

  4. Uwielbiam sernik! <3 To chyba moje ulubione ciasto! Ale masz rację w tych wszystkich przepisach cukier sypie się szklankami i dlatego pewne rzeczy muszę ograniczać lub eliminować nawet jeśli tak bardzo je uwielbiam 🙂 Ale Twój przepis z chęcią przetestuje! Może będzie wybawieniem dla pozostania wierną sernikowi 😉

    • Mam podobnie – sernik to jedno z moich ukochanych ciast! 🙂
      A do przetestowania przepisu gorąco zachęcam!

  5. Ja podobnie do Ciebie jako zamiennika zwykłego cukru używam ksylitolu i uważam, że spisuje się w tej roli najlepiej. Muszę jednak dodać, że ostatnio używam naprawdę jego małe ilości. Przepis jest naprawdę świetny. Chętnie kiedyś wypróbuję 🙂

    • Ja też bardzo masło słodzę ksylitolem. Głównie używam go właśnie do ciast, czasem jakiś twarożków na słodko 🙂

  6. Szczerze mówiąc, to chyba raz mi się zdarzyło robić ciastka z ziarnami, gdzie zamiast cukru użyłam stewi. Niestety nie był to najlepszy zamiennik. Twój sernik wygląda cudownie… mniam 😀

  7. Wygląda pysznie 🙂
    Ja też osatnio eksperymentuję z ksylitolem. Serniki robię rzadko i jak już dodaję cukier i raczej nie będę kombinować, ale jakieś uzdrowione ciasta czy muffinki z dodatkiem ksylitolem na pewno będę piec 🙂

  8. Piękny serniczek Madziu. Do masy twarogowej nie musisz ksylitolu mielić czy rozdrabniać. Wystarczy, że zmieszasz z twarogiem, on sobie z nim poradzi. Albo zrobić kogel mogel z żółtek i też się rozpuści.

  9. pięknie prezentuje się ten sernik 🙂 wypróbuję z chęcią ten przepis 🙂
    szczerze powiedziawszy, w ogóle nie używam cukru. Kupuję raz na jakiś czas opakowanie i trzymam wyłącznie dla gości, którzy przyjdą na kawę/herbatę 🙂 nie przepadam za słodkim smakiem, ale jeśli już dosładzam to używam stewii lub miodu 🙂
    pozdrawiam

  10. Obecnie wszystkie moje ciasta są bez cukru 🙂 Robiłam nawet niedawno sernik, ale bez spodu, a do osłodzenia użyłam erytrolu. Tylko mnie opadł troszkę, ale był niezwykle soczysty dzięki postawieniu na dno piekarnika blaszki z wodą (oraz dodania odrobiny mleka do masy). Twoja propozycja jest naprawdę bardzo udana i apetyczna – idealna do rozgrzewającej herbatki 🙂

    • Ja dopiero zaczynam z wypiekami bez cukru. Myślałam, że to wielka filozofia przygotować takie ciasto, jednak zaskoczyłam sama siebie – to wcale nie jest trudniejsze od zrobienia klasycznego sernika. Teraz jestem zachęcona i zrobię jeszcze nieraz ciasto bez cukru 🙂

  11. Za sernikami generalnie nie przepadam, bo często są suche, ale twój wygląda na wilgotny i pełen smaku ! Zapisałam sobie na kompie ten przepis, żeby kiedyś go wypróbować 🙂

Skomentuj