Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami i bezą.

Sezon wakacyjny to czas, w którym w naszych domach rządzą ciasta i desery z owocami. Staramy się wykorzystywać sezonowe dobra, które smakiem przypominają nam dzieciństwo. Przykładem owoców, które szczególnie ciszą się popularnością są czerwone porzeczki. Wiedząc jak bardzo lubicie desery z wykorzystaniem tych owoców postanowiliśmy przedstawić wam przepis na ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami i bezą, które na pewno skradnie wasze serca.

Składniki do ciasta

Aby przygotować nasze kruche ciasto potrzebujemy:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczyptę soli,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz 4 żółtka (białka zachowamy do bezy).

Te składniki pozwolą nam zrobić kruchy spód naszego deseru. Do wykonania bezy niezbędne będą:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru
  • oraz 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Do ciasta potrzebować będziemy również około 600 gram porzeczek czerwonych oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie spodu ciasta

W celu przygotowania naszego kruchego ciasta musimy przesiać mąkę na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia. Całość posiekać nożem na stolnicy lub zmiksować z użyciem miksera na drobną kruszonkę. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek oraz szybkie zagniecenie naszego ciasta. Przygotowane przez nas ciasto rozwałkowujemy lub wylepiamy na blaszce o wymiarach 26 na 36 cm. Blaszka wcześniej powinna zostać wysmarowana masłem oraz wyłożona papierem do pieczenia. Przygotowaną blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Pamiętajmy o podziurkowaniu spodu widelcem przed wstawieniem do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 20 min do osiągnięcia złotego koloru.

Przygotowanie bezy

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie kontynuujemy ubijanie jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec utworzoną pianę mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Przygotowanie owoców

Czerwone porzeczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z gronek. Mieszamy je z mąką ziemniaczaną. Owoce wykładamy na wypieczony spód, na wierzch wylewamy przygotowaną pianę na bezę. Ciasto pieczemy przez około 20 minut w 170 stopniach C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C, włączamy nawiew (termoobieg) i suszymy bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Dzięki temu powstanie nam pyszne słodkie ciasto przełamane kwaskowatością czerwonych porzeczek, które idealnie sprawdzi się w trakcie letnich imprez.

Dodaj komentarz