1. Dzień dobry!

Olej palmowy – no właśnie… co o nim sądzić? Jest w większości składów produktów na sklepowych półkach. Być może mylnie wydaje nam się, że znajduje się jedynie w słodyczach i fast-foodach. Jenak jego popularność naprawdę bije rekordy. Moim zdaniem warto przed zdecydowaniem się na jego konsumpcję bądź też rezygnację z oleju palmowego warto zapoznać się z rzetelnymi informacjami na jego temat.

Co to jest olej palmowy?

Nic innego jak olej tłoczony z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie kolor tego oleju jest pomarańczowoczerwony. Jednak bardzo trudno spotkać go obecnie w takim odcieniu. W swojej naturalnej wersji zawiera cenny betakaroten, witaminę E i antyoksydanty. Zatem nie można by mu odmówić właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Wtedy zostaje on pozbawiony prawie wszystkich cennych składników odżywczych. Nie sposób go znaleźć w innej postaci niż właśnie po rafinacji.

Produkcja oleju palmowego.

Skąd wziął się olej palmowy?

Od lat producenci poszukiwali taniego zamiennika olejów wykorzystywanych przy produkcji żywności. Olej palmowy jest tani i bardzo łatwo dostępny, a przy tym ma bardzo długi okres trwałości i nie ma przeciwwskazań, aby przechowywać go w temperaturze pokojowej. Trzeba przyznać, że te czynniki wpływają na fakt, że jest szalenie atrakcyjny dla firm spożywczych. Z 1 hektara plantacji palm otrzymuje się 10 razy więcej oleju, niż z upraw innych roślin oleistych. Taka liczba robi wrażenie!
Olej uzyskiwany z palm oleistych w porównaniu z innymi olejami jest zdecydowanie szybszy w pozyskaniu. Jego plantacja jest po prostu bardziej wydajna. W Internecie pojawiają się informacje, że jest sześciokrotnie wydajniejsza niż w przypadku oleju z pestek winogron i aż dziesięciokrotnie niż przy plantacjach oleju sojowego.

Trzeba przyznać, że owoce palmy oleistej wyglądają imponująco.

Gdzie więc problem?

Moim zdaniem problem leży przede wszystkim w nieświadomości konsumentów. Informacje o szkodliwości oleju palmowego nie są powszechnie rozpowszechniane. Przeciętny konsument nie ma też pojęcia w jak wielu produktach spożywczych olej palmowy się znajduje.

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?

Ma on negatywny wpływ na nasze zdrowie. To źródło tłuszczy nasyconych, które bezpośrednio wpływają na podnoszenie poziomu „złego cholesterolu” (czyli LDL) we krwi. Nadmiar cholesterolu niesie za sobą bardzo negatywne skutki. Jest to szkodliwy dla serca i tętnic, prowadzi do stanów zapalnych, zawału serca lub udaru mózgu.
Pod wpływem zwiększonego spożycia tłuszczów trans (a o nie nie trudno, gdyż olej palmowy czai się wszędzie) zmieniają się właściwości naszych błon komórkowych. Zmniejsza się ich płynność, elastyczność i przepuszczalność. To bardzo negatywne zjawisko.
Obecnie obserwuje się zwiększoną tendencję do początków miażdżycy także u młodych osób.

Palma oleista.

Olej palmowy niszczy środowisko?

Proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji (80% jego światowej produkcji pochodzi z Malezji właśnie). Plantacje oleju palmowego powstają na cennych przyrodniczo torfowiskach, a także obszarach lasów deszczowych, które są uprzednio palone, a potem karczowane.
Lasy w Indonezji mają obecnie najszybsze tempo karczowania na świecie, a sama Indonezja stała się trzecim emitentem dwutlenku węgla na świecie, a zmiany klimatyczne postępują tam z prędkością światła.

Owoce palmy oleistej.

Nie tylko w pożywieniu

W przypadku mydeł i detergentów olej palmowy również jest stosowany. Lista związków mogących pochodzić z oleju palmowego jest bardzo długa, a w jej skład wchodzi między innymi bardzo popularny sodium lauryl sulphate (często prowadzący do wysuszania skóry i łupieżu),  siarczany alkoholi tłuszczowych, palmityniany (sodu i potasu), alkohol cetylowy, kwas stearynowy czy izopropyl.

Przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się produkcji oleju palmowego na szeroką skalę

Z rosnącą w zatrważającym tempie produkcją oleju palmowego aktywnie walczy Greenpeace. Dzięki niemu powstało wiele kampanii skierowanych do czołowych producentów żywności czy kosmetyków. Dzięki Greenpeace Dove i Uniliver wsparły wstrzymanie powstawania nowych plantacji palm olejowych.
Bardzo mnie cieszy, że ludzie nie zostają obojętni na to, co się dzieje ze środowiskiem. Zwłaszcza Greenpeace jest pod tym kątem bardzo aktywny. W 2010 roku za jego sprawą Nestlé obiecało zlikwidować kontakty z dostawcami (firmami), których działalność może negatywnie wpływać na środowisko jeśli chodzi właśnie o tej palmowy.
Z firmy kosmetycznych m.in. Lush wprowadził na rynek mydło o nazwie „Greenwash” niezawierające substancji pochodzących z oleju palmowego.

Wybór należy do Ciebie!

Otyłość, problemy z cholesterolem, choroby, degradacja środowiska… Negatywne pokłosie masowych plantacji oleju palmowego i wykorzystywania go w naprawdę ogromnej liczbie produktów spożywczych jest niezwykle duże. Szacuje się jednak, że nadal światowy popyt na olej palmowy będzie w najbliższych latach znacząco wzrastać. Producenci są bezwzględni, liczy się dla nich zysk bez brania pod uwagę etyczności swoich działań. Ty jednak masz wybór! Czytaj składy, rób odpowiedzialne, przemyślane zakupy i wybieraj to, co najlepsze – nie tylko dla Ciebie, ale i dla środowiska.

Post nie jest sponsorowany.

Zwracacie uwagę na składy produktów? Macie świadomość szkodliwości oleju palmowego?

Madzia

69 komentarzy

  1. Wydaje mi się, że coraz częściej mówi się o oleju palmowym i jego szkodliwości… według mnie trzeba mówić o tym więcej aby przypominać o tym ludziom, jeszcze bardziej uświadamiać. Tak jak wspomniałaś to nie tylko szkodzi naszemu organizmowi (chociaż wiadomo, że od jednego, czy dwóch ciastek z takim olejem zjedzonych od czasu do czasu nikt nie umrze), ale również przyrodzie, całemu światu. Według mnie jeśli człowiek ma wybór i może wybierać produkty bez dodatku oleju a na naturalnych składnikach to powinien właśnie po takie sięgać, zwłaszcza, że nie zawsze są one o wiele droższe lub droższe od tych z dodatkiem tego oleju (bywa, że czekolady są w tej samej cenie). Pomijajac już kwestie pieniężne to zdrowia, przyrody i świata nie wyceni… one są bezcenne
    Bardzo dobry post 🙂

    • Otóż to!
      Olej palmowy to nie tylko coś bardzo szkodliwego dla naszego organizmu, ale i środowiska. Trzeba troszczyć się o świat, w którym żyjemy.
      Dziękuję za docenienie :* 🙂

  2. Nie jadam olejów trans, unikam jak się da i gdzie się da, sporadycznie jak trafie przez przypadek,jadam całościowe produkty…
    Świetny wpis…

  3. Unikam oleju palmowego, ale czasami ciężko całkowicie wykluczyć go i wybierać produkty, które go nie zawierają :/

  4. ja, kiedy tylko się dowiedziałam o szkodliwości tego oleju, zaczęłam go unikać. Może nie uniknę go póki co w 100%, ale staram się znaleźć zamienniki kupowanych przeze mnie produktów spożywczych. Zarówno dla siebie, jak i dla środowiska warto z niego zrezygnować.

  5. Przyglądając się bliżej temu co sie dzieje jestem zdumiona że producenci nie mają granic zahamowań… zysk i tylko to sie liczy… nie ten to następny przyjdzie i kupi…
    Olej palmowy wszędzie chyba jest….

  6. Słyszałam o szkodliwości oleju palmowego i ostatnio staram się zwracać większą uwagę na składy spożywanych przeze mnie produktów. Najbardziej jednak przeraża mnie jego wpływ na środowisko!

  7. Niestety ciezko czasem calkowicie go wykluczyc ale coraz czesciej sprawa jest naglasniana widze bo to kolejne miejsce gdzie o nim slysze 🙂
    Pozdrawiam

    • Dobrze, że nie dajemy się zmanipulować przez chytrych producentów niedbających o środowisko i nasze zdrowie!

  8. Niestety większość produktów go zawiera choćby 90% margaryn które każdy używa codziennie do smarowania pieczywa. Najbardziej przerażające jest to że dużo osób myli go z olejem kokosowym…

  9. dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo niszczące są efekty produkcji oleju palmowego, a to najgorsze 🙁
    Przydałyby się kampanie, które mogłyby uświadomić to ludziom na całym świecie 🙁

  10. Już jakiś czas temu czytałam o oleju palmowym i ma on jeszcze jedną wadę, o której nie wspomniałaś. Pod wpływem ciepła z oleju palmowego wydostają się substancje rakotwórcze, więc faktycznie należy go unikać. Jednak jest czasem ciężko, bo producenci wciskają go gdzie się da, nawet ostatnio w jednym z supermarketów widziałam chleb, który w składnie miał olej palmowy… Cieszę się, ze o tym napisałaś, powinno się o tym mówić, jak najwięcej.

    • Nie wiedziałam, że działa rakotwórczo!
      Teraz to już w ogóle w 100% będę starała się go wyeliminować!
      Warto o tym mówić!

  11. Magda, Ty chyba czytasz w moich myślach, bo właśnie jakoś niedawno, może ze dwa dni temu, myślałam o oleju palmowym ;D. Dobrze, że dowiedziałam się od Ciebie o nim czegoś więcej.
    Pozdrawiam. 😉

    • To się nazywa telepatia 🙂
      Super, że mogłam Ci przybliżyć informacje na jego temat.
      Pozdrawiam 🙂

  12. Niestety dodaje się go teraz do bardzo wielu produktów, naprawdę wielu. Jak poczytamy etykiety produktów to możemy się zszokować, bo nie spodziewamy się jego obecności. Ja omijam go szerokim łukiem i uważam na to co kupuje 🙂

  13. Nigdy nie zwracałam większej uwagi na to, czy kosmetyk zawiera olej palmowy czy nie, wiem jednak, że znajduje się w wielu produktach spożywczych i starałam się choć w pewnym stopniu go unikać. na biochemii uczyłam się o szkodliwości LDL i wiem, czym grozi jego podwyższony poziom 🙂 Podoba mi się taki edukacyjny wpis!

    • Dzięki 🙂
      Sama niedawno zainteresowałam się tym temat i leży mi on na sercu.
      Zdrowie to jedno, a troska o środowisko – drugie.

  14. Niestety sporo ludzi jeszcze nie zdaje sobie sprawy jak szkodliwy jest olej palmowy, a jest on w większości produktach. Znalezienie czekolady bez oleju palmowego ostatnio graniczyło z cudem, ale dobrze, że jest internet 😉

    • W moim artykule nie znajduje się ŻADEN skopiowany fragment. Na jakiej postawie snuje Pani takie zarzuty?

  15. O ile w pożywieniu generalnie uważam na olej palmowy, to nie wiedziałam, że jest tak degradujący jeśli chodzi o środowisko! O wielu aspektach, dot. działania na organizm także nie miałam pojęcia. Podobają mi się takie posty, bo w pigułce mamy wszystko to, o co chcielibyśmy się zapytać.
    Dzięki wielkie 🙂

  16. na szczęście w mediach od niedawna zaczęto poruszać ten szokujący temat. nie pozostaje nam nic innego jak starannie czytać etykiety☺

  17. Przyznam się, że nie byłam świadoma, że jest aż tak paskudny. Teraz 3 razy się zastanowię zanim coś kupię, gdzie jest w składzie.

    • Nawet nie wiedziałam, bo nigdy nie interesowałam się olejem palmowym nierafinowanym. Moim zdaniem jest wiele olejów ze zdecydowanie lepszymi właściwościami, więc akurat do tego mi nie spieszno 😉

  18. No potwierdzam co piszą Pandy 😉 pomarańczowy olej palmowy jest dostępny w sklepach i rekomendowany jako bardzo zdrowy…

  19. Jak tylko mogę unikam produktów z dodatkiem oleju, ale czasami się nie da:/ A mi najbardziej jest szkoda tych wszystkich zwierząt, które są zabijane tylko po to żeby powiększyć plantacje 🙁

Skomentuj