Dlaczego olej palmowy jest taki zły?

Olej palmowy, otrzymywany z owoców palmy olejowej jest jednym z najczęściej produkowanych tłuszczów jadalnych na świecie. Palma olejowa daje dwa rodzaje oleju: jeden jest pozyskiwany z miąższu owocu (olej palmowy), a drugi z nasion lub z pestek (olej z ziaren palmowych). Olej palmowy jest spożywany w wielu krajach w postaci oleju roślinnego, tłuszczu piekarskiego i margaryny.
Olej palmowy, olej z ziaren palmowych i olej kokosowy – tak zwane oleje tropikalne – cieszą się złą opinią, ponieważ są bogate w tłuszcze nasycone, które od dawna są związane z chorobami serca. Tłuszcz nasycony podnosi poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, z których oba są czynnikami ryzyka chorób serca. Olej palmowy, który jest w 50% nasycony, ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych niż olej z ziaren palmowych i olej kokosowy, które są w ponad 85% nasycone. Ogólnie rzecz biorąc, im wyższa zawartość tłuszczów nasyconych, tym bardziej stały jest tłuszcz w temperaturze pokojowej. Olej palmowy jest półstały w temperaturze pokojowej, ale można go przetworzyć na płynny olej kuchenny.

W ostatnich latach dowiedzieliśmy się dużo więcej o wpływie różnych tłuszczów na zdrowie. Honor najzdrowszego tłuszczu poprzednio przypadł tłuszczom trans, które są obecnie zakazane. Tłuszcze trans nie tylko zwiększają poziom LDL i trójglicerydów, ale także obniżają „dobry” cholesterol HDL. Większość tłuszczów trans jest sztucznie wytwarzana poprzez uwodornienie. Częściowo uwodorniony olej, stosowany w wielu przetworzonych wypiekach i przekąskach oraz do smażenia potraw, jest głównym źródłem tłuszczów trans.

Producenci żywności i restauracje musiały znaleźć alternatywy. Jednym z nich jest olej palmowy. Jest mniej nasycony niż masło i nie zawiera tłuszczów trans. Ale to, że nie jest tak zły jak tłuszcz trans, nie czyni go zdrową żywnością. Według ekspertów ds. Żywienia z Harvardu, olej palmowy jest wyraźnie lepszy niż tłuszcze o wysokiej zawartości trans i prawdopodobnie lepszym wyborem niż masło. Ale oleje roślinne, które są naturalnie płynne w temperaturze pokojowej, takie jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy, nadal powinny być Twoim pierwszym wyborem.

Czy olej palmowy jest dla Ciebie zły?

Olej palmowy ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia układu krążenia. Jednak jedno z badań wykazało, że spożywany w ramach zbilansowanej diety „olej palmowy nie zwiększa ryzyka chorób układu krążenia”. Pomimo zalet zaleca się stosowanie innych olejów do gotowania, takich jak oliwa z oliwek.
Czy olej palmowy jest szkodliwy dla środowiska?
Głównym problemem związanym z olejem palmowym jest jego niezwykle szkodliwy wpływ na planetę. Producenci oleju palmowego „wprowadzili w błąd” co do ekologicznych roszczeń. Aby wyprodukować olej palmowy, owoce zbiera się z drzew, które mogą żyć średnio od 28 do 30 lat. Jednak gdy drzewa rosną zbyt wysoko, co utrudnia dostęp do owoców, są wycinane, aby zrobić miejsce dla nowych drzew – co przyczynia się do wylesiania lasów deszczowych.
Aby nadążyć za niewiarygodnie wysokim popytem na tanio produkowaną ropę, wycina się hektary lasów deszczowych, co prowadzi do utraty siedlisk zwierząt dla zagrożonych gatunków.
Według badań w ciągu ostatnich 16 lat poszukiwanie oleju palmowego doprowadziło do śmierci około 100 000 orangutanów. Inne zwierzęta, takie jak słonie, nosorożce i tygrysy, są również zagrożone z powodu wylesiania. Według World Wide Fund for Nature (WWF) przekształcanie lasów deszczowych w plantacje również przyczynia się do zmian klimatycznych, ponieważ proces ten uwalnia duże ilości dwutlenku węgla do powietrza.

Czy jest sposób, aby uniknąć używania szkodliwego oleju palmowego?

Niestety unikanie produktów zawierających olej palmowy może być trudne, ponieważ jego stosowanie jest obecnie tak powszechne na całym świecie.
Aby zmniejszyć wpływ, dobrym początkiem jest poszukiwanie produktów zawierających wyłącznie zrównoważony olej palmowy. Jeśli nie masz pewności, czy firma używa oleju palmowego jako składnika, WWF ma narzędzie do oceny marek, które pokazuje, czy używają one zrównoważonego oleju palmowego.
Uważa się, że w nadchodzących latach spodziewany jest wzrost ilości oleju palmowego, który ludzie na całym świecie będą spożywać.
Trwają prace, aby powstrzymać produkcję oleju palmowego i niszczenie planety. Grupa zwana Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) została utworzona w 2003 roku, aby skłonić osoby z branży oleju palmowego do współpracy w tym celu. Członkowie grupy, w której założeniu pomaga WWF, otrzymują ścisłe wytyczne dotyczące produkcji oleju palmowego.

Dodaj komentarz