Witam serdecznie!

Dzisiaj będzie bardzo słodko. Słodko i tradycyjnie. Przychodzę bowiem do Was z ciastem, które w mojej rodzinie gości od wielu, wielu lat. Znam jego smak doskonale i kojarzy mi się właśnie z okresem jesiennym. Dlaczego? A dlatego, że moja mama najczęściej robiła je właśnie jesienią, choćby ze względu na fakt, że w skład wypieku wchodzą właśnie polskie śliweczki. A jesienią właśnie jest ich pod dodatkiem. Wprawdzie w Biedronce można dostać je cały rok, ale nie smakują tak samo jak właśnie te jesienne. Ja zawsze kupuję ich w sezonie nieco więcej i po prostu zamrażam. Potem do pierogów czy właśnie pysznej, domowej drożdżówki mam jak znalazł.

Obowiązkowo do drożdżówki na wierzch zawsze musi być kruszonka. Taka prawdziwa, na masełku. Jej smak jest wyśmienity i nic go nie pobije. Rewelacja! Słodka, chrupiąca, aromatyczna. Pamiętam jak lata temu, gdy jeszcze nie byłam tak ogromną pasjonatką pieczenia zastanawialiśmy się z moim chłopakiem jakby tu wymyślić takie ciasto z samej kruszonki, dajmy na to „kruszonkowiec”. Do dziś podchodzę do tego z uśmiechem. Pewnie, że dałoby się upiec takiego kruszonkowca, ale czy sam smakowałby tak świetnie jak kruszonka na cieście? Cały urok w tym, że jest jej niewiele i podkręca smak drożdżówki ze śliwkami.

U mnie w domu ta drożdżówka zawsze ma niesamowite powodzenie i rozchodzi się z prędkością światła. Nie przesadzam! Ta, którą dziś prezentuje zeszła w mgnieniu oka! Ledwo co została wyjęta z piekarnika i pyk! Już jej nie było. Goście, jak i domownicy nie mieli dla niej litości. Zniknęła szybciutko. A ile pochwał zebrała. Jednak takie polskie, wspaniałe, domowe wypieki nie mają sobie równych i chętnie się powraca do nich z niemałym sentymentem.

Sama, gdy dopiero co zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem nieco obawiałam się ciasta drożdżowego. Zwyczajnie bałam się, że mi nie wyrośnie. Jednak moja mama dała mi cenne wskazówki i eureka! ciasto udało się bez trudu. Już za pierwszy razem wyszło koncertowo. Dlatego pragnę Was „sprzedać” ten nasz przepis. Gwarantuje, że ciasto wyjdzie pyszne. Wyrośnięte, mięciutkie… Spróbujcie, a przekonacie się sami!

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

pół kilo mąki pszennej

3/4 kostki drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

3 jajka o temperaturze pokojowej

3/4 szklanki cukru

dwie kostki masła

pół kilo śliwek węgierek

Kruszonka:

100 g masła

100 g mąki

100 g cukru

Drożdże rozkruszamy i dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy po łyżce mąki oraz cukru.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4815

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ściereczka). Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy to do reszty mąki. Gdy rozczyn lekko rośnie dolewamy go do ciasta. Dodajemy roztopione masło i zagniatamy delikatnie. Wszystkie składniki mają się połączyć dokładnie, a ciasto z łatwością ma „odchodzić” od dłoni. Formujemy z niego kulę, delikatnie oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem (ściereczka) do wyrośnięcia.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4819

Śliwki myjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Pestki należy usunąć.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4810

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4812

Teraz czas na kruszonkę.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4811

Z masła, mąki i cukru zagniatamy ciasto, rozkruszamy je w palcach.

Ciasto rozwałkujemy, wykładamy je na sporą brytfankę. Po wierzchu smarujemy białkiem.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4826

Połówki śliwek od spodu obtaczamy w mące i układamy na cieście.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Do śladu po pestce sypiemy śliwkom odrobinę cukru.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4828

W miarę równomiernie posypujemy ciasto kruszonką.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4830

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 40 minut.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4832

Gotowe! U mnie w domu ciasto je się z masłem i ciepłym mlekiem.

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4837

drozdzowka_ze_sliwkami_i_kruszonkaimg_4838

Lubicie ciasto drożdżowe? Robicie domowe drożdżówki czy zadowalacie się tymi z piekarni bądź cukierni? 🙂

Pozdrawiam,

Madzia.

87 komentarzy

  1. Ja mam ostatnio taką fazę na śliwki węgierki, że jem je codziennie! W sumie to nie tylko węgierki, bo każde <3 A ciacho super!

  2. Takie ciacha to ja lubię! 🙂 Moja babcia była specjalistką od śliwkowych wypieków, a Twój drożdżowiec wygląda prawie identycznie! Pyszności 🙂

  3. Wierz,że drożdżowe nie tuczy ? No,może troszkę ;). Uwielbiam,zwłaszcza ze śliwkami <3 🙂 .

  4. Moja babcia też zawsze takie ciacha robi! 😀 Rodzinie mega smakuje, tylko ja jakaś taka nie-ciastowa jestem, że ogólnie za ciastami nie przepadam – aż tak. Ale Twoje wygląda przepysznie!

  5. Bardzo dawno nic nie piekłam, a taką drożdżówkę naprawdę bym zjadła 😀 Wolę jednak wersję z samą kruszonką, bez owoców – niestety jestem Tadkiem-Niejadkiem 😀 Przepis zapisuję, może w przyszłym tygodniu z niego skorzystam 😀

    • Znam ciasto o jakim mówisz. Już robiłam taką wersję bez owoców. Dodaję wtedy znacznie więcej kruszonki 😉

  6. Domowe wypieki to podstawa a Twój wygląda bardzo pysznie.
    Ja uwielbiam te z kruszonką a dodatkowo z owocem robią na mnie bardzo duże wrażenie. Poza tym zawsze na pierwszym miejscy stawiam wypieki domowe.

    • Ja też uwielbiam domowe wypieki. Potem długo, długo nic i pojawiają się na liście te z cukierni 😉

  7. Ja z drożdżówki właśnie kruszonkę wyłącznie mogę zjeść 😉 A takie ciasta z owocami, to zamiast drożdżowych wolę jogurtowe. Od zawsze mam na bakier z drożdżówkami. Wyjątek stanowią takie małe buleczki, gdzie dodatków i kruszonki zawsze wiecej niż ciasta.

    • U mnie z racji, że w domu są sami kruszonkoholicy – drożdżowe bez tego dodatku odpada 😀

  8. Ja tam robie śliwkowy crumble, śliwka i kruszona i już 😀 po co ciasto, w sumie crumble nie ma nazwy po prolsku, moze byc kruszonkowiec

    • Zawsze można samej spróbować wziąć się za domową drożdżówkę 🙂 To wcale nie takie trudne 🙂

  9. Madziu, ja uwielbiam ciasta drożdżowe, bo pachnie nimi cały dom. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, bo mają niepowtarzalny smak. Uwielbiam ciasta z kruszonką, bo jest (chyba) najsmaczniejsza na tym cieście. Czyli takie ciasto jakie upiekłaś jest moim ulubionym.
    U mnie ostatnio też pachnie i ciastem drożdżowym i śliwkami….
    Serdecznie Cię pozdrawiam i smacznego… 🙂

  10. Witam 🙂 ciasto wygląda rewelacyjnie 😉 do ciasta napewno dodajemy aż dwie kostki masła? Będę wdzięczna za odpowiedź 😉 pozdrawiam:-)

Skomentuj