Dzień dobry!

Zupa dyniowa – zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki! Idealnie kremowa, rozgrzewająca, o wspaniałym intensywnym kolorze. W wersji klasycznej robiłam ją mnóstwo razy i każdorazowo smakowała równie wspaniale. Jestem od niej uzależniona. Jednak to jak najbardziej pozytywne uzależnienie.

Zdjęcie zrobiłam przy okazji, gdy naszła mnie ochota na tę zupkę jeszcze wiosną. Wtedy użyłam mrożonej dyni. Teraz jednak zdecydowanie można się połakomić na świeżą.

Ostatnio jednak zainspirowałam się kuchnią indyjską. Miałam okazję być w wegańskiej restauracji „Momo”, która serwuje dania inspirowane indyjską kuchnią. Zakochałam się w zupie sambar i daniu o wdzięcznej nazwie masala dosa (pyszny naleśnik z „nadzieniem” i sosem orzeszkowym). Moje smaki! Zresztą jeśli ktoś akurat będzie w Krakowie – serdecznie polecam wegańską restaurację „Momo” na Dietla. Klimatyczna, podają tam pyszne jedzonko! Warto się wybrać.

Wizyta w „Momo” natchnęła mnie do próbowania swoich sił w kuchni indyjskiej. To naprawdę wspaniała przygoda. Właśnie na postawie takich prób powstała moja ukochana zupa dyniowa z indyjskimi przyprawami, która jest naprawdę pyszna, nietypowa, ale z pewnością godna spróbowania!

Indyjska zupa dyniowa (wegańska) – przepis

1 duża cebula
0,5 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni (ja użyłam mrożonej)
2 ziemniaki
3 cm imbiru (można użyć imbiru mielonego, ale nie jest tak aromatyczny)
świeża kolendra – około pół pęczka (również można użyć mielonej)
1 ząbek czosnku
szczypta cynamonu
szczypta chilli
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry mielonego
2 średnie marchewki
1 pietruszka
pół średniej wielkości selera
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka oleju z dyni
siemię lniane, chia (lub inne nasiona do dekoracji)
szczypta soli

Wykonanie:

Na marchewce, selerze i pietruszce gotujemy wywar. Gdy warzywa zmiękną – wyciągamy je, pozostawiając samą esencję wygotowanych jarzyn.

Ziemniaki obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do bulionu pod koniec gotowania jarzyn. Gotujemy 10 minut.

Kroimy drobno czosnek i cebulę (w kosteczkę). Cebulkę szklimy na oleju kokosowym. Pod koniec dodajemy czosnek. Gdy czujemy intensywnie jego aromat – czas na dodanie przypraw (kolendrę i imbir uprzednio kroimy). Trzymamy wszystko około 1,5 minuty na najmniejszym ogniu (lub opcji w płycie indukcyjnej) i dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię. Dusimy. Ma ona połączyć się z przyprawami i lekko zmięknąć.

Wlewamy nasz wcześniej przygotowany bulion i gotujemy wszystko na niedużym ogniu mniej więcej pół godziny. Po tym czasie możemy śmiało zmiksować wszystkie składniki (najlepiej blenderem ręcznym).

…i voilà mamy naszą indyjską, wegańską zupę dyniową!

Najlepiej podawać ją z olejem z dyni i nasionami (chia, siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika).

Lubicie indyjską kuchnię? Jaka jest Wasza ulubiona zupa-krem?

Madzia

51 komentarzy

  1. Wspaniała zupa. A jaki kolor!!! Między innymi dlatego koloru uwielbiam dania z dynią w roli głównej. Już wiem, że ta zupa by mi zasmakowała. Ja mrożę mus z dyni i zawsze mam kilka pojemniczków. Kto wie, może zrobię taką właśnie zupę:) Cieplutko Cię pozdrawiam 🙂

  2. Ja dynię odkryłam w kuchni całkiem niedawno, ale od tego czasu towarzyszy mi w kuchni bardzo często. Nie tylko w formie zupy, ale także jako dodatek do ciast i innych przysmaków 🙂

  3. Wygląda na pyszną! Uwielbiam zupę dyniową i z czerwonej soczewicy ( wegetariańska wersja), no po prostu pychota!!:)

  4. Pingback: Cialis vs viagra

  5. Pingback: Viagra kaufen

  6. Pingback: Cialis generique

  7. Pingback: Low cost viagra 20mg

  8. Pingback: Buy cialis

  9. Pingback: Cialis prices

  10. Pingback: Viagra generico online

  11. Pingback: Online cialis

  12. Pingback: Cialis 5 mg

Skomentuj