Dzień dobry,

awokado! Kto z nas je lubi? Kto je regularnie? Dla mnie jeszcze jakiś czas temu mogło nie istnieć. Kompletnie nie mogłam przekonać się do jego smaku. Jednak zewsząd docierało do mnie jakie jest zdrowe i ile ma wartości odżywczych. Postanowiłam go spróbować z najsmaczniejszej wersji, czyli w formie domowej nutelli z awokado. Zakochałam się w tym smaku! Od tego czasu awokado jest ze mną zdecydowanie częściej w przeróżnych wersjach. A przepis na tę zdrową nutellę zostawiam Wam tu:

Nutella z awokado – szybki krem z 3 składników

Kaloryczne, ale zdrowe

Jednak awokado warto jeść nie tylko dlatego, że można zrobić z niego pyszną nutellę. Jest to przede wszystkim bomba witaminowa. Przy czym warto wspomnieć, że awokado to także źródło tłuszczów. Nie ma się jednak co ich obawiać. To mit, że jedynie poprzez zwiększenie ilości tłuszczy w naszej codziennej diecie tyjemy. To raczej węglowodany lub znaczna nadwyżka kaloryczna i brak ruchu mogę spowodować, że przybierzemy na wadze. O zdrowe tłuszcze w naszej diecie warto jednak zadbać. Pomagają one spalać naszą tkankę tłuszczową.

Omega-9

Ze względu na swoją tłustą konsystencję, awokado nazywane jest owocem maślanym. W 100 g posiada 221 kcal. To sporo. Nawet banan, uznawany za bardzo kaloryczny owoc posiada ich 95 w 100 g. Trzeba jednak pamiętać, że banan to niemalże same węglowodany, podczas gdy awokado to także potrzebne nam tłuszcze. Oprócz wspaniałych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, awokado zawiera cenne kwasy omega-9 czyli kwas oleinowy. Omega 9 należy do grupy NNKT, czyli niezbędnych kwasów których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Witaminy i minerały

Tłuszcze to jedno, natomiast awokado jest także bardzo bogate w witaminy. Zawiera mnóstwo witaminy E (zwanej witaminą młodości). Jest także doskonałym źródłem witaminy B i K. Znajdziemy w nim też witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera również fosfor, wapń i błonnik (6,3 g na 100g owocu).

Inne ciekawostki na temat regularnego spożywania awokado:

  • Opóźnia proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera
  • Znacznie zwiększa wchłanianie cennego beta-karotenu i przeobrażanie nieaktywnej witaminy A w tę czynną
  • Jest silnym przeciwutleniaczem
  • Wspiera pracę układu odpornościowego
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Może obniżać ciśnienie krwi u osób, które zmagają się z nadciśnieniem
  • Reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Dzięki kwasowi foliowemu w nim zawartemu możemy produkować hormony szczęścia
  • Zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy

Bez pestycydów

W tym miejscu muszę także zaznaczyć jedną właściwość awokado, która jest dla mnie niezwykle ważna. Sama staram się kupować owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych. Nie zawsze mi się to udaje. Czasem po prostu muszę zrobić zakupy w osiedlowym sklepie spożywczym i nie mogę wybrzydzać.

W 2012 roku powstała lista warzyw i owoców najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami. Wśród najlepszej piętnastki znalazło się właśnie awokado. Oznacza to, że nawet, gdy jest uprawiane w sposób konwencjonalny, masowy i rolnicy w takich uprawach używają środków ochrony roślin, owoce awokado są na nie w dużej mierze odporne i dzięki temu nie magazynują tych toksyn.

Pesta z awokado

Sama osobiście nigdy jej nie próbowałam. Słyszałam jednak, że jest naprawdę bogata w minerały i witaminy. Najlepiej spożywać ją w wersji sproszkowanej. Trzeba więc wyjąć pestkę ze środka owocu awokado, wysuszyć ją na słońcu, a następnie włożyć do plastikowego worka i rozbić. Dzięki temu uzyskamy wspaniały, drogocenny, prozdrowotny proszek. Pestki z awokado zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy.

Jak rozpoznać dojrzałe, niezepsute awokado?

Jeśli na zielonej skórce awokado znajdują się ciemne plamy to znaczy, że awokado jest w środku zepsute. Podobnie jeśli widzimy, że ta kropeczka u góry (pod szypułką) jest biała – to może świadczyć o pleśni. Kolor ten powinien być jasno-zielony lub jasno-żółty, bez ciemnych plamek.

Co innego w przypadku awokado Hass – tego bardziej chropowatego, brązowego. Tutaj, jeśli mamy do czynienia z bardzo miękkim awokado, które sprawia wrażenie pustego w środku – możemy niemalże być pewni, że jest zepsute. Na ciemnej skórce awokado Hass znacznie ciężej jest dostrzec ciemne plamki, które mogą świadczyć o tym, że się psuje.

Awokado nie należą do tanich, więc warto im się dobrze przyjrzeć przed zakupem. Oczywiście może się zdarzyć, że zepsują się także już po przyniesieniu ich do domu i będzie jak na tym obrazku:

Uniwersalne

Z awokado można wyczarować wspaniałe w smaku pasty, koktajle. Można też dodawać do makaronów, ryżu czy sosów. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, a nawet podstawa do dressingów. Od Waszej inwencji zależy jak go wykorzystacie. Ja kupuje je często i szczerze – uwielbiam. Nie tylko za oryginalny smak, ale także za spaniałe właściwości odżywcze, fakt, że czuję się po nim na długo nasycona i po prostu dobrze na mnie działa!

Post nie jest sponsorowany.

Na koniec coś na poprawę humoru. Prawdziwi miłośnicy awokado (choć na samych tych owocach nie dochowali by się chyba takich brzuszków ;)):

Lubicie awokado?
Jaki jest Wasz ulubiony przepis z jego wykorzystaniem?

Madzia

29 komentarzy

  1. Uwielbiam awokado, najbardziej to chyba bez żadnych dodatków, wyjadane łyżeczką ze skórki 🙂 No i oczywiście też na kanapkach czy waflach ryżowych.

  2. U nich te brzuszki są piwne haha:D
    Mój Tato niedawno kupił awokado. I tak leżało, leżało i leżało, że sama w końcu nie wiedziałam czy jest dobre czy nie..:)

  3. It’s truly a great and helpful piece of information. I’m satisfied that you just
    shared this helpful information with us. Please stay us
    up to date like this. Thank you for sharing.

  4. I’m not that much of a online reader to be honest but your
    blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark
    your site to come back down the road. All the best

  5. It’s actually very difficult in this busy life to listen news on Television,
    therefore I just use the web for that reason, and take the
    most recent information.

  6. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
    a comment is added I get several e-mails with the same comment.

    Is there any way you can remove me from that service?
    Thanks a lot!

  7. Fantastic website you have here but I was curious if you knew
    of any message boards that cover the same topics talked about here?
    I’d really love to be a part of online community
    where I can get feedback from other experienced people that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

  8. Definitely imagine that which you said. Your favorite reason appeared
    to be at the internet the simplest thing to bear in mind of.

    I say to you, I certainly get irked at the same time as other folks think about worries that they just don’t recognise about.

    You managed to hit the nail upon the top as neatly as
    defined out the entire thing without having side-effects , folks can take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

  9. I know this if off topic but I’m looking into
    starting my own weblog and was wondering what all is required to 
    get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any tips or advice
    would be greatly appreciated. Thank you

  10. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap
    Link exchange is nothing else however it is only placing the other
    person’s webpage link on your page at proper place and other person will also do similar
    in favor of you. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap

  11. Hey! I know this is kinda off topic but I’d figured
    I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
    My blog addresses a lot of the same subjects
    as yours and I think we could greatly benefit from each other.
    If you might be interested feel free to send me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  12. My developer is trying to convince me to move to .net
    from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am worried about switching to another
    platform. I have heard great things about blogengine.net.
    Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
    Any kind of help would be greatly appreciated!

  13. It’s not my first time to pay a quick visit this website, i am browsing this web site dailly and obtain pleasant
    facts from here daily.

Skomentuj