Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Dlaczego warto je jeść?

Co to jest i skąd pochodzi awokado?

Owoc ten, należy do szerokiej grupy owoców, które mają swoich zwolenników niemal na całym świecie. Są przy tym jednym z najpopularniejszych owoców.
Spośród krajów, które produkują ten owoc, pozycje lidera zajmuje Meksyk. Kraj ten zapewnia prawie 1/3 dostaw tego owocu. Na podium znajduje się jeszcze Dominikana i Peru.
Przez wzgląd na swoją delikatność, uprawy awokado posiadają swoje ulubione cechy, dzięki którym mogą się rozwijać. Należą do nich głównie opady deszczu oraz temperatura.

Wartości odżywcze awokado

Poprzez swoja budowę, czyli pestkę i miąższ oraz ochronną skórkę, awokado zawdzięcza swoje niemałe wartości odżywcze. Miąższ, stanowiący około 53 – 82% masy owocu, to woda, tłuszcze, węglowodany oraz białko. Znajdziemy tam również śladowe ilości błonnika. Szacuje się że wartość odżywcza w 100 gramach awokado to około 140 do 228 kcal.
Dodatkowym atutem awokado jest również obecność w ich składzie kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, skwalenu, kwasu foliowego, witamin grupy B i K, Steroli oraz Luteiny i zeaksantyny.
Wbrew pozorom, nawet pestka awokado znajduje swoje zastosowanie. Bardzo często wyrzucana, posiada właściwości pielęgnacyjne. Suszy się ją, a następnie kruszy. W takiej postaci dodaje się ją do codziennych posiłków, zwiększając zawartość błonnika w potrawie. Pestka, jak już wspomniano wcześniej, to również pielęgnacja w postaci proszku do peelingu celem usunięcia zrogowaciałej warstwy naskórka.

Rodzaje awokado

Awokado, zanim trafi do polskich sklepów, musi przebyć bardzo daleką drogę. Zrywane jeszcze jako surowy owoc, aby podczas transportu nie zepsuło się. Jedynym gatunkiem, który jest dostępny w Polsce, a nie ulega zepsuciu w trasie, jest odmiana Hass. Z reguły jej owoce, sprzedawane są na już, w formie właściwej do jedzenia. Innymi, najpopularniejszymi odmianami awokado są; Fuerte, Bacon, Gwen, Shepard, Daily 11 oraz inne.

Jak rozpoznać czy owoc jest dojrzały?

Chcąc być pewnym, że owoc awokado, który mamy zamiar kupić, bądź już kupiliśmy, jest dojrzały, należy przede wszystkim zwrócić uwag na kolor owocu. Charakterystyczną cecha dojrzałego awokado, jest intensywny kolor w dwóch odcieniach. Odcienie te, uzależnione są od odmiany. W przypadku jednej z odmian, czyli Fuerte, dojrzałe owoce powinny być mocno zielone oraz bez widocznych, ciemnych plamek. Gdy tylko takie plamki zaczynają się pojawiać, oznacza to, że owoc jest już w środku zepsuty. Jeśli chodzi o druga z odmian, czyli Hass, skórka dojrzałego owocu posiadać będzie ciemnofioletową barwę.
Zasadniczo, nie tylko kolor skórki decyduje o dojrzałości awokado. Kolejna cechą, na którą warto zwrócić uwagę jest również miękkość. Idealny owoc po dotknięciu powinien być miękki oraz sprężysty. Da się zauważyć powrót skórki do pierwotnego kształtu, zaraz po dotknięciu.

Co zrobić, aby awokado dojrzało

Jeśli już przypadkowo, zakupione awokado okaże się niedojrzałe, są na szczęście sposoby, aby dojrzało ono w warunkach domowych. W trakcie dojrzewania, zdecydowanie lepiej zachowują się owoce pękate, bez przewężeń, gdyż te, najczęściej psują się u wąskiej nasady, w momencie, gdy reszta owocu nie jest nawet dojrzała. Aby awokado osiągnęło satysfakcjonujący stopień dojrzałości, najlepiej włożyć je do papierowej torby. Są teorie, że w towarzystwie banana oraz jabłka, awokado szybciej osiągnie dojrzałość. Dobrze, aby tak zapakowany owoc umieścić w ciemnym i stosunkowo ciepły miejscu. Po około 2,3 dniach, awokado powinno być gotowe do spożycia.

Przepis na potrawę z awokado

Awokado, jako wszechstronny owoc, jest najczęściej wykorzystywany do przyrządzenia tzw guacamole – dipu. W połączeniu z czosnkiem, kolendrą oraz sokiem z limonki, tworzy niepowtarzalny smak. Awokado należy również do głównych składników wszelkiego rodzaju sałatek, sosów do makaronu oraz deserów. Właściwości owocu, mogą docenić zwłaszcza osoby, stosujące dietę wegańską. Awokado, dzięki swojej kremowej konsystencji, jest idealnym produktem takiej diety.
Innym, często stosowanym sposobem wykorzystywania owocu awokado, są sałatki. Np. sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego. Zarówno awokado, jak i ser, należy pokroić w równą kostkę. Następnie pokroić pomidory w paski. Pieczywo obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie opiec je, na rozgrzanej wcześniej patelni z olejem z dodatkiem opakowania Knorr, oliwą z pomidorów i sokiem z cytryny. Po przygotowaniu wywaru, oblać nim, poukładane wcześniej na półmisku pokrojone awokado, ser oraz pomidory. Smacznego.

Dodaj komentarz