Dzień dobry!

Sezon truskawkowy mamy w pełni! Ach, jak ja uwielbiam ten czerwcowy czas! Wreszcie mogę najeść się swoich ukochanych truskawek za wszystkie czasy! Dla mnie to jest naprawdę rewelacyjna sprawa, bo odkąd pamiętam – zawsze lubiłam truskawki. Te mrożone – to już nie to samo. Sezonowe smakują najlepiej. Dlatego ostatnimi czasy, niemal każdego dnia się nimi bezkarnie zajadam.

Nawet postanowiłam zrobić swoje ukochane ciasto z truskawkami! Nigdy jeszcze nie umieszczałam jego przepisu na blogu, więc z wielką chęcią podzielę się z Wami właśnie tą porcją pyszności. Ciasto jest naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i zawsze się udaje! W tym roku – po raz pierwszy – robiłam go w zdrowszej wersji. Wyeliminowałam cukier, postawiłam na zdrowszą mąkę. Smak – naprawdę przypadł do gustu mnie, wszystkim domownikom, a także gościom, którzy akurat nas odwiedzali.

Zatem jeśli tak, jak ja – uwielbiasz truskawki, a chcesz sobie umilić popołudnie pysznym, słodkim ciastem w zdrowej wersji – śmiało, skuś się na wypróbowanie przepisu, który zaraz zaprezentuje. Nie ma opcji, że ten placek z truskawkami się nie uda!

Zawsze wychodzi i jest banalnie prosty w przygotowaniu… wystarczy:

Składniki:

Na ciasto:

1 kostka masła (minimum 80% tłuszczu)
4 łyżki ksylitolu
2 jajka (najlepiej wiejskie, wtedy ciasto ma ładny, żółciutki kolor)
1,5 szklanki mąki owsianej
otarta laska wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia

Na wierzch:

350 g świeżych truskawek
2 łyżki mąki owsianej

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem. Dodajemy ksylitol i wanilię, miksujemy. Następnie wsypujemy kilka łyżek mąki i nadal miksujemy. Dodajemy po 1 jajku. Na koniec wrzucamy resztę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Truskawki szypułkujemy, myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Kroimy na połówki. Obtaczamy w mące.

Brytfankę (u mnie 35 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy na nim równomiernie ciasto. Obtoczone w mące truskawki układamy na cieście i wkładamy do piekarnika – rozgrzanego uprzednio do 180 stopni – na 40 minut. Gotowe! Na wierzchu możemy dla dosłodzenia (jak kto lubi) posypać ciasto cukrem kokosowym lub ksylitolem (np. zmielonym na cukier puder).

Najprostsze, najszybsze ciasto z truskawkami, które zawsze się udaje! Wypróbujcie koniecznie, póki świeżych truskawki są tanie, łatwo dostępne i mają ten niepowtarzalny, czerwcowy smak!

Lubicie wypieki z owocami?
Jakie jest Wasze ulubione ciasto latem?

Madzia

75 komentarzy

  1. Ja za ciastami nie przepadam 😉 Zazwyczaj jak już coś robię to na zimno. Pieczenie chyba nie dla mnie 😀 Ale Twoja propozycja wygląda smakowicie. No i te truskawki <3

  2. Ja latem uwielbiam sernik na zimno z truskawkami <3 Jutro mam ostatni egzamin i 2 tygodnie wakacji, więc będę szaleć w kuchni. Kruchego z truskawkami nigdy nie jadłam, ale narobiłaś mi ogromnej ochoty 😀

  3. super ciacho 🙂 trwający sezon na owoce i warzywa staram się wykorzystać w 100% i teraz właśnie ciągle jem truskawki w różnej postaci 🙂 i zawsze żałuję, że sezon trwa tak krótko, bo pomysłów wiele, a wykorzystać uda się część, bo trzeba to wszystko jeszcze zjeść! 🙂

  4. Wszystko, co mrożone to już nie to samo, co świeże. No może poza lodami ;D. Ja akurat nie przepadam za ciastami z owocami. Zdecydowanie lubię ciasta z kremem. Jeśli ciasto z owocami to z rabarbarem jest pyszne, jak dla mnie i takie pochłaniam w dużej ilości ;D, ale dawno nie jadłam.

  5. A ja jeszcze tylko raz jadłam truskawki i to w dodatku chyba hiszpańskie… Cóż, jak Wiesz, ciasta na upiekę, ale do zakupu truskawek mnie zmotywowałaś 🙂 Mam dość daleko do targu i zupełnie o nich zapomniałam, a w Biedronce miały być polskie truskawki i nie ma.

  6. Już czuję zapach tego ciasta. Mam straszną ochotę na takie letnie ciasto.
    Mi mama ostatnio zrobiła takie z galaretką ale ja mam ochotę na jakieś takie lekkie ale drożdżowe w soczystymi owocami 🙂

  7. To rzeczywiście jedno z tych ciast, które nie może się nie udać, poza tym jest bardzo smaczne. Jajek wiejskich nie dodaję, ale dosypuję troszkę kurkumy i dzięki niej ciasto ma ładny żółty kolor.

Skomentuj