Dzień dobry!

Sezon truskawkowy mamy w pełni! Ach, jak ja uwielbiam ten czerwcowy czas! Wreszcie mogę najeść się swoich ukochanych truskawek za wszystkie czasy! Dla mnie to jest naprawdę rewelacyjna sprawa, bo odkąd pamiętam – zawsze lubiłam truskawki. Te mrożone – to już nie to samo. Sezonowe smakują najlepiej. Dlatego ostatnimi czasy, niemal każdego dnia się nimi bezkarnie zajadam.

Nawet postanowiłam zrobić swoje ukochane ciasto z truskawkami! Nigdy jeszcze nie umieszczałam jego przepisu na blogu, więc z wielką chęcią podzielę się z Wami właśnie tą porcją pyszności. Ciasto jest naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i zawsze się udaje! W tym roku – po raz pierwszy – robiłam go w zdrowszej wersji. Wyeliminowałam cukier, postawiłam na zdrowszą mąkę. Smak – naprawdę przypadł do gustu mnie, wszystkim domownikom, a także gościom, którzy akurat nas odwiedzali.

Zatem jeśli tak, jak ja – uwielbiasz truskawki, a chcesz sobie umilić popołudnie pysznym, słodkim ciastem w zdrowej wersji – śmiało, skuś się na wypróbowanie przepisu, który zaraz zaprezentuje. Nie ma opcji, że ten placek z truskawkami się nie uda!

Zawsze wychodzi i jest banalnie prosty w przygotowaniu… wystarczy:

Składniki:

Na ciasto:

1 kostka masła (minimum 80% tłuszczu)
4 łyżki ksylitolu
2 jajka (najlepiej wiejskie, wtedy ciasto ma ładny, żółciutki kolor)
1,5 szklanki mąki owsianej
otarta laska wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia

Na wierzch:

350 g świeżych truskawek
2 łyżki mąki owsianej

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem. Dodajemy ksylitol i wanilię, miksujemy. Następnie wsypujemy kilka łyżek mąki i nadal miksujemy. Dodajemy po 1 jajku. Na koniec wrzucamy resztę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Truskawki szypułkujemy, myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Kroimy na połówki. Obtaczamy w mące.

Brytfankę (u mnie 35 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy na nim równomiernie ciasto. Obtoczone w mące truskawki układamy na cieście i wkładamy do piekarnika – rozgrzanego uprzednio do 180 stopni – na 40 minut. Gotowe! Na wierzchu możemy dla dosłodzenia (jak kto lubi) posypać ciasto cukrem kokosowym lub ksylitolem (np. zmielonym na cukier puder).

Najprostsze, najszybsze ciasto z truskawkami, które zawsze się udaje! Wypróbujcie koniecznie, póki świeżych truskawki są tanie, łatwo dostępne i mają ten niepowtarzalny, czerwcowy smak!

Lubicie wypieki z owocami?
Jakie jest Wasze ulubione ciasto latem?

Madzia

82 komentarze

  1. Ja za ciastami nie przepadam 😉 Zazwyczaj jak już coś robię to na zimno. Pieczenie chyba nie dla mnie 😀 Ale Twoja propozycja wygląda smakowicie. No i te truskawki <3

    • Ja truskawki „saute” jem niemalże codziennie, więc takie urozmaicenie bardzo mnie przekonało 🙂

  2. Ja latem uwielbiam sernik na zimno z truskawkami <3 Jutro mam ostatni egzamin i 2 tygodnie wakacji, więc będę szaleć w kuchni. Kruchego z truskawkami nigdy nie jadłam, ale narobiłaś mi ogromnej ochoty 😀

  3. super ciacho 🙂 trwający sezon na owoce i warzywa staram się wykorzystać w 100% i teraz właśnie ciągle jem truskawki w różnej postaci 🙂 i zawsze żałuję, że sezon trwa tak krótko, bo pomysłów wiele, a wykorzystać uda się część, bo trzeba to wszystko jeszcze zjeść! 🙂

  4. Robi bardzo podobne, ale jednak z cukrem, hehe 🙂 Musiałabym spróbować tej zdrowszej wersji 🙂
    Pozdrowionka 🙂

  5. Wszystko, co mrożone to już nie to samo, co świeże. No może poza lodami ;D. Ja akurat nie przepadam za ciastami z owocami. Zdecydowanie lubię ciasta z kremem. Jeśli ciasto z owocami to z rabarbarem jest pyszne, jak dla mnie i takie pochłaniam w dużej ilości ;D, ale dawno nie jadłam.

  6. A ja jeszcze tylko raz jadłam truskawki i to w dodatku chyba hiszpańskie… Cóż, jak Wiesz, ciasta na upiekę, ale do zakupu truskawek mnie zmotywowałaś 🙂 Mam dość daleko do targu i zupełnie o nich zapomniałam, a w Biedronce miały być polskie truskawki i nie ma.

  7. Już czuję zapach tego ciasta. Mam straszną ochotę na takie letnie ciasto.
    Mi mama ostatnio zrobiła takie z galaretką ale ja mam ochotę na jakieś takie lekkie ale drożdżowe w soczystymi owocami 🙂

  8. To rzeczywiście jedno z tych ciast, które nie może się nie udać, poza tym jest bardzo smaczne. Jajek wiejskich nie dodaję, ale dosypuję troszkę kurkumy i dzięki niej ciasto ma ładny żółty kolor.

  9. I’m not sure exactly why but this website is loading extremely slow for me.
    Is anyone else having this issue or is it a issue
    on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  10. Pretty section of content. I just stumbled
    upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed
    account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you
    access consistently fast.

  11. I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me.
    Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
    I’ll check back later and see if the problem still exists.

Skomentuj