Dzień dobry!

Kto ma ochotę na szybki przepis na placuszki (kotleciki) ziemniaczano-jaglane z cukinią? Solidna dawka węglowodanów nam się przyda na pewno. Ostatnimi czasy mogłabym bez przerwy jeść takie domowe, bezmięsne kotlety, które smakują wspaniale i są szybkie w przygotowaniu.

Pamiętam smak klasycznych placków ziemniaczanych z dzieciństwa. Chrupiące, apetyczne, aromatyczne. Najlepsze były takie cieplutkie, prosto z patelni. Ja dzisiaj kompletnie zmieniłam koncepcję tych, znanych mi od dawna klasyków. Postawiłam na totalny misz-masz. Zrobiłam placki z tego, co akurat miałam pod ręką i – o dziwo – wyszyły przepyszne! Nie zasugeruję stwierdzenia, że „lepsze od klasyków”, ale z pewnością dorównywały im smakiem.

Co jest potrzebne do ich przygotowania? Zupełnie niewiele. Wystarczą ugotowane ziemniaki, cebulka przesmażona z cukinią, a następnie zblendowana oraz ugotowana kasza jaglana. Z grubsza to wszystko. Zatem można taki obiadek nazwać danie totalnie z resztek. To, co akurat nam zostało z obiadu.

Nie miałam co też zrobić z moją biedną cukinią (leczo już nieco mi się przyjadło), dlatego postanowiłam, że zużyję ją właśnie do tego dania. Sprawdziła się idealnie! Fajnie podkręciła smak.

Placuszki ziemniaczano-jaglane z cukinią

Składniki:

400 g ugotowanych ziemniaków
1 mała cebula
1 mała żółta cukinia
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
olej kokosowy/masło ghee lub klarowane do podsmażenia cebulki
pieprz, sól
rozgnieciony ząbek czosnku
1 jajko
60g bułki tartej (u mnie żytnia)
olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, utłuc, ostudzić.
Kaszę jaglaną ugotować, odcedzić.
Cebulkę pokroić w kosteczkę, zeszklić na małym ogniu na oleju.
Dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
Cuknię pokroić w kostkę, przesmażyć do miękkości na cebulce.
Ziemniaki, cebulkę z cukinią, kaszę jaglaną, bułkę tartą i jajko zmiksować.
Placuszki smażyć, aż uzyskają złoty kolor.

Gotowe! Smacznego!’

Placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub śmietaną.

Jecie kaszę jaglaną?
Jaki jest Wasz ulubiony przepis na placki z ziemniakami?

Madzia

81 komentarzy

  1. Uwielbiam wszystkie składniki 😀
    Więc nic, tylko próbować 😉
    Koniecznie muszę odtworzyć przepis, bo wyglądają smakowicie 😉

  2. Pyszne placuszki. Ja też ostatnio robiłam danie z resztek z lodówki i byłam zdziwiona zachwytem męża, tak bardzo mu smakowało 🙂

  3. Fajny przepis 🙂 Takich placuszków jeszcze nie jadłam:)
    A co do tradycyjnych placków ziemniaczanych – ja zamaist mąki dodaję zmielone płatki owsiane – są dużo bardziej chrupiące:)

  4. mam słabość do wszelkich placków, takie w wersji jaglanej z cukinią muszą być pyszne a do tego na pewno zdrowe 🙂

  5. Zgłodniałam od samego patrzenia na zdjęcia. Takie placuszki/kotleciki bardzo lubię. Najchętniej podałabym je z jakimś sosikiem.

  6. Ogólnie placki ziemniaczane to smak dzieciństwa 😉 Taka wersja jest też przepyszna <3 Dodatek cukinii zawsze jest super ( bo ją uwielbiam).

  7. Madziu, tak mnie zachwyciły Twoje placuszki, że zrobiłam je wczoraj. Wspaniałe, z chrupiącą skórka i smaczne mięciutkie w środku. Polecam tym, którzy się jeszcze zastanawiają. Nie ma na co czekać 🙂

Skomentuj