Dzień dobry Kochani,

Przepyszny keks, który robi się błyskawicznie? Oto i on.
Być może wielu z Was to ciasto kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. U mnie jednak robi się je także na Wielkanoc. Szczerze mówiąc to tęskniłam bardzo za smakiem domowego keksa. Zwykle jadam go rzadko, przy okazji jakiegoś dużego święta właśnie.

Postanowiłam więc sama wziąć się do roboty i zrobić swoją wersję tego pysznego ciasta. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym tradycyjnego przepisu nieco nie zmodyfikowała. Od stycznia jestem bowiem zwolenniczką zdrowego trybu życia i nie dla mnie biały cukier czy klasyczne margaryny. Szukam alternatyw zdrowych, które pozwolą cieszyć się mnie i moim bliskim pysznymi smakami domowych wypieków.

Zdrowe wcale nie oznacza mniej smaczne. Wręcz przeciwnie! Teraz wiele klasycznych ciast, którymi dawniej się zajadałam – wydaje mi się zbyt słodka, mdła. Lubię za to pyszne, zdrowe modyfikacje i wariacje na temat klasycznych ciast. Bardzo się  w to wkręciłam. Zauważyłam też, że wiele przygotowywanych przeze mnie wypieków jest wegańska. Świadomie wybieram takie, a nie inne produkty, aby móc także Wam zaprezentować pyszne wege przepisy, bo wiem, że wśród moich Czytelników jest wielu wegan.

Dzisiejszy przepis na keks poza tym, że jest prozdrowotny, pyszny i bez produktów odzwierzęcych jest też… banalny w wykonaniu.
Masz dwie lewe ręce do wypieków? Potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Świetnie! Ten przepis jest dla Ciebie! Gwarantuję Ci, że robi się go banalnie prosto i jest błyskawiczny.
Zatem jeśli z domowymi wypiekami Ci nie po drodze, a masz ochotę uraczyć rodzinę czy ukochanego/ą pysznym (i baardzo prostym w wykonaniu, ale ciii!) ciastem własnej roboty. Dobrze trafiłaś/eś!

Grunt to zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki. Potem pójdzie już jak z płatka!

Domowy KEKS owsiany, bezglutenowy, bez cukru, wegański, ale przede wszystkim BARDZO PROSTY W WYKONANIU!:

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej
2 łyżki oleju kokosowego
1 mały banan
1/2 dojrzałego awokado
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta cynamonu
3/4 szklanki mieszanki keksowej Helio

pół szklanki orzechów włoskich (+ płaska łyżeczka oleju kokoswego, łyżeczka syropu klonowego + szczypta otartej laski wanilii)
pół kieliszka nalewki pomarańczowej (lub czegoś z pomarańczowym aromatem)
1/2 szklanki ksylitolu
1 łyżka siemienia lnianego zmielonego

Wykonanie:

Orzechy włoskie posiekaj bardzo drobno, rozgrzej olej kokosowy i praż je na małym ogniu. Dodaj ksylitol i otartą laskę wanilii.

Banana i awokado obierz ze skory, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Olej kokosowy miksuj z ksylitolem, dodając po kolei: banana z awokado, proszek do pieczenia, zmielone siemię lniane i nalewkę pomarańczową. Miksuj na wolnych obrotach. Dodawaj po łyżce mąki owsianek ciągle miksując. Na koniec wsyp mieszankę keksową i orzechy. Wmieszaj dodane składniki w masę ciasta łyżką.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Brytfankę keksową wysmaruj olejem kokosowym. Wlej masę.

Pieczemy 35 minut do suchego patyczka.

Gotowe!

Keks można udekorować wedle uznania.

Ja postawiłam na dekorację z mieszanki keksowej oraz gorzkiej czekolady.

Przepis doskonale sprawdzi się na nadchodzącą Wielkanoc oraz na inne okazje małe lub większe.

A tak ciasto prezentuje się w przekroju. Kto się pisze na kawałek?

Lubicie keksy? Co sądzicie o takim tradycyjnym przepisie w wersji prozdrowotnej?

Pozdrawiam,

Madzia

73 komentarze

  1. Przyznam, że nie lubię bakalii, więc nie jadam też keksu. 😉 Jednak Twój wygląda wprost niesamowicie. Pięknie go ozdobiłaś! Aż chce się jeść, a o to w końcu chodzi. Fajnie, że jest to wersja wegańska. Ja wprawdzie jestem tylko wegetarianką, ale zawsze lepiej zjeść coś wegańskiego. 🙂
    Wierzę, że przepis nawet dla tych mało utalentowanych, ale… chyba i tak nie dałabym rady. 😀
    ~Wer

    • Sama też nie jestem weganką, ale lubię przepisy wegańskie i wegetariańskie i ostatnio coraz częściej pojawiają się w mojej kuchni.
      Dziękuję za miłe słowa 🙂

  2. bardzo lubimy keksy!
    Ale nigdy nie robiłam czyli…Adam kupował te chemiczne gotowce- teraz możemy to zmienić!
    Musze kupić taką mieszankę keksową!
    Strasznie się cieszę, ze pomyślałaś o tym aby był to przepis wegański!
    Z reguły nawet jak mi się jakiś przepis podoba a ma jajka lub mleko w sobie to nie chce mi się eksperymentować z wegańskimi zamiennikami b boję się że i tak nie wyjdzie.
    Keks zrobię z przyjemnością!

    • Bardzo mi miło, że trafiłam w Twoje gusta! Taki keks nie dość, że jest wegański to jeszcze niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Warto zrobić go na Wielkanoc 🙂

  3. Nie lubię bakalii, nawet czekoladę z bakaliami omijam szerokim łukiem ;D. Ale ciasto w 35 minut to łoł! Smacznego! 😉

  4. Nigdy nie jadłam takiego tradycyjnego keksu a przynajmniej tego sobie nie przypominam 🙂 Skusiłabym się na kawałek Twojego 🙂 Można składać zamówienia? 😀

  5. Nigdy nie jadłam w takiej zdrowszej wersji i z przyjemnością zrobię sobie o ile babcia udostępni mi piekarnik 😀 ja teraz podjęłam wyzwanie że nie będę kupować słodkiego 🙂 tylko jeśli już będę miała smak to zrobię sama ale właśnie w takiej lżejszej wersji 🙂 ale też będę ograniczać 🙂 zobaczymy jak mi pójdzie 😛

  6. Wygląda smakowicie! U mnie w domu też keks jest na Wielkanoc, a nie na Boże Narodzenie ! 😉 Taki zdrowszy przepis zdecydowanie zachęca do pieczenia i zajadania się ! <3

  7. Super keks, ja jadam tylko na Boże Narodzenie, lubię go ale nie przepadam aż tak żeby jeść go regularnie 😉
    Mąką owsiana nie jest produktem bezglutenowym. Owies jest silne zanieczyszczony glutenem.

Skomentuj