Dzień dobry.

Sernik. Definitywnie moje ukochane ciasto. W osobistym rankingu plasuje się bardzo wysoko. Od zawsze lubiłam serniki. Do dzisiaj pozostała mi ta miłość do nich. Delikatne, puszyste. Nie można się im oprzeć.

Bardzo często sama robię serniki. Po prostu je uwielbiam. Zarówno robić, jak i jeść. Jeśli mam na szybko zrobić jakieś pyszne, popisowe ciasto – na myśl przychodzi mi właśnie sernik. Jeszcze się tak nie zdarzyło, aby się nie udał. Zatem to taki mój pewniak.

Dziś mam dla Was przepis na sernik z bitą śmietaną. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną połączenie tych dwóch wspaniałych, ulubionych smaków. Zatem do dzieła. Postanowiłam upiec klasyczny delikatny sernik z brzoskwiniami na jasnym spodzie, a na górę zaplanowałam dla niego lekką jak chmurka piankę z bitej śmietany.

Dla wszystkich fanów sernika, jak i dla osób nieprzekonanych do takich wypieków – serdecznie polecam przepis. To nie jest taki zwykły sernik. Smakuje jak delikatne, lekkie ptasie mleczko.

Musiałam uciekać z nim przed moją Punią, bo chciała się poczęstować.

Sernik z bitą śmietaną

Składniki:

1,2 kg sera twarogowego 3x mielonego
budyń śmietankowy
1 masło
6 jajek
1 szklanka cukru (spokojnie można go zamienić na ksylitol, erytrol lub dowolny słodzik)
łyżeczka mąki kartoflanej
aromat pomarańczowy (kilka kropel)
puszka brzoskwini w syropie
sok z pomarańczy

na ciasto:
3/4 szklanki mąki
1 żółtko
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
cukier wanilinowy lub taki z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
250 ml śmietany 36%
2x śmietan fix lub żelatyna
1 łyżka cukru pudru (lub innego słodzika np. ksylitolu)
białko jaja

Wykonanie:

Ja zawsze pieczenie sernika zaczynam od rozgrzania piekarnika, gdyż całości nie robi się dłużej niż 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Zaczynamy od ciasta. Masło miksujemy, dodajemy cukier. Następnie żółtko oraz jajko. Ciągle miksując dodajemy cukier wanilinowy oraz mąkę + proszek do pieczenia. Ciasto nie ma być zbyt twarde.

Brytfankę (u mnie 30x40cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy niewielką ilością oleju i wykładamy ciastem.

Masa serowa.
Zaczynamy od rozmiksowania masła, dodajemy do niego cukier i ucieramy. Następnie dodajemy po 1 jajku ciągle miksując. Teraz czas na masę serową – dodajemy po 1 łyżce, miksujemy. Następnie dodajemy budyń oraz mąkę kartoflaną i olejek pomarańczowy. Miksujemy do połączenia się w jednolitą całość.

Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w nieregularną kostkę i dodajemy do masy serowej. Wmieszałam je za pomocą łyżki.

Na ciasto w brytfance wylewamy masę serową. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny. Wystudzamy.

Ubijamy białko na sztywną pianę. Do drugiego naczynia wylewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ją na sztywno z cukrem i śmietan-fixem. Na końcu dodajemy białko i miksujemy, aby wszystko się połączyło.

Na wystudzonym serniku rozsmarowujemy bitą śmietanę równomiernie. Dekorujemy dowolnie.

Gotowe.

Smacznego!

Znacie sernik z bitą śmietaną? Lubicie serniki?

Madzia

59 komentarzy

  1. Wygląda smacznie 🙂 Będę musiała kiedyś spróbować ten przepis 🙂
    A trzeba było poczęstować Punię 😀

  2. Uwielbiam serniczki! Ostatnio robiłam ale troszkę nie dokładnie zmieliłam ser 🙁 dodam, że pierwszy raz robiłam sama ;p hehe Twój wygląda rewelacyjnie 🙂

  3. Uwielbiam serniki i dawno nie jadłam takiego klasycznego z brzoskwinią 🙂 Pamiętam, jak mama piekła taki na święta – rumiany, ciężki, z owocami 🙂 A z bitą śmietaną to chyba nigdy nie jadłam!

  4. Nie lubię sernika, ale czuję się urzeczona tym, jak pięknie prezentuje się Twój tutaj przedstawiony. Taki kolorowy, zachwyca wyglądem. Za to bita śmietana, paluchy lizać ;D.
    Pozdrawiam i smacznego życzę! 😉

  5. W dzieciństwie uwielbiałam sernik – obowiązkowe ciasto na każde święta czy urodziny! Ale obecnie już mnie tak do ciast nie ciągnie i jem raz na jakiś czas 😉

  6. Serniki uwielbiam 🙂 Lubie w każdej wersji i z każdymi dodatkami 🙂 Twój zjadłabym i prosiła o kolejny kawałek 🙂

  7. Taka wersja sernika jak najbardziej za mną przemawia – uwielbiam ptasie mleczko i taki typowy serniczek to nie dla mnie. Ale taki puszysty i z bitą śmietaną – pycha <3

  8. bardzo ładnie się prezentuje i mogłabym spróbować u mnie w rodzinie najlepszy robi moja babcia 🙂 czasami jem serniki ale jakoś wolę szarlotki ( lubię takie mokre owocowe ciasta ) 🙂

  9. Wspaniały sernik Madziu. Popełniłam ich już sporo i wydaje mi się że jeszcze wiele, wiele przede mną. Każdy jest smaczniejszy od poprzedniego. Ja też mam swoje ulubione serniki. Z bitą śmietaną nie piekłam. Bardzo apetycznie wygląda. Jeszcze z tą kolorową posypką… Uczta dla oczu 🙂
    Serdeczności dla Ciebie 🙂

Skomentuj