Hejo Kochani,

dzisiaj zabiorę Was ze sobą do świata zdrowego, pysznego jedzonka. Będzie naturalnie, syto, słodko. A wszystko to skąpane będzie  w doskonałym smaku fig suszonych i kakao. Nie zabraknie też troszkę orzechowych smaków i odrobiny kokosa.

Przyznam, że deser przygotowywałam według swoich ulubionych smaków, ale mam nadzieję, że przypadnie do gustu i Wam. Ostatnio zakochałam się w słoiczkowych propozycjach posiłków na słodko. Wielokrotnie zamawiałam takie w restauracjach, ale pomyślałam sobie, że najwyższa pora spróbować także swoich sił i wziąć się samodzielnie do przygotowania takiego specjału. Co z tego będzie? Sami zobaczycie!

Dzisiejszy przepis na deser idealnie sprawdzi się w roli podwieczorka lub kolacji. Oczywiście jeśli macie ochotę możecie sobie przygotować taki pyszny posiłek również na śniadanie czy drugie śniadanie. Ja jestem unikam słodkich propozycji przed południem. Rano moje posiłki są białkowo tłuszczowe, a dopiero w okolicach podwieczorku decyduję się na węglowodany, dlatego też u mnie ten deser mógłby być na przykład sycącą, rozkosznie słodką, zdrową kolacją.

Nawet, gdy przygotowuję posiłki tylko dla siebie samej zawsze staram się, aby były ładnie podane. Aż milej się je, gdy coś apetycznie, estetycznie wygląda. Poza tym ma to też swoje inne profity. Dzięki temu nasz mózg daje sygnał, że faktycznie w tym momencie mamy porę jedzenia. To pozwoli nam nie podjadać za chwilę od posiłku. Przygotowywanie posiłków i jedzenie ich podanych z talerza/miseczki/ słoiczka jest zdecydowanie lepszą opcją niż przekąszenie czegoś w biegu.

PRZEPIS NA DESER KAKAOWO-FIGOWO ZE SŁOICZKA (WEGAŃSKI!):

Składniki:

20 g płatków owsianych

6 suszonych fig, ja użyłam tych od Helio Natura

łyżeczka kakao

20 g orzechów ziemnych

15 g wiórków kokosowych lub płatków kokosowych

6 suszonych śliwek

pół banana

2 łyżeczki syropu daktylowego lub klonowego

pół szklanki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)

pokruszone pieczywo chrupkie na wierzch (opcjonalnie)

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Ilość wrzątku ma być mniej więcej taka jak ilość płatków owsianych.

Suszone figi zalewamy mlekiem migdałowym, dodajemy banana i blendujemy.

Płatki podrzewamy w rondelku wraz z zblendowanymi figami z bananem i mlekiem migdałowym. Dodajemy kakao i syrop klonowy. Mieszamy, aby wszystkie składniki były w miarę jednolicie rozprowadzone.

Układamy w słoiczku nasz deser. Na spód kładziemy najcięższą część czyli naszą owsiankę figowo-kakaową. Następnie przysypujemy ją wiórkami kokosowymi, dodajemy orzechy i suszone śliwki. Na śliwkach układamy najlżejszy element czyli pieczywo chrupkie. Gotowe!

Jeśli chcecie, aby efekt był warstwowy warto zwrócić szczególną uwagę, aby podczas nakładania kolejnych warstw deseru nie zabrudzić ścianek szklanego naczynia.

Podoba Wam się taka propozycja? Lubicie suszone figi?

Pozdrawiam,

Madzia

73 komentarze

  1. Mam taki sam słoiczek, ale z zieloną zakrętką! 😀 A na słodkie teraz mnie naszła ochota! Niedobra Ty – kusisz:P

  2. Ale to genialnie wygląda! Jestem zachwycona pomysłem, bo niestety figi i suszone śliwki to nie dla mnie. Ale właściwie napisałaś, że połączyłaś swoje ulubione smaki, także rozumiem, że można wymienić składniki?
    Pozdrawiam serdecznie! 😉

  3. Suszone figi to jedne z moich ulubionych suszonych owoców, a ten deser to coś cudownego – zarówno smakowo, jak i wizualnie 🙂

  4. Dla mnie to raczej byłoby wyśmienite śniadanie, a nie kolacja, ale wiadomo – każdy preferuje co innego i prowadzi inny tryb życia 🙂 Ja jestem aktywna bardziej rano, stąd wtedy są mi potrzebne węglowodany. W każdym razie, uwielbiam figi i takie połączenie z kokosem i orzechami byłoby idealne <3

  5. ładnie i mega apetycznie to wygląda 🙂 zjadłabym nawet teraz 🙂 świetnie to skomponowałaś :* ja to takie mogę jeść non stop 😀

Skomentuj