Dzień dobry!

Kto tak jak nie uwielbia grzyby? Po prostu kocham! Co prawda nie mogę się poszczycić umiejętnością ich zbierania, ale sam smak jest czymś, co bardzo mi pasuje. Od dzieciństwa lubiłam grzyby. Gdy na wigilię cały dom był przesiąknięty ich zapachem, czułam się rewelacyjnie. Tego smaku także nie da się zastąpić niczym innym. Jedyny w swoim rodzaju, unikalny….

Od zawsze w grzybowym sezonie najbardziej lubiłam domowy sos grzybowy. Oczywiście na masełku i z dużą ilością śmietany. Coś wspaniałego. W tym roku jednak ze względu na swoją dietę eliminacyjną obecnie nie mogę jeść nabiału. Zatem o tradycyjnym, domowym sosie grzybowym mogłam zapomnieć. Nie zrezygnowałam jednak z niego! Postanowiłam nieco go zmodyfikować…

Zamiast masła użyłam oleju, a tradycyjną śmietanę wymieniłam na taką owsianą (swoją drogą całkiem smaczną). Zobaczcie tylko co mi z tego wyszło! Gwarantuje, że smak – rewelacja!

Wegański śmietankowy sos grzybowy sezonowy ze świeżych grzybów (2 porcje)

Składniki:

400 g świeżych grzybków (u mnie prawdziwki)
1 spora cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
śmietanka owsiana (250 ml)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzybki porządnie oczyszczamy i gotujemy około godziny na małym ogniu. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody spod grzybów.
Jeśli zachodzi taka potrzeba – kroimy je na mniejsze części.

Cebulę myjemy, kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy grzybki. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy około 10 minut. Dodajemy wodę spod grzybków. Na koniec dodajemy śmietankę owsianą i całość trzymamy na małym ogniu jeszcze około 2 minut (ciągle mieszając). Gotowe!

Taki sos najlepiej smakuje z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniaczkami.

A deser… miałam na słodko!

Lubicie grzyby?
Byliście kiedyś na grzybobraniu?

Madzia

81 komentarzy

  1. Ja też uwielbiam grzyby i zbieram. O dziwo Szwedzi zbierają grzyby jak zwariowani, więc jest wielka konkurencja no ale na brak lasów nie można tu narzekać!

  2. Mój tata był w sobotę na grzybach i zrobiłam właśnie sos grzybowy i pulpeciki 🙂 Bardzo ciekawa jestem tej śmietanki owsianej!

  3. powiem szczerze, grzybów nie lubię, jedynie zjem uszka z grzybami na Wigilię-ze dwie sztuki, i to tyle. Mój kolega ze szkoły, z klasy, dostał od dziadka -zapalonego grzybiarza, makaron z grzybami. Dziadek zmarł, a kolega miał przeszczepioną wątrobę i rok spędził w różnych szpitalach. Grzybów się panicznie boję i przez to żadne mi nie smakują.

  4. Nie lubię jeść grzybów samych sobie, ale za to smak takich sosów uwielbiam. no i ten aromat. Coś przepysznego. Idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Pycha 🙂

  5. ciekawa alternatywa dla zwykłego sosu 😉 super, że radzisz sobie i udowadniasz, że dieta nie oznacza rezygnacji ze wszystkiego 😉

  6. Zbieranie grzybów to dopiero frajda 🙂
    Ale trzeba się na nich znać, albo mieć pod ręką doświadczonego grzybiarza.
    Figi świetnie wyglądają.
    Pozdrawiam cieplutko.

  7. Gdy mieszkałam w Polsce często chodziłam na grzyby ale po wyprowadzce- przestałam… Ten sos wygląda bardzo apetycznie 🙂

  8. U mnie dziś była tarta z…grzybami, jutro zupa…grzybowa. 27 woreczków zamrożonych grzybów i cała rodzinka w kolejce ustawiona po codzienną porcje świeżych grzybów z lasu. Mój mąż wpadł w coroczny trans…

  9. Lubię grzyby i kocham je zbierać. Niestety mimo, że w tym roku urodzaj to ja nie mam możliwości pójścia do lasu 🙁 jedynie bazar pozostaje ;D sos grzybowy uwielbiam, ten na borowikach, szlachetny 😉 ciekawy sposób przygotowania sosu, u mnie w domu nigdy się wcześniej grzybów nie obgotowywało 😉 pozdrawiam

  10. Madziu,jak ja kocham grzyby!!!!!! Musiało być tyle wykrzykników, bo jak inaczej oddać moją wielką miłość kulinarną? Kocham je pod każdą postacią,tylko nie w occie, bo ocet dla mnie nie jedzenie. Grzyby mogłabym jeść codziennie.
    Na pewno wypróbuje Twój przepis, bo jest bardzo prosty i na pewno grzybki smakują wyśmienicie. Nie mam śmietanki owsianej, ale mam mleko ryżowe. Myślę,że się nada, jak myślisz?
    U nas jest grzybów zatrzęsienie, jem od tygodnia.Zupa, duszone, z patelni, różnie. wczoraj były kanie z patelni z pietruszką i do tego moja ulubiona sałatka z rukoli. Mniam, mniam…
    Pozdrawiam Madziu

  11. Ja nigdy nie lubiłam zbierać grzybów. Męczyło mnie zarówno wstawanie rano i jak i łażenie po lesie. Po przygodzie, kiedy skoczył na mnie ogromny, zielony pająk unikam lasu jak ognia. Z resztą z samych grzybów lubię tylko pieczarki 😀

  12. Ale fajny pomysł. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś często jeździłam na grzyby. Teraz nie mam czasu 🙂

  13. oczywiście że lubimy grzyby! Chodzimy na nie c niedzielę i w tę być może też się wybierzemy. Już mamy w tym sezonie 2 sosy grzybowe na koncie, 3 ususzone słoiki i 2 siateczki zamrożonych maślaków:) ale czekamy na więcej! a deser równie pyszny miałaś)

  14. Przepis polecę bratu, moja mama np zawsze robi sos na lekkim mięsnym wywarze ja znów bardziej wegański choć nie zawsze zależy jaki mam smak 🙂 ale robię inaczej niż ty 🙂

  15. Bardzo lubię chodzić po lesie. Natomiast zbieranie grzybów pozostawiam mojej rodzinie. Ale potem ja je „przerabiam”. Madziu, ja też uwielbiam sos grzybowy ze śmietaną. Takiego wegańskiego nie jadłam. Ale Twój wygląda apetycznie i wierzę, że pysznie smakuje, no bo przecież smak i zapach grzybów jest nie do podrobienia. Pewnie kiedyś wypróbuję, bo jestem ciekawa. Dlatego zapisuję przepis.
    Miłego wieczoru Madziu 🙂

Skomentuj