Dzień dobry!

Kto ma ochotę na zdrowy podwieczorek? …a może wolicie śniadanie na słodko? Moja propozycja spokojnie nadaje się idealnie zarówno na śniadanie, jak i jako lunch. Dzisiaj mam dla Was przepyszną i bardzo zdrową jaglankę. Każdy jej składnik jest w 100 % przyjazny naszemu zdrowiu, a w dodatku jest ona źródłem zdrowych tłuszczy, antyoksydantów i zawiera sporo produktów określanych mianem „superfoods”. A przy okazji na wierzchu przyozdobiona jest moimi ukochanymi owocami – czereśniami!

Czekałam na nie cały rok i teraz, gdy już zaczynają się pojawiać na drzewach, w sklepach i na targach – jestem w siódmym niebie. Nic na to nie poradzę, że jestem tak przeogromną fanką czereśni. Zatem korzystam, póki są! Patrzcie jak pięknie można z ich udziałem udekorować miseczkę jaglanki:

Jeśli chodzi o samą jaglankę dodałam do niej banana, jagody goji, łuskane nasiona konopi (moje ostatnie okrycie), tahini, pistacje, naturalny ekstrakt waniliowy i nie licząc orzeszków arachidowych (czyli popularnych fistaszków) na wierzchu – to by było na tyle.

Nasiona konopi…

… posiadają idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3, a ponadto są doskonałym źródłem roślinnego białka w diecie. Dlatego też często są zalecane jako uzupełnienie białka w dietach bezmięsnych i pozbawionych produktów mlecznych.
Nasiona konopii siewnej (nie mylić z indyjską ;)) są fantastycznym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu, a dzięki kwasom omega wykazują działania przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz obniżające ciśnienie krwi. W smaku są bardzo dobre, lekko tłustawe, ale przy tym naprawdę przyjemne.

W 100 g zawierają 580 kcal, w tym 37 g białka, 45 g tłuszczy i 7 g węglowodanów.

Jagody goji…

… tak niepozorne, a mogą wiele! Spożywane regularnie pomagają w zwalczaniu reumatyzmu oraz poprawiają odporność. Dodatkowo regulują ciśnienie krwi, pracę serca, a nawet poziom cukru czy cholesterolu. Zawierają mnóstwo witamin – C, B1, B2, B6 oraz E, a także składników mineralnych – fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen. Nie bez powodu nazywane są superfoods.

W 100 g zawierają 396 kcal, w tym 10 g białka, 4,2 g tłuszczy i 22,3 g węglowodanów.

Czereśnie…

…są polecane w problemach z pracą nerek, a także stawami czy chorobami serca. Leczą artretyzm, pomagają w zwalczaniu chorób krążenia, a także łagodzą opuchliznę.
A przy tym są bardzo smaczne i niskokaloryczne.

W 100 g zawierają 61 kcal, w tym 1 g białka, 0,3 g tłuszczy i 14,6 g węglowodanów.

Pistacje…

…co nieco o pistacjach już pisałam tutaj:

Jem. Uwielbiam. Smakuje. Zdrowe PISTACJE

Tahini…

…pasta z sezamu. Sezam jets bardzo bogaty w potas, żelazo, fosfor, cynk, magnez, witaminę A, E, B1, B2, PP i bardzo duże ilości wapna, zawieraja także alaninę, glicynę, kwas glutaminowy, kwas szczawiowy, lecytynę, lizynę, metioninę. Ponadto może on obniżać zawartość sodu w organizmie, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Jeśli nie próbowaliście tahini, serdecznie polecam! W kuchni nadaje się do wielu dań. To wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów!

W 100 g zawiera 607 kcal, w tym 18 g białka, 65 g tłuszczy i 17 g węglowodanów.

…a teraz zapraszam Was na pyszną jaglankę z wykorzystaniem tych wszystkich witaminowych bomb!

Jaglanka z nasionami konopi, jagodami goji i czereśniami (wegańska)

Składniki (dla jednej osoby):

50 g kaszy jaglanej (suchej)
10 g tahini
5 g pistacji
5 g orzechów włoskich
pół banana (około 50g)
10 g jagód goji
10 g nasion konopi
erytrol (opcjonalnie)

Na wierzch:
około 120 g czereśni
kilka fistaszków

Kaszę jaglaną gotujemy 15 minut na małym ogniu.
Pistacje obieramy z łupinek, orzechy włoskie kroimy na drobiejsze, banana kroimy w kosteczkę.
Pod koniec gotowania wsypujemy wszystkie składniki do kaszy jaglanej. Gotujemy jeszcze minutę na najmniejszym ogniu (lub na najmniejszej opcji na płycie indukcyjnej), ciągle mieszając.

Gotowe!

Na wierzchu układamy czereśnie i fistaszki!

Smacznego! (przy jedzeniu nie zapomnijcie o pestkach w czereśniach ;))

Porcja jest bardzo sycąca. Zawiera około 600 kcal (15 g białka, 30 g tłuszczu i 70 g węglowodanów).

Jadacie podobne desery?
Próbowaliście niełuskanych nasion konopi? Co o nich sądzicie?

Pozdrawiam.

89 komentarzy

  1. Nie próbowałam konopi, ale ciekawa jestem jej smaku. Jaglanki uwielbiam (zwłaszcza ostatnio) i taką chętnie bym zjadła <3 Jeśli chodzi o czereśnie, to też je uwielbiam, ale jak kupiłam w tym roku, to jakieś takie suche były – mało soczyste. Na razie korzystam z truskawek, ale może uda mi się dzisiaj upolować jakieś ładne czeresienki 🙂 Moja siostra zawsze je uwielbiała i pamiętam, jak latem codziennie je kupowała 🙂

  2. Pięknie to wszystko wygląd i w dodatku jest zdrowe…
    Jak się uda ,oby nie zapeszyć, to otwieramy sklep z produktami z konopi…
    Jestem ciekawa smaku konopi.
    Pozdrawiam burzowo :-)))

  3. Uwielbiam takie rzeczy, zwłaszcza na śniadanie, a nawet jako posiłek w ciągu dnia i wygląda pysznie, dawno nie robiłam przez brak czasu, ale urlop przede mną 🙂

  4. Zajrzałam tutaj, gdyż przeczytałam u Jotki, że lubisz poezję A tu proszę znalazłam inspiracje do śniadań które bardzo często w teki sposób sobie przyżądzam. Pięknie dziękuje i pozdrawiam, będę zaglądała częściej

    • Tak, lubię poezję. Ale oprócz tego uwielbiam także gotować, smakować, piec ciasta 🙂 Nie ograniczam się do jednej pasji.
      Pozdrawiam czerwcowo 🙂

  5. To czereśnie już są?!!! To definitywnie moje ulubione owoce.
    W ogóle ta Twoja jaglanka jest tak „na wypasie”, że aż mi ślinka cieknie

  6. Podobne jadam, ale w takiej wersji spróbuję dopiero po Twoim wpisie 🙂 Myślę, że to jest idealna propozycja jako deser lub po prostu smaczne, zdrowe i syte śniadanie 🙂

  7. Ciekawa jestem czy w takiej wersji polubiłabym jaglankę. Dodatki bardzo mi pasują, ale niestety sama jaglanka do tej pory nie zachwyciła mnie swoim smakiem. Kaszę jaglaną za to bardzo lubię w wersji wytrawnej 🙂

  8. Wow, jaki bogaty skład! Z tego wszystkiego mam w domu jedynie kaszę jaglaną i pistacje… A tahini i nasion konopii jeszcze nigdy nie próbowałam, tak więc dla mnie taka propozycja to nowość, ale wierzę, że pyszna. A jutro miałam sobie zrobić jaglankę z malinami 🙂

  9. Same smakowitości 🙂 Uwielbiam wszystkie składniki obecne w Twojej jaglance. A czereśni w tym roku jeszcze nie jadłam – ładnych nie widziałam a te co mi się napatoczyły na bazarku wyglądają jakby ktoś je już wstępnie przetrawił :/

  10. Tahini uwielbiam, pistacje, jagody goji, czereśnie <3 jedynie nie bardzo smakuje mi kasza jaglana ale oczywiście staram się ją jeść za to gryczaną mogłabym codziennie jeść 😀

  11. Pyszne, pożywne i jakie zdrowe 🙂 Dla mnie taka miseczka byłaby idealna na śniadanie.
    Tej konopi jeszcze nie miałam okazji spróbować.
    Tahini jeszcze nie jadłam ale nie przekonuje mnie no i jest bardzo kaloryczne niestety.

Skomentuj