Agrestowo – jabłkowe ciasto z pianką.

Wakacje to czas, w którym na naszych stołach rządzą desery owocowe. Orzeźwiające galaretki, ciasta z owocami oraz lody to nasze ulubione przekąski, zarówno w trakcie spotkań ze znajomymi, jak i dodatek do popołudniowej kawy. Wśród owoców dominują głównie truskawki, maliny i czereśnie, jednak dużą popularnością cieszy się również agrest, szczególnie jako dodatek do różnego typu ciast. Jednak co zrobić, gdy sezon na świeże owoce minął, a my mamy ochotę na deser owocowy? Mamy dla was przepis, który pozwoli wam powrócić do letnich smaków. Mowa tu o agrestowo-jabłkowym cieście z pianką.

Potrzebne składniki

Do przygotowania naszego pysznego ciasta potrzebować będziesz:

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta lub przygotowane własnoręcznie,
  • 2 kg jabłek słodko-kwaśnych,
  • pół szklanki cukru + 1 łyżka cukru,
  • 1 galaretkę agrestowa,
  • 1 litr mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki margaryny bądź masła.

Sposób wykonania

Przy wykonaniu naszego ciasta wykorzystujemy gotowe kruche ciasto. Układamy je w brytfance o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 185 stopni Celsjusza. Pieczemy15-18 minut do momentu aż ciasto delikatnie się zarumieni.
W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Gotujemy je do miękkości podlewając niewielką ilością wody i dodajemy cukier. Na sam koniec wsypujemy galaretkę agrestową. Przygotowaną masę z jabłek studzimy i przekładamy na nasze kruche ciasto.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie pianki z budyniu. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a po wystygnięciu budyniu dodajemy dwie łyżki masła i wszystko miksujemy. Masę budyniową przelewamy na warstwę jabłek.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier oraz wiórki kokosowe. Wszystko podgrzewamy, aż wiórki się zarumienią. Posypujemy je na wierzch ciasta.
Ciasto umieszczamy w lodówce, aby budyń i galaretka stężały. Już po kilku godzinach nasze ciasto będzie idealne do podania. Warto przed jedzeniem wyjąć je wcześniej z lodówki. Możemy do naszego ciasta dodać lody lub bitą śmietanę co dodatkowo uatrakcyjni jego smak i wygląd. Jednak ciasto to samo w sobie zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Możesz zrobić je w okresie jesienno-zimowym, gdy ty i twoi bliscy tęsknicie za sezonem owocowym. Galaretka agrestowa będzie idealnym sposobem na przypomnienie sobie pysznego smaku świeżego agrestu wykorzystywanego w deserach.

Kategoria: kuchnia

Dodaj komentarz