Budyniowa owsianka ajerkoniakowa

Żółtko jaja kurzego wykazuje wiele właściwości leczniczych. Należy jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowywania, ponieważ badania wykazują, że gotowanie na twardo i smażenie zmniejsza ich właściwości nawet o 50%. Żółtka jaj mają wysoką zawartość białka i zawierają wiele niezbędnych dla nas składników odżywczych. Zawierają one aminokwasy: tryptofan i tyrozynę, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Jest to niezwykle ważne w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom. Dodatkowo tryptofan jest ważnym prekursorem mózgowej serotoniny, która pomaga regulować nastrój. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B. W żółtku jest również beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA.
Ajerkoniak, jest ro domowy likier jajeczny. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii – niebo w gębie. Uważany jest on, niestety, za typowo „babski” trunek, ale faceci też go uwielbiają, a jego bezalkoholową wersje można dodać nawet do owsianki.

przepis na dwie porcje

Składniki:

• pół szklanki płatków owsianych
• szklanka mleka 3,2 %
• pół szklanki wody
• 40 g proszku budyniu waniliowego
• ziarenka z dwóch lasek wanilii
• łyżka miodu

Domowy bezalkoholowy ajerkoniak:

• 2 żółtka z wiejskich, dużych jaj
• 50 g cukru pudru
• 100 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
• ziarenka z 1/3 laski wanilii

Dodatkowo:

• duży banan
• garść orzechów laskowych

Wykonanie:

Żółtka z wiejskich jaj myjemy i wyparzamy. Ubijamy je z cukrem pudrem, aż utworzą puszystą, jasną masę. Musimy uzbroić się w cierpliwość. Dodajemy wanilię i powoli, stopniowo wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy na średnich obrotach miksera.

Przelewamy masę do słoiczka i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej na noc. Likier gdy się schłodzi znacznie zgęstnieje.

Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko i wodę. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie, dodajemy ziarenka wanilii i proszek budyniu waniliowego. Owsiankę cały czas mieszamy, najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką do zgęstnienia. Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i miód. Ponownie mieszamy.

Owsiankę przelewamy do dwóch miseczek. Kroimy banana i prażymy orzechy laskowe na suchej patelni. Całość polewamy domowym bezalkoholowym sosem ajerkoniakowym.

Podajemy z gorącą kawą najlepiej na śniadanie. Dla nie pijących kawy – koktajl na bazie banana i kefiru.

Dodaj komentarz