Wszyscy uwielbiają ciasta z jabłkami. Ciasto salceson jest bardzo łatwe do przygotowania i jednocześnie smaczne. Sprawdzi się idealnie, kiedy spodziewasz się gości, a nie chcesz spędzić całego dnia w kuchni. Zapewne większość składników masz w swojej szafce. Całość zrobisz w 30 minut. Salceson nie jest przesadnie słodki i chętnie skusisz się nad dokładkę.
Przepis na ciasto salceson – smaczna kuchnia
Składniki ( na blachę o wymiarach 20/30 cm)
Ciasto :
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki ( 250 ml)
- 5 jajek
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 5 jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść orzechów włoskich
- cukier wanilinowy
Polewa:
- 50 ml śmietanki 30 %
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta:
- Włącz piekarnik i nagrzej do temperatury 180 stopni C( grzanie góra i dół), w przypadku piekarnika elektrycznego, natomiast w gazowym ustaw wyższą temperaturę, od 190 do 200 stopni C.
- Wbij żółtka do miski, dodaj cukier i miksuj przez około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie wmiksuj olej. Białka ubij osobno na sztywno i partiami dodawaj do ciasta. Dzięki
- W osobnej misce przesiej mąkę i kakao. Dodaj sodę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i delikatnie połącz je z resztą ciasta.
- Umyj i obierz jabłka, wykrój gniazda nasienne. Pokrój je na małe kawałki. Posiekaj orzechy i wmieszaj do ciasta za pomocą łyżki. Może to być nieco kłopotliwe, bo ciasto jest bardzo gęste.
- Wyłóż dno standardowej formy papierem do pieczenia i posyp je bułką tartą ( dzięki temu placek nie będzie przyklejał się do papieru). Przygotowane ciasto przełóż ciasto na blachę i wyrównaj.
- Salceson należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po wystudzeniu polej ciasto polewą ( przepis poniżej).
Polewa:
Masło i śmietanę zagotować w małym garnku. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Połamać czekoladę, dodać ją do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Potem energicznie wymieszać polewę aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, polej nią ciasto. Możesz posypać także wierzch orzechami, bądź płatkami migdałowymi.
Rada babuni:
Jeśli wolisz bardziej nadziane ciasta, do salcesonu możesz dodać także żurawinę i rodzynki. Salceson zamiast polać polewą, możesz polać lukrem. Również zwykła beza będzie pasować na wierzch salcesonu. Na podstawie tego przepisu powstała wersja biała, bez kakao, za to w kolorową galeretką.
Smacznego!