Słodki smak to jeden z najulubieńszych doznań smakowych niejednego człowieka. Uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i osoby dorosłe. Jego popularnym pochodzeniem jest zazwyczaj biały cukier, który nie do końca jest dla nas zdrowy i polecany. Do cukru jesteśmy przyzwyczajani właściwie od najmłodszych lat, jest on w dużej ilości często spożywanych produktów. Znajdziesz go oczywiście w słodyczach, słodkich napojach, jogurtach owocowych, płatkach śniadaniowych, ketchupie a także wysoko przetworzonej żywności. Biały cukier warto jednak odstawić, ponieważ przyniesie to wiele korzystnych efektów.
Dlaczego biały cukier szkodzi
Zalecana ilość cukru dla kobiet to 20 g, czyli 5 łyżeczek. Dla mężczyzn jest to 24 g, odpowiednik 6 łyżeczek. Dzieci powinny spożywać 12 g, czyli 3 łyżeczki cukru. Jest to zalecana dzienna ilość. Łatwo ją jednak przekroczyć. Jedna puszka coli przekracza aż dwukrotnie zalecaną dzienną ilość cukru dla dorosłej kobiety. Warto więc uważać na to, co się je oraz pije. Negatywne skutki spożywania cukru to:
- powstawanie próchnicy zębów
- obniżona odporność organizmu
- powstawanie stanów zapalnych
- ryzyko niedoboru ważnych witamin oraz minerałów
- problemy z układem pokarmowym
- wahanie nastroju u osób dorosłych
Oczywiście cukier jest potrzebny w diecie każdego człowieka i nie warto z niego całkowicie rezygnować. Z pewnością warto jednak zastąpić cukier biały dla zdrowia, lepszej odporności a także lepszego samopoczucia.
Czym zastąpić cukier biały, oraz jakie będą tego efekty
Bardzo dobrym i smacznym zamiennikiem białego cukru jest dobrej jakości miód. Najlepiej aby pochodził on od zaufanego i godnego polecenia pszczelarza. Zawiera cenne enzymy a także minerały, które wpływają korzystnie na organizm ludzki. Miód to również doskonałe źródło witaminy B oraz białka. Syrop klonowy to kolejny popularny i dobry produkt, który może być zamiennikiem białego cukru. Zawiera między innymi magnez, wapń, fosfor, mangan. Syrop z agawy również z powodzeniem może zastąpić biały cukier w diecie. Obniża poziom złego cholesterolu a także działa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Przyspieszy również przemianę materii, ponieważ jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Syrop daktylowy to nie tylko świetny zamiennik białego cukru, ale również bogate źródło białek, tłuszczu, wapnia, żelaza a także witamin z grupy B. Stewia też jest bardzo popularna, bardzo słodka ale jednocześnie nie posiada kalorii. Świetne źródło witamin z grupy B a także witaminy C. Zawiera także minerały, na przykład selen, cynk, potas, chrom czy magnez. Jeśli potrzebujesz skutecznego sposobu na zastąpienie niezdrowych słodyczy ze sklepowych półek, idealne mogą okazać się suszone owoce. Najlepsze są daktyle, rodzynki, morele a także śliwki. Te suszone owoce z powodzeniem zastąpią ci niezdrowe słodycze. Słodkie przekąski możesz również zamienić na orzechy.
Ostawienie białego cukru z pewnością przyniesie korzystne efekty. Są to między innymi:
- zmniejszone ryzyko zachorowania na raka
- zęby w dobrym stanie
- piękna i gładka skóra
- brak wahań nastroju
- szczuplejsza sylwetka
- więcej energii
- większa zdolność koncentracji
- dużo lepsze samopoczucie
Zakończenie
Każdy z nas potrzebuje cukru dla prawidłowego funkcjonowania. Warto jednak wybierać jak najbardziej zdrowie jego źródła. Biały cukier, choć wciąż popularny, niestety nie jest dobrym rozwiązaniem. Na szczęście można go zastąpić innymi, zdrowszymi i smacznymi produktami wymienionymi w niniejszym artykule. Odstawienie białego cukru przy zastosowaniu odpowiednich produktów nie powinno sprawiać większych problemów a pozytywne rezultaty tej zmiany na pewno odczujesz i będą one zadowalające. Dla lepszego samopoczucia oraz stanu zdrowia warto chociaż spróbować odstawić szkodliwy biały cukier.