Cukierkowe muffiny z kremem truskawkowym i lukrem.

Jednym z najlepszych deserów, który sprawdza się w trakcie spotkań ze znajomymi lub imprez okolicznościowych, w trakcie których towarzyszy nam rodzina są muffiny. Babeczki są bardzo szybkie i proste do przygotowania, a dodatkowo łatwo się nimi dzielić i są wygodne w trakcie jedzenia. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam przepis na cukierkowe muffiny z kremem truskawkowym i lukrem, które idealnie sprawdzą się w trakcie imprez urodzinowych lub okazji takich jak walentynki. Zachwycą one gości nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem.

Składniki potrzebne do przygotowania muffinek.

Do przygotowania naszych przepysznych muffinek potrzebować będziesz:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie,
  • szczyptę soli,
  • mielone migdały lub zblendowane płatki migdałowe – 80 gram,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • oliwa Monini Delicato 3/4 szklanki,
  • skórka z połowy cytryny,
  • kefir 1/4 szklanki,
  • 3 jajka,
  • 140 gram truskawek pokrojonych na kawałki.

Do przygotowania lukru truskawkowego musisz przygotować:

  • 3 truskawki,
  • sok z cytryny,
  • cukier puder – 1 szklanka.

Przydadzą Ci się również truskawki przekrojone na pół, które idealnie sprawdzą się jako dekoracja.

Przygotowanie babeczek

Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp mąkę, zmielone migdały, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. W drugiej misce umieść cukier, oliwę oraz skórkę z cytryny i zmiksuj składniki za pomocą miksera. Następnie do miski z cukrem dodaj kefir oraz jajka i kontynuuj miksowanie do momentu połączenia składników. Kolejnym krokiem będzie połączenie składników mokrych i składników sypkich. Wszystkie razem dokładnie wymieszaj, na sam koniec dodaj do ciasta pokrojone truskawki i zamieszaj przygotowaną masę delikatnie za pomocą łyżki.
Przygotowane przez nas ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 min – do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia, a następnie usuń z nich papilotki.

Przygotowania lukru

Truskawki włóż do miseczki, dodaj do nich 2 łyżeczki soku z cytryny i zawartość dokładnie rozgnieć z pomocą widelca. W drugiej misce umieść cukier puder. Przelej sok z rozgniecionych truskawek na cukier puder używając do tego sitka z drobnymi oczkami. Następnie dodaj do lukru więcej soku z cytryny, do uzyskania odpowiedniej, lejącej się konsystencji. Ostatnim krokiem jaki będziesz musiała wykonać je nałożenie lukru na muffinki oraz udekorowanie ich truskawkami. Gdy lukier zastygnie możesz podawać swój deser gościom lub sama zachwycać się jego smakiem.

Dodaj komentarz