Delikatny sernik pomarańczowy

Pierwszy sernik jedli już starożytni Rzymianie. Z biegiem lat pierwszy przepis ewoluował, a ludzie wymyślali kolejne modyfikacje tradycyjnego ciasta. W tym artykule znajdziesz przepis na sernik pomarańczowy, który jest jedną z lepszych wersji. Ciasto jest delikatne i lekkie, przez co dosłownie rozpływa się w ustach. Zrób ciasto według podanego przepisu i pozwól sobie na chwilę przyjemności.
Czas przygotowania: 1 H 30 M

Sernik pomarańczowy– przepis

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 60 g margaryny
  • 1 żółtko z jajka
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 700 g mielonego twarogu
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 śmietanki kremówki 36%
  • likier pomarańczowy
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • Konfitura pomarańczowa

Wszystkie składniki na sernik pomarańczowy powinniśmy wyjąć wcześniej, przed przygotowywaniem ciasta.

Sernik pomarańczowy – sposób przygotowania:

  • Przygotować blachę lub tortownicę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
  • Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ucierać masło z cukrem przez około 6 minut, aż będzie puszyste.
  • W innej misce ubić jajko na pianę. Połączyć utarte mało z czekoladą, przesianą mąką, a potem z ubitym jajkiem.
  • Na blachę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i piec przez około 15 minut.
  • Na małych obrotach miksera zmiksować twaróg z cukrem, powoli dodawać jajka, skórkę z pomarańczy. Ser należy dobrze zmielić, dzięki czemu będzie idealnie puszysty.
  • Pod koniec mieszania należy dodać śmietanki, ekstrakt z wanilii i likier pomarańczowy.
  • Na upieczony spód przelać masę serową i wstawić do rozgrzanego piekarnika, następnie piec przez około godzinę. Dobry sernik będzie lekko rumiany.
  • Zmieszaj konfiturę pomarańczową ze śmietaną. Po wyciągnięciu ciasta z pieca posmaruj nią wierzch ciasta, a następnie włóż jeszcze na 15 minut do piekarnika.
  • Sernik wystudzić, a po całkowitym ostygnięciu wstawić sernik do lodówki. Pokroić nożem zanurzonym we wrzątki i podawać na zimno następnego dnia. Wierzch można udekorować plastrami świeżej pomarańczy bądź listkami mięty.

Na górną warstwę możesz także wyłożyć kandyzowane pomarańcze i żurawiny lub polać całość polewą czekoladową. Zamiast konfitury, na wierzchu może się znajdować galaretka pomarańczowa.
I już! Twój sernik pomarańczowy jest gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz