Pierwszy sernik jedli już starożytni Rzymianie. Z biegiem lat pierwszy przepis ewoluował, a ludzie wymyślali kolejne modyfikacje tradycyjnego ciasta. W tym artykule znajdziesz przepis na sernik pomarańczowy, który jest jedną z lepszych wersji. Ciasto jest delikatne i lekkie, przez co dosłownie rozpływa się w ustach. Zrób ciasto według podanego przepisu i pozwól sobie na chwilę przyjemności.
Czas przygotowania: 1 H 30 M
Sernik pomarańczowy– przepis
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny
- 1 żółtko z jajka
- 60 g ciemnej czekolady
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 700 g mielonego twarogu
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy
- starta skórka z pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 śmietanki kremówki 36%
- likier pomarańczowy
- szczypta soli
Wierzch:
- 200 g kwaśnej śmietany 18 %
- Konfitura pomarańczowa
Wszystkie składniki na sernik pomarańczowy powinniśmy wyjąć wcześniej, przed przygotowywaniem ciasta.
Sernik pomarańczowy – sposób przygotowania:
- Przygotować blachę lub tortownicę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
- Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ucierać masło z cukrem przez około 6 minut, aż będzie puszyste.
- W innej misce ubić jajko na pianę. Połączyć utarte mało z czekoladą, przesianą mąką, a potem z ubitym jajkiem.
- Na blachę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i piec przez około 15 minut.
- Na małych obrotach miksera zmiksować twaróg z cukrem, powoli dodawać jajka, skórkę z pomarańczy. Ser należy dobrze zmielić, dzięki czemu będzie idealnie puszysty.
- Pod koniec mieszania należy dodać śmietanki, ekstrakt z wanilii i likier pomarańczowy.
- Na upieczony spód przelać masę serową i wstawić do rozgrzanego piekarnika, następnie piec przez około godzinę. Dobry sernik będzie lekko rumiany.
- Zmieszaj konfiturę pomarańczową ze śmietaną. Po wyciągnięciu ciasta z pieca posmaruj nią wierzch ciasta, a następnie włóż jeszcze na 15 minut do piekarnika.
- Sernik wystudzić, a po całkowitym ostygnięciu wstawić sernik do lodówki. Pokroić nożem zanurzonym we wrzątki i podawać na zimno następnego dnia. Wierzch można udekorować plastrami świeżej pomarańczy bądź listkami mięty.
Na górną warstwę możesz także wyłożyć kandyzowane pomarańcze i żurawiny lub polać całość polewą czekoladową. Zamiast konfitury, na wierzchu może się znajdować galaretka pomarańczowa.
I już! Twój sernik pomarańczowy jest gotowy. Smacznego!
Kategoria: kuchnia