Pierogi to jedno z tych dań, które zawsze możesz zrobić w inny sposób, z innym farszem czy nieco innym ciastem. Pierogi z kapustą, grzybami, mięsem, owocami, kaszą, soczewicą, ruskie, czy z serem. Na słodko, czy na słono.
Opcji jest naprawdę wiele. Przy czym każdy z nich sprawdzi się jako dobry pomysł na obiad lub na kolację.
Dzisiaj zaś pokażemy propozycję prostych do zrobienia słodkich pierogów z serem, z lekkim posmakiem wanilii.
Pamiętaj o tym, że przedstawiony przepis pozwala na zrobienie około 50 pierogów – może wyjść ich mniej lub więcej w zależności od wielkości użytej szklanki oraz grubości ciasta.
Składniki na ciasto i farsz
Do zrobienia pierogów z serem potrzebujemy :
- 500 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego raz,
- jednego żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- jednej laski wanilii lub 8 gram cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki pszennej + mąka do posypania blatu lub stolnicy, wałka,
- jedno jajko,
- ¾ szklanki wody,
- jedna łyżka masła
- jedna łyżeczka soli.
Wykonanie farszu
Aby zrobić farsz do miski musimy wrzucić zmielony ser i jeszcze dodatkowo rozgnieść go widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy aż uzyskujemy jednolitą masę.
Wykonanie ciasta
Do wykonania ciasta musimy przesiać do miski mąkę. Następnie dodajemy do niej całe jajko, masło i sól. Zaczynamy mieszać ze sobą składniki i stopniowo dodajemy wody ugniatając. Ugniatamy aż składniki nie połączą się w jednolitą, gładką masę.
Lepienie pierogów
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek – na tyle gruby, by zlepić pierogi i się nie rozpadły, ale też tak cienki, żeby się ugotowały – i wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Na środku każdego kółka kładziemy około łyżki farszu – ilość zmieniamy w zależności od wielkości kółka. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi formując pieroga. Brzegi można dociskać palcami, widelcem, lub specjalną foremką do lepienia pierogów.
Gotowanie
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy się zagotuje partiami wrzucaj pierogi, tak by się nie zlepiły. Gotuj na małym ogniu. Kiedy wypłyną, potrzymaj je jeszcze około trzech minut na ogniu. Wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na talerzach.
Podanie
Pierogi z serem na słodko można podawać ze śmietaną i świeżymi owocami na przykład jagodami, malinami lub truskawkami. Można również dodatkowo obsypać je niewielką ilością cukru i śmietany. Dobrze smakują także polane sokiem z malin. Doskonale smakować będą też bez żadnych dodatków.
Kategoria: kuchnia