Przełom lata i jesieni to czas, kiedy w naszej kuchni rządzą śliwki. Szczególnie dużą popularnością cieszą się ciasta ze śliwkami, które świetnie sprawdzają się jako deser serwowany dla znajomych, jak i niedzielne urozmaicenie menu. Co najważniejsze tradycyjne ciasto ze śliwkami jest bardzo proste do wykonania, dlatego każda pani domu z łatwością poradzi sobie z jego przygotowaniem. My podzielimy się z wami świetnym przepisem na drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, które na pewno zdobędzie wasze serca.
Niezbędne składniki
Do wykonania naszego ciasta należy przygotować:
- 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych,
- 1 szklankę letniego mleka (250 ml),
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego,
- otartą skórka z połowy cytryny (lub pomarańczy),
- szczyptę soli, 80 g masła,
- roztopionego i przestudzonego,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g),
- 1 kg śliwek węgierek (lub innych),
- przepołowionych i odpestkowanych.
Musimy przygotować również składniki do kruszonki:
- 180 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 125 g roztopionego masła,
- 1/4 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie).
Są to produkty, które zazwyczaj posiadamy w dom -u, dlatego nie będziemy musieli wychodzić do sklepu w celu ich zakupienia.
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną (zacząć od 3 szklanek, w razie potrzeby dodać dodatkowe 1/4 szklanki) mieszamy z suchymi drożdżami – jeśli używamy świeżych drożdży musimy wcześniej przygotować z nimi rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki oraz wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy je do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości – czas ten to około 1.5 godziny.
W czasie, gdy ciasto wyrasta zajmiemy się przygotowaniem kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, zalewamy gorącym i roztopionym masłem. Składniki mieszamy i formujemy kruszonkę.
Gdy ciasto wyrośnie przygotowujemy blachę o wymiarach 40x30cm – wykładamy ją papierem do pieczenia. Na niej umieszczamy wyrośnięte ciasto. Na wierzch układamy przygotowane wcześniej śliwki i posypujemy je kruszonką. Ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na koniec ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 min do tak zwanego suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie jest gotowe do spożycia i na pewno zachwyci każdego.