Mięso, które jest przeznaczone do grillowania, musi być uprzednio rozbite i pokrojone na kawałki. Przyprawy mają szczególne znaczenie, a ich użycie zależy od takich czynników, jak chociażby rodzaj mięsa oraz napojów, do których mają być serwowane. Aby mięso na grilla zachwyciło wyrazistym smakiem, można też je nieco wcześniej zamarynować. Dowiedz się, jakie są najlepsze sposoby przyprawiania mięsa i jakich przypraw należy użyć.
Grillowane mięso – co sprawia, że tak dobrze smakuje?
- Do steków wystarczy Ci sól oraz pieprz. Możesz też przyprawić steki kolorowym, grubo mielonym pieprzem oraz solą morską. Jeśli lubisz ziołowe aromaty, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś do przyprawiania użył rozmarynu.
- Filety z kurczaka oraz udka możesz wcześniej zamarynować. Zrobisz to w następujący sposób:
– Przygotuj dużą miskę i włóż do niej umyte i pokrojone mięso. Nie musisz usuwać błon, jeśli jednak są to grube błony, pokrywające znaczną część mięsa, to wówczas je usuń.
– Marynatę przygotuj z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, kilku ząbków czosnku ( może być rozduszony ), dołóż także kilka plastrów cebuli, ostrej i słodkiej papryki ( lub tylko słodkiej, jeśli nie lubisz pikantnych potraw ) oraz pieprz, sól, oregano i bazylię, a także tymianek. - Marynatę dokładnie wetrzyj w mięso z kurczaka. Musi ono dobrze przesiąknąć kompozycją przypraw, aby było naprawdę smakowite i pyszne. Odstaw do lodówki na 12-16 godzin. Jeśli robisz szaszłyki, nie musisz tyle czekać. Zostaw je w marynacie na około 5 godzin, to wystarczająco dużo czasu, aby nabrały smaku i aromatu.
- Żeberka możesz także zamarynować, tak samo jak kurczaki. Jeśli jednak lubisz tradycyjny smak, wybierz do marynowania sos barbecue. Sprawia on, że żeberka są nie tylko apetyczne, ale i nie wyschną na wiór, kiedy je położysz na ruszcie.
Grill – jak przyprawić mięso, żeby miało niecodzienny oryginalny smak?
Gdy lubisz próbować nowości, możesz tworzyć własne mieszanki do marynowania mięsa. Eksperymentuj i mieszaj przyprawy. Przekonasz się, że można uzyskać nietuzinkowe smaki, jakich nigdzie nie uświadczysz.
Egzotyczne przyprawy do mięsa na grilla – czy słyszałeś o panch phoron?
Panch phoron to wyśmienita przyprawa do wołowiny. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne steki obsypane solą i pieprzem, spróbuj tej wyjątkowej kompozycji mieszanki ziołowej. Przyprawa ta pochodzi z Bangladeszu i jest mieszaniną kminku, kozieradki, kopru, gorczycy czarnej oraz czarnuszki siewnej. Możesz pokusić się również o doprawienie mięsa grillowego bardziej znaną przyprawą curry. Doskonała do szaszłyków i udek z kurczaka.
Najlepszy smak grillowanego mięsa:
Jeśli już doprawiłeś mięso i właśnie rozpalasz grilla, miej na uwadze optymalny czas pieczenia. Nie możesz zbyt długo trzymać swoich dań na ruszcie, ponieważ staną się suche i twarde. Apetyczne, dobrze przyprawione mięso stanowi wyśmienity posiłek. Sycący i aromatyczny, zaspokoi każdy głód.
Kategoria: kuchnia