Grillowany kurczak na ostro z dodatkami

Grillowany kurczak to szybki, a zarazem smaczny i zdrowy sposób na obiad . Można go podawać na wiele sposobów: samego, z ziemniakami, ryżem, kaszą , surówką. Bardzo często tak przyrządzony kurczak to również dodatek do sałat.

Grillowany kurczak na ostro z jaśminowym ryżem i warzywami

Składniki:

  • Pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Sól/ pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej

Przygotowanie:
W misce przyrządzamy marynatę. Wlewamy do miski oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę, majeranek, sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ( w razie potrzeby odkrawamy wszystkie błonki) i wkładamy do miski z marynatą ( można natrzeć nią kurczaka). Zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na ok 1 h. W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy. Paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę. Kurczaka wyciągamy z marynaty i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Pieczemy po obu stronach ok. 6-7 minut z każdej. Ryż odcedzamy, dajemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i łyżeczkę oliwy z oliwek. Mieszamy. Formujemy kulki i wykładamy na talerz razem z kurczakiem.

Grillowany kurczak na ostro z warzywami

Składniki:

  • Pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka po węgiersku
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Warzywa na patelnię

Przygotowanie:
Do miski dajemy oliwę z oliwek. Dodajemy przyprawę do kurczaka po węgiersku i gyrosa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy cytrynę. Wszystko razem mieszamy. Zanurzamy w marynacie kurczaka ( można go dodatkowo natrzeć), przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Rozgrzewamy patelnę grillową i smażymy na niej kurczaka ( każda ze stron około 6-7 minut). Równocześnie na drugiej patelni przygotowujemy grillowane warzywa. Grillowanego kurczaka podajemy razem z warzywami.

Kurczaka można przygotowywać na różne sposoby. Jest to bardzo szybkie i zdrowe danie. Fajnie sprawdza się jako danie pudełkowe do pracy lub dodatek do mixu sałat. To danie świetnie nadaje się zarówno na dom -owy obiad jak również danie na imprezie okolicznościowej. Marynata może być także w innej wersji , nie tylko ostrej. Wszystko zależy od naszych kubków smakowych jaką wersję przygotujemy.

Dodaj komentarz