Gulasz drobiowy w sosie śmietanowo – ziołowym

Gulasz drobiowy do bardzo łatwe, szybkie, smaczne i zdrowe danie do przygotowania. Bardzo często jest to danie jednogarnkowe. Może być podawany sam, z ziemniakami, ryżem, kaszą czy tostami. Oto kilka sprawdzonych przepisów na szybki i smaczny gulasz.

Gulasz drobiowy w sosie śmietanowo – cebulowym

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Śmietana 18 %
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz/sól
  • Przyprawa do gulaszu
  • 2 cebule
  • Mąka pszenna
  • 1,5 litry bulionu
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawiamy ją przyprawą do gulaszu solą i pieprzem. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. W międzyczasie kroimy cebulę i siekamy w kosteczkę ( wielkość zależy od naszego uznania). Wrzucamy do podsmażonego mięsa i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy mięsa i cebulę bulionem i dusimy wszystko razem. Do kielicha blendera odlewamy 1 chochlę bulionu z garnka, dodajemy trochę zimnej wody, 2 łyżki mąki pszennej oraz śmietanę 18% (małą). Wszystko razem blendujemy. Wlewamy do duszonego mięsa ciągle mieszając. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy. Smacznego.

Gulasz drobiowy z warzywami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • Przyprawa do gulaszu
  • 1 papryczka chili w całości
  • Mąka pszenna
  • Pietruszka zielona
  • Ryż
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy starannie, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w kosteczkę ( wielkość zależy od uznania). Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek ( aż się zarumieni). Dodajemy do cebuli mięso i podsmażamy wszystko razem do zarumienienia mięsa. Posypujemy wszystko przyprawą do gulaszu i wrzucamy umytą i osuszoną papryczkę chili ( ważne aby była w całości, żeby później móc ją wyjąć). W razie potrzeby możemy podlać trochę wodą. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy mąką. Wszystko razem jeszcze chwilkę dusimy. Wyciągamy papryczkę chili z gulaszu. W osobnym garnku gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu ( rodzaje ryżu różnią się czasami gotowania). Gulasz podajemy z ryżem. Smacznego

 

Gulasz drobiowy to jedno z najszybszych i smacznych dań do przygotowania. Możemy do niego dodać przeróżne warzywa oraz przyprawy. Może być na ostro, słodko – kwaśno lub nawet słodko ( z dodatkiem ananasa lub żurawiny).

Dodaj komentarz