Gulasz drobiowy do bardzo łatwe, szybkie, smaczne i zdrowe danie do przygotowania. Bardzo często jest to danie jednogarnkowe. Może być podawany sam, z ziemniakami, ryżem, kaszą czy tostami. Oto kilka sprawdzonych przepisów na szybki i smaczny gulasz.
Gulasz drobiowy w sosie śmietanowo – cebulowym
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Śmietana 18 %
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- Pieprz/sól
- Przyprawa do gulaszu
- 2 cebule
- Mąka pszenna
- 1,5 litry bulionu
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawiamy ją przyprawą do gulaszu solą i pieprzem. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. W międzyczasie kroimy cebulę i siekamy w kosteczkę ( wielkość zależy od naszego uznania). Wrzucamy do podsmażonego mięsa i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy mięsa i cebulę bulionem i dusimy wszystko razem. Do kielicha blendera odlewamy 1 chochlę bulionu z garnka, dodajemy trochę zimnej wody, 2 łyżki mąki pszennej oraz śmietanę 18% (małą). Wszystko razem blendujemy. Wlewamy do duszonego mięsa ciągle mieszając. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy. Smacznego.
Gulasz drobiowy z warzywami
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- Przyprawa do gulaszu
- 1 papryczka chili w całości
- Mąka pszenna
- Pietruszka zielona
- Ryż
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy starannie, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w kosteczkę ( wielkość zależy od uznania). Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek ( aż się zarumieni). Dodajemy do cebuli mięso i podsmażamy wszystko razem do zarumienienia mięsa. Posypujemy wszystko przyprawą do gulaszu i wrzucamy umytą i osuszoną papryczkę chili ( ważne aby była w całości, żeby później móc ją wyjąć). W razie potrzeby możemy podlać trochę wodą. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy mąką. Wszystko razem jeszcze chwilkę dusimy. Wyciągamy papryczkę chili z gulaszu. W osobnym garnku gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu ( rodzaje ryżu różnią się czasami gotowania). Gulasz podajemy z ryżem. Smacznego
Gulasz drobiowy to jedno z najszybszych i smacznych dań do przygotowania. Możemy do niego dodać przeróżne warzywa oraz przyprawy. Może być na ostro, słodko – kwaśno lub nawet słodko ( z dodatkiem ananasa lub żurawiny).
Kategoria: kuchnia