Ilość i częstotliwość spożywanych posiłków w ciągu dnia.

Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na poprawę kondycji całego organizmu. Jednak jest ona skuteczna tylko wtedy jeżeli posiłki, które spożywamy dostarczane są organizmowi regularnie.

Dlaczego systematyczne spożywanie pokarmów jest takie ważne?

Regularne spożywanie pokarmów sprawi, że organizm cały czas będzie otrzymywał potrzebne składniki odżywcze do prawidłowego funkcjonowania. Systematyka w jedzeniu wpływa bardzo korzystnie na cały nasz organizm i nasze samopoczucie. Bardzo istotne jest nie tylko jakość spożywanych przez nas pokarmów, ale także ilość i czas spożycia. Ważne jest, aby także nie podjadać między posiłkami. Regularne przyjmowanie pokarmów sprawia, że nasz organizm wpada w swój rytm. Zjadanie mniejszych porcji, a częściej ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Zdecydowanie szybciej i sprawniej przetrawi on mniejsze ( częstsze) porcje jedzenia niż mniej a więcej ( najedzenie się do syta). Również jeżeli nie będziemy podjadać między posiłkami to damy odpocząć układowi trawiennemu, aby się zregenerował. Regularne posiłki wpływają korzystnie również na poziom cukru we krwi. Oczywiści w tym przypadku duże znaczenie ma rodzaj przyjmowanego pokarmu, ale zdecydowanie mniejsza i częstsza ilość nie podniesie, aż tak gwałtownie cukru jak jeden obfity posiłek.

Regularne odżywianie w odchudzaniu.

Podczas stosowania diety odchudzającej, efekty zobaczymy tylko i wyłącznie wtedy jak pokarmy będą spożywane regularnie. Przyzwyczaimy w ten sposób organizm do ciągłego dostarczania pożywienia ( potrzebnych składników odżywczych). Wpadnie on w ten sposób w pewnego rodzaju stały rytm, będzie wiedział, że nie musi magazynować zapasów na ,, czarną godzinę”. Takie zjawisko ma miejsce jeżeli dostarczamy zbyt małą ilość posiłków, a przerwy między nimi są bardzo długie. Jeżeli ograniczymy radykalnie ilość posiłków będzie to miało niekorzystny wpływ na nasz organizm. Metabolizm spowolni się, a organizm zacznie tworzyć zapasy, które będą widoczne w postaci wzrostu masy ciała.

Kontrola nad pożywieniem.

Jeżeli jemy w konkretnych odstępach czasowych, najlepiej także o w miarę stałych godzinach to jesteśmy w stanie bardziej kontrolować nasz apetyt oraz ilość dostarczanego pożywienia. Podjadanie między posiłkami zaburza nam także gospodarkę cukrową. Sprawia, że nasz apetyt zostaje pobudzony i zazwyczaj mamy ochotę na jedzenie, które jest wysokokaloryczne. Prowadzi to do zatracenia kontroli nad kalorycznością naszych posiłków, a co za tym idzie nad masa naszego ciała.

Prawidłowe spożywanie posiłków.

Zasady zdrowego odżywiania mówią, że w ciągu dnia powinniśmy spożyć od 4 do 5 posiłków dziennie, a odstępy między nimi powinny wynosić od 3 do 4 h. Ważne, aby między posiłkami nie podjadać. Najbardziej pożywnym posiłkiem powinno być śniadanie, które powinno być jedzone nie później niż 1 h po wstaniu. Natomiast ostatni posiłek – kolacja powinna być lekkostrawna i zjedzona nie później niż 2 h przed snem. Oprócz tego ile i kiedy jemy bardzo istotne jest to co jemy. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, urozmaicona i dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Jeżeli nasze śniadanie zjemy o 8 rano , to optymalna pora na drugie śniadanie będzie ok. 11, obiad ok. 14, podwieczorek ok. 17, natomiast kolację ok 20. Trawienie kolacji zajmie ok 2 h, więc już ok. 22 możemy położyć się spać. Dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu sen jest bardzo waży i na dobę powinniśmy przesypiać ciągiem między 7-8 h.

Dodaj komentarz