Indyjska, wegetariańska zupa dyniowa.

Orientalne smaki zyskują coraz większą popularność w naszych kuchniach. Są one idealną propozycją na obiad, ale również jako danie podawane znajomym w trakcie wspólnych spotkań. Indyjska kuchnia kojarzy nam się już nie tylko z zamawianiem potraw na wynos, ale również z samodzielnym gotowaniem wyjątkowych dań. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam przepis na indyjską zupę dyniową, która zdobędzie podniebienia zarówno fanów kuchni orientalnej, jak i osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym rodzajem kuchni.

Niezbędne składniki

Do przygotowania indyjskiej zupy dyniowej potrzebować będziesz:

  • 1 kg upieczonej dyni,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1 posiekaną cebulkę,
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego,
  • 1 puszkę pomidorów bez skóry
  • oraz 1 litr wywaru z warzyw.

Kuchnia orientalna to przyprawy dlatego musisz zaopatrzyć się również w:

  • 1 łyżkę imbiru w proszku,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej,
  • 1 łyżkę garam masala,
  • 1 łyżkę kurkumy,
  • 1 łyżeczkę chili w proszku
  • oraz 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego.

Dodatkowo do posypania wykorzystać możesz sezam czarny, posiekaną cebulę dymkę lub świeże zioła takie jak bazylia.

Sposób wykonania

Pierwszym krokiem, który musimy wykonać jest przygotowanie dyni. Myjemy ją, obieramy, czyścimy z pestek oraz tniemy na plastry. Plastry dyni układamy na blaszce, skrapiamy olejem i wstawiamy do naszego piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 min. Upieczoną w ten sposób dynie kroimy na grubą kostkę. Następnie na łyżce oleju podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę oraz wyciśnięty czosnek – smażymy do uzyskania miękkości cebuli. Do usmażonej cebuli i czosnku dodajemy suche przyprawy i wszystko smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie dodajemy wywar z warzyw, pomidory oraz dynię i wszystko gotujemy. Ostatnim krokiem, który wykonamy będzie zblendowanie naszej zupy na gładką masę.
Indyjską zupę dyniową warto podawać z sezamem, dymką i świeżymi ziołami co dodatkowo nada jej wyjątkowego smaku.
Zupa dyniowa będzie idealnym rozwiązaniem w sezonie jesiennym, gdy możemy z łatwością zakupić świeżą dynię. Indyjska zupa orientalna jest świetną propozycją dla osób kochających intensywne pod względem smaku posiłki. Jest to potrawa rozgrzewająca, która jesienią pozwoli nam zapomnieć o smutnej pogodzie na zewnątrz. Warto przygotować ją dla znajomych, którzy na pewno będą zachwyceni jej smakiem, a co najważniejsze nie wymaga ona od nas dużej ilości pracy, jest szybka w przygotowaniu i przepyszna.

Dodaj komentarz