Jajecznica do zdrowe, a zarazem bardzo pożywne danie. Bardzo często podaje się ją na śniadanie, aby mieć energię na cały poranek. Można ją robić na wiele sposobów ( różne dodatki). Jedni wolą tradycyjną jajecznicę z szynką i cebulą inni bardziej wymyślne połączenia smakowe. Oto przepisy na sycącą jajecznicę. Informacje jak ją przygotować:
Ziołowa jajecznica z serem dla głodomorów.
Składniki:
• 3 średniej wielkości jajka
• 4 plasterki szynki
• ¼ łyżeczki suszonego tymianku
• ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
• 2 ząbki czosnku
• ¼ cebuli
• 10 dag startego żółtego sera
• Sól / pieprz
• 5 listków świeżej bazylii
• Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Plasterki szynki kroimy w paski lub kwadraty większe( wedle już naszego uznania). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy szynkę z cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażamy. Do miski wbijamy jajka dodajemy do nich sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek oraz starty na tarce o grubych oczkach ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Kiedy szynka z cebulką się podsmażą wlewamy zawartość miski na patelnię wszystko razem cały czas mieszając. Gotową jajecznicę przekładamy na talerz i dekorujemy świeżymi listkami z bazylii. Smacznego
Jajecznica z serem ziołami i warzywami.
Składniki:
• 3 jajka
• 2 plasterki szynki
• ¼ cebuli
• 3 pieczarki
• 5 pomidorków koktajlowych
• 15 dag żółtej papryki
• 15 dag zielonej papryki
• 15 dag czerwonej papryki
• 4 plastry żółtego sera
• Sól/ pieprz
• ¼ łyżeczki majeranku
• ¼ łyżeczki bazylii
• ¼ łyżeczki tymianku
• ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
• Garść posiekanego szczypiorku
• Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości plastry. Szynkę kroimy w cienkie średniej długości paski , cebulę w drobną kosteczkę. Pieczarki, szynkę i cebulę razem podsmażamy. Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną kroimy w drobna kostkę i dodajemy na patelnię. Jajka rozbijamy do miski i dodajemy do nich : sól , pieprz, majeranek, bazylie, tymianek i zioła prowansalskie. Żółty ser kroimy w paseczki o szerokości około centymetra i długości około 3 centymetrów. Dodajemy do miski z jajkami i przyprawami. Wszystko razem mieszamy bardzo dokładnie do roztrzepania się całkowitego jajek za pomocą trzepaczki. Gdy pieczarki z cebulą, szynką i papryką się podsmażą wlewamy zawartość miski na patelnię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotową jajecznicę przekładamy na talerz. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na 2 lub 4 części ( to zależy od ich wielkości). Dekorujemy nimi jajecznicę. Na koniec posypujemy nasze danie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.