Jakie mleka roślinne wybierać?

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez mleka, a śniadaniowe płatki z mlekiem stały się już jedną z kultowych opcji, którą dzieciaki spożywają na śniadanie. W znacznym stopniu wpłynęła na to moda, która przywędrowała do nas z Ameryki. Dzieci pokochały płatki śniadaniowe z mlekiem, a rodzice zyskali opcję na szybkie śniadanie, które każde dziecko potrafi zrobić sobie samodzielnie.

Mleko jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, które spożywamy niemalże codziennie. Wykorzystujemy je do pieczenia, gotowania, spożywamy na surowo czy jako dodatek np. do kawy. Nasze babcie karmiły nas mlekiem, prosto od krowy, która przyprowadzona z pastwiska raczyła wszystkich ciepłym, białym napojem z pianką. Każdemu kto miał okazję spróbować mleka prosto od krowy, na samo wspomnienie robi się ciepło na sercu. Dziś bardzo trudno o takie doświadczenia, szczególnie w dużych miastach, w których żyje większość z nas. Mleko, które kupujemy w sklepie w kartonach i plastikowych butelkach jedynie kolorem przypomina to serwowane prosto od krowy. Jedną z najistotniejszych kwestii dotyczących mleka jest jego jakość. Mleko współcześnie żyjących krów, po które tak chętnie sięgamy zawiera do 400% więcej pestycydów niż warzywa i owoce. Ponad to podawanie go pasteryzacji i homogenizacji czyni je produktem ciężkostrawnym dla każdego. Duże ilości kazeiny zawartej w mleku krowim powodują liczne dolegliwości różnych układów, głównie pokarmowego, natomiast laktoza staje się przyczyną nietolerancji pokarmowych.

Alternatywą dla mleka zwierzęcego są mleka roślinne, które znajdują co raz więcej zwolenników. Szeroka gama produktów daje możliwość dopasowania każdemu produktu, który najbardziej mu odpowiada pod względem smakowym, zdrowotnym i cenowym.

Mleka roślinne – różne rodzaje

Mlekiem nazywamy wydzielinę pochodząca z gruczołów ssaków. Określenie to dotyczy najczęściej mleka kobiecego, krowiego i koziego, które są powszechnie spożywane przez ludzi. Nazywanie napojów roślinnych mlekami sprawdziło się ze względów głownie marketingowych i umożliwiło łatwiejsze spopularyzowanie tego napoju. Mleko roślinne można pozyskiwać ze zbóż i pseudozbóż, nasion, orzechów, pestek oraz z roślin strączkowych. Do najpopularniejszych należą:

Mleko sojowe jest bardzo popularnym napojem pozyskiwanym z soi, która jest rośliną strączkową wykorzystywaną także do produkcji wielu produktów spożywanych przez wegetarian oraz osoby nie jedzące mięsa. Białko sojowe jest pełnowartościowym białkiem roślinnym co znacząco podnosi wartość mleka sojowego i wpływa na jego popularność.

Mleko migdałowe napój roślinny otrzymywany z migdałów, jest bogaty w wapń, magnez, cynk, witaminę E i B2.

Mleko kokosowe posiada kremową konsystencję i smak kokosa, z którego jest pozyskiwane. Jest źródłem witaminy B, żelaza, magnezu, cynku, selenu bywa także wzbogacane wapniem. Mleko kokosowe jest bogate w tłuszcz jednak nie zawiera cholesterolu.

Mleko owsiane otrzymywane ze zbóż owsa, bogate w witaminy z grupy B, magnez, cynk, błonnik pokarmowy a do tego tanie i proste w przygotowaniu.

Mleko ryżowe charakteryzuje się niską kalorycznością, nie zawiera błonnika pokarmowego i wapnia. Jest alternatywa dla osób uczulonych na soję lub białko mleka krowiego.

Wszystkie mleka są dostępne w przemyśle, mogą być spożywane przez dzieci i osoby starsze, także przez osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Z punktu widzenia dietetyki świeże mleko krowie przewyższa mleka roślinne pod względem zawartości enzymów. Minusem przemawiającym na niekorzyść mlek roślinnych jest ich cena, jednak biorąc pod uwagę proste sposoby ich wykonania w domu samemu, można śmiało stwierdzić, że są nie tylko smaczne i zdrowe ale wręcz bez wad.

Dodaj komentarz