Karp jest zdecydowanie jedną z najpopularniejszych ryb spożywanych w naszym kraju. Każdy z nas jadł kiedyś tę rybę i każdy ma z nią jakieś wspomnienia nawet jeśli za nią nie przepada. Niektórzy twierdzą, że dania z karpia można albo pokochać albo znienawidzić i rzeczywiście ryba ta ma zarówno zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Fani karpia podkreślają jego wyjątkowy smak czy cenne wartości odżywcze. Przeciwnicy natomiast wśród wad tej ryby wymieniają dużą ilość ości, posmak lub wyczuwalny zapach mułu a także trudności w jej sprawieniu.
Niezmiennie już od wielu lat karp jest jednym z symboli wieczerzy wigilijnej i jest podawany w niemal każdym polskim domu. Możemy go przyrządzić zarówno smażonego w panierce, smażonego w piwnej zalewie lub jako rybę w galarecie. Chętnie zjadamy go również w wersji po żydowsku, z rodzynkami. Wszystkim przeciwnikom tej ryby warto przypomnieć, że wszystko zależy zarówno od jakości kupionego karpia jak i sposobu jego przyrządzenia. Obecnie w wielu sklepach możemy nabyć karpia już podzielonego i wyfiletowanego jak również karpia ekologicznego, z krajowej hodowli. Taka ryba to zawsze gwarancja wysokiej jakości i dobrego smaku. Ważną rolę odgrywa również sposób przyrządzenia karpia zaś jeśli chcemy pozbyć się specyficznego zapachu możemy karpia wymoczyć wcześniej w mleku.
Karp smażony w panierce to jeden z najłatwiejszych przepisów w kuchni. Poradzi sobie z nim każdy a jego przyrządzenie wymaga zaledwie kilku składników dostępnych w każdym domu. Warto jeść karpia nie tylko w Wigilię ale również na co dzień ponieważ to zdrowa i pyszna ryba.
Składniki
Do przyrządzenia idealnego karpia smażonego w panierce będziemy potrzebować
- jednej świeżej ryby średniej wielkości.
- dwa jajka,
- mąkę,
- bułkę tartą,
- olej do smażenia,
- trzy łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Opcjonalnie możemy przygotować również cytrynę.
Przepis
Przygotowanie karpia zależy od tego czy mamy całą rybę czy karpia w płatach. Jeżeli przyrządzamy całego karpia to zaczynamy od pokrojenia go na dzwonka (odkrawamy głowę a następnie dzielimy rybę na dwucentymetrowe kawałki). W przypadku gdy szykujemy płaty karpia dzielimy je na filety.
Następnie opłukujemy rybę i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem (należy uważać, żeby nie nie użyć za dużo pieprzu). Przyprawionego karpia przykrywamy i odstawiamy do lodówki albo możemy usmażyć od razu.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Bułkę tartą mieszamy w drugiej misce z posiekaną natką pietruszki. Wszystkie kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanych jajkach a później w bułce tartej. Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy nań karpia. Smażymy po kilka minut z każdej strony aż do zrumienienia. Usmażoną rybę podajemy na półmisku, opcjonalnie możemy udekorować pokrojoną w plasterki cytryną. Czas smażenia karpia zależy od wielkości kawałków dlatego większe będą potrzebowały kilku minut więcej. Smacznego!