Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz.

Kasza jaglana należy do jednych z najstarszych, a zarazem najzdrowszych kasz. Przyrządzana jest z prosa i jest jedną z nielicznych kasz o właściwościach zasadotwórczych. Posiada wiele bardzo cennych wartości odżywczych, a także leczniczych. Warto bliżej się jej przyjrzeć i wprowadzić ja na stałe do swojego jadłospisu.

Kasza o cennych wartościach i właściwościach.

Jagła, czyli jedna z najstarszych kasz świata była uprawiana już w neolicie. Otrzymywana jest z nasion prosa, zboża które zaczyna powracać do naszej kuchni. Kasza jaglana jest zdecydowanie królową wśród wszystkich rodzajów kasz. Jest nie tylko smacznym dodatkiem do naszego obiadu, ale także wykazuje ogromne właściwości prozdrowotne takie jak m.in.:

  • Wzmacnia układ krwionośny , zwłaszcza mięsień sercowy
  • Reguluje procesy trawienne oraz perystaltykę jelit
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn
  • Pomaga zapobiegać niektórym chorobą, w tym np. rakowi piersi
  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Kasza ta jest lekkostrawna, nie powoduje wzdęć i uczucia ciężkości. Ponadto nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu. Jest to kasza zasadotwórcza, czyli wpływa bardzo korzystnie na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo – zasadowej w naszym organizmie. Jagła zawiera krzemionkę, która wzmacnia nasze kości, włosy, skórę i paznokcie. W jej składzie znajduje się bardzo dużo przyswajalnego białka. Posiada także bardzo dużą zawartość witamin z grupy B oraz lecytyną, która poprawia pamięć i koncentracje.

Jak dobrze przyrządzić kaszę jaglaną?

Jest to kasza dość trudna w przygotowaniu. Często zdarza się, że po ugotowaniu ma goryczkowaty, a czasem wręcz gorzki smak. Jak tego uniknąć? Oto jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną.

  1. Na sypko. Gotujemy w proporcji na 1 szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy z kuchenki, zawijamy wszystko w koc i odstawiamy na ok 40 minut.
  2. Kleista. Przed ugotowaniem kaszę mieszamy z niewielką ilością wody lub ewentualnie mleka. Dopiero później wrzucamy do gotującej się wody w proporcjach 1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody. Czas gotowania wynosi około 30 minut.

Przepisy na pyszną i pożywną jaglankę.

Do przygotowania jaglanki musimy w pierwszej kolejności ugotować kaszę jaglaną. Możemy ugotować ja na wodzie lub użyć do tego np. mleka kokosowego w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody/mleka. Do gotowania możemy dodać 1 łyżeczkę ksylitolu lub ewentualnie cukru. Przed ugotowaniem najlepiej przelać kaszę wrzątkiem ( w celu pozbycia się goryczki). Kaszę gotujemy ok 15 minut ( przez ten czas wchłonie większość wody). Następnie odstawiamy i dajemy jej jeszcze trochę czasu na tzw. dojście.

JAGLANKA Z BANANEM I BORÓWKAMI

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 banan
  • Garść borówek
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru wedle przepisu podanego wyżej. W międzyczasie obieramy ze skórki banana i kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki ( jak kto woli), płuczemy i osuszamy borówki, czekoladę ścieramy na tarce. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki dodajemy wcześniej pokrojonego banana, borówki, wszystko posypujemy startą czekoladą.

JAGLANKA Z MUSEM OWOCOWYM I MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Garść malin
  • Garść porzeczek
  • Garść borówek
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku kokosowym z dodatkiem cukru wedle przepisu. W międzyczasie blendujemy wszystkie owoce ( zostawiamy po parę sztuk do dekoracji). Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki. Polewamy przygotowanym owocowym musem. Dekorujemy owocami i posypujemy płatkami migdałów. [/h5]

Dodaj komentarz