Kotlety z młodej kapusty i czerwonej soczewicy

Kotlety mielone stanowią ulubiony obiad milionów Polaków, ponieważ ich smak po prostu trafia w polskie podniebienie i stanowi przyjemne wspomnienie, bowiem tego dania nie da się popsuć. Weganie i wegetarianie także nie chcą rezygnować z podobnego posiłku. Czy jest możliwe zastąpić to danie? Oczywiście! Wśród roślinnych wariacji najczęściej pojawia się ta z wykorzystaniem czerwonej fasoli, ale nie jest to jedyny produkt, który nadaje się do przygotowania takiego bezmięsnego obiadu.

Warzywa i rośliny na zdrowie

Odpowiednimi warzywami i roślinami, które także dobrze się sprawdzą przy przygotowaniu bezmięsnej wersji kotletów, są młoda kapusta i czerwona soczewica. Ta pierwsza jest dobrym źródłem witaminy C, wapnia i potasu, jako naturalny antybiotyk reguluje pracę całego układu pokarmowego, czerwona soczewica zaś jest źródłem białka – 25,4 grama na 100 gramów soczewicy – bogata jest w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów. Ze względu na te zdrowotne właściwości warto włączyć je do swojej diety, a w formie kotletów dadzą się lubić.

Kotlety palce lizać

Jeśli chodzi o przygotowanie kotletów z tych warzyw nie trzeba przejmować się czasochłonnością – czerwona soczewica nie wymaga bowiem moczenia, wystarczy ją dokładnie przepłukać, po czym gotować 15 minut – dostępność składników także jest powszechna, więc sprawdzą się jako pyszny obiad. A jeszcze przyjemniej będzie, jeśli do ich przyrządzenia namówimy bliskich, którzy przekonają się, że bezmięsne kotlety także smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki drobno poszatkowanej młodej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przyrządzania:

Na początek ugotować soczewicę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju przez kilka minut.
Dodać poszatkowaną młodą kapustę. Dolać odrobinę wody, posolić, przykryć pokrywką i dusić, póki kapusta nie zmięknie. Odkryć i, jeśli zostało jeszcze trochę płynu, podsmażyć, żeby całość odparowała.
Dodać pozostałe przyprawy (czosnek przecisnąć przez praskę).
Wymieszać z soczewicą. Dodać jajko, wymieszać, by całość była spójna. Doprawić solą i pieprzem, pozostawić na 15-30 minut.
Za pomocą łyżki nabrać masy, formować niewielkie kotlety. Zapanierować i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron do zrumienienia.

Podawać z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, gotowanymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatką ,surówką albo gotowanymi warzywami według uznania.

Dodaj komentarz