Kurczak w sosie awokado z mozzarellą

Kurczak to mięso, które chyba najczęściej pojawia się na stole Polaków, bo też tak wiele można z niego zrobić! Czy to nuggetsy, czy zwykłe kotleciki, a może smażony na oliwie? Ile kucharek, tyle pomysłów na ten drób, ale co zrobić, kiedy zwykłe piersi z kurczaka się przejadają, a towarzyszące mu ziemniaki i surówka to zbyt stały krajobraz obiadu? Wówczas można sięgnąć po coś kolorowego i równie smacznego – sos z avocado i mozzarellą, które przypadnie do gustu praktycznie każdemu.

Zielone na zdrowie!

Kolor zielony w kuchni kojarzy się ze zdrowiem, a warzywa i owoce o tej barwie kojarzą się z naturą, nic więc dziwnego, że ludzie lubią dodawać je do swoich posiłków. W zielonym jest moc! Zielone składniki poza zdrowotnymi właściwościami cieszą też oko i sprawiają, że danie wygląda lepiej.

Jednym z takich owoców jest awokado. Stanowi źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, C i E. Zawiera kwas oleinowy obniżający poziom cholesterolu, potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz luteinę, która jest korzystna dla ludzkiego wzroku, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Jednak pamiętać należy, iż awokado jest najbardziej kalorycznym z owoców, warto zwrócić uwagę na to, jak wiele się go spożywa.

Smaczny drób na stół

Jeśli zwykłe, codzienne podanie kurczaka powoli staje się monotonne i mile widziana byłaby jakaś odmiana, warto sięgnąć po kurczaka w zupełnie nowej odsłonie, z wykorzystaniem awokado i sera mozzarella, który także jest dobrym źródłem witaminy Ai wapnia i jeszcze bardziej podkreśli smak całego dania.

Przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, może być za to przyjemną zabawą, jeśli do jego wykonania włączy się innych domowników, którzy nie tylko od podstaw zobaczą, jak przygotować smaczny obiad, ale i zacieśnią więzi. Nic nie łączy tak, jak wspólne gotowanie i wprowadzanie zdrowych nawyków.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • oliwa do smażenia
  • 1 kulka (125 g) sera mozzarella

Sos:

  • duże, przekrojone na pół awokado
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1,5 łyżki sosu chilli
  • roztarty duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, usunąć tłuszcz, pokroić w kostkę. Przesmażyć na oliwie.
Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ z połówki awokado, zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, czosnek, sos chilli oraz oliwę. Przyprawić solą i pieprzem.
Kulkę mozzarelli pokroić w kostkę.
Kurczaka polewać sosem z awokado, posypać kawałkami sera.
Podawać z ulubionym makaronem lub białym ryżem.

Dodaj komentarz