Makaron, król włoskiej kuchni, bez wątpienia podbił cały świat nie tylko łatwością w przygotowaniu – mówiąc tu o paczkach czekających na sklepowych półkach – ale też swoją różnorodnością. Penne, spaghetti, tagliatelle, fusilli – to tylko część nazw, jakie przychodzą na myśl. Czy jest jakiś, który mógłby pojawiać się na stole częściej i to także w warzywnej wersji? Oczywiście! Może to być na przykład lasagne, która większości osób kojarzy się z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Niewątpliwie dobrze pasuje do niej także szpinak, o czym warto się przekonać.
Makaron w warstwowej zapiekance
Lasagne to pochodząca z Włoch potrawa, w której duże, prostokątne płaty makaronu (uprzednio ugotowanego lub suchego) układane są w prostokątnym naczyniu na przemian z warstwami farszu i sosu beszamelowego, następnie całość jest zapiekana. Nie można się tu obejść bez posypania ostatniej warstwy startym serem czy też parmezanem. Najpopularniejsze z wariacji to lasagne napoli oraz lasagne bolognese, jednak coraz częściej pojawiają się też przepisy na wersje wegetariańskie czy nawet na słodko.
Odrobina zieleni zdrowia doda
Lasagne to jedno z comfort food – sprawia, że jej konsumpcja poprawia nam humor czy też przywołuje miłe wspomnienia. W swojej głównej wersji jest jednak pozbawiona warzyw i dość tłusta, jednak można to zmienić! Wystarczy podczas przygotowania dodać zielone warzywo, na przykład brokuł czy szpinak, i nimi zastąpić część (lub też całość) mięsnego farszu.
Żeby przygoda z tym daniem była jeszcze bardziej niesamowita, warto pokusić się o przyrządzenie samemu także i makaronu. Świadomość, że wykonało się całą potrawę od podstaw samemu, da sporo satysfakcji i powód, by zaprezentować się przed bliskimi jako naprawdę dobry kucharz.
Poniżej przepis na lasagne z domowym makaronem, beszamelem i szpinakiem
Składniki na makaron:
- 300 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) lub uniwersalnej (typ 650)
- 2 jajka duże (L)
- 4 żółtka duże (L)
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do szerokiej miski. Zrobić w środku wgłębienie, wbić do niego jajka, dodać żółtka i sól. Widelcem roztrzepać jajka, a następnie – cały czas roztrzepując – stopniowo zagarniać do środka mąkę. Kontynuować do momentu wymieszania całej mąki z jajkami.
Przenieść ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać ciasto przez osiem minut. Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste.
Wyrobione ciasto zawinąć w plastikowy woreczek i odstawić na blat na półtorej godziny.
Nożem podzielić ciasto na cztery równe części. Każdą z nich najpierw rozgnieść dłonią na placek o grubości około pół centymetra, a następnie kilkukrotnie przepuścić przez maszynę do makaronu (zaczynając od najszerszego ustawienia, a kończąc na najcieńszym). Rozwałkowane jak najcieniej ciasto kroić na płaty lasagne i układać na stolnicy, każdorazowo podsypując mąką, by się nie sklejały.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki pszennej – z lekkim czubem
- 50 g masła
- po ¼ łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Masło umieścić w rondelku, roztopić na małym ogniu. Gdy będzie płynne, dodać mąkę łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Rozetrzeć grudki. Gdy masa będzie gładka, dodać wlać całe mleko i dodać przyprawy. Zwiększyć moc palnika, cały czas mieszać sos – tak długo, aż nie zgęstnieje (może to zająć do 10 minut), to znaczy osiągnie gęstość kisielu. Posmakować, w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 kg szpinaku rozdrobnionego
- 3 ząbki czosnku
- 70 g sera feta
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Poza tym:
- 200 g startego sera żółtego lub mozzarelli
Przygotowanie:
Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, następnie dodać szpinak. Całość dusić pod przykryciem około 10 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojony w kostkę ser feta oraz przyprawy.
Do wrzątku partiami wrzucać płaty dom -owego makaronu, podgotowywać go przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i ułożyć na ręczniku kuchennym.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać warstwami naprzemiennie makaron, sos beszamelowy i farsz szpinakowy do czasu wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę posypać startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.