Leczo z kurczakiem i kiełbasą. Przepis.

Leczo to potrawa, której oryginalna wersja przywędrowała do Polski od naszych Węgierskich sąsiadów, którzy słyną z najsmakowitszych gulaszy. Zadomowiła się u nas na dobre, ma wielu miłośników i doczekała się także rozmaitych wersji. To doskonałe danie jeśli szukamy pomysłu na kilkudniowy obiad, na potrawę jednogarnkowe na imprezę a także do zawekowania w słoikach. Przyrządzamy ją w wersji wegetariańskiej lub mięsnej a także z kurczakiem i kiełbasą, wersja bardziej tłusta doskonale sprawdza się szczególnie w zimowe i jesienne dni. Latem kiedy jadamy lżejsze posiłki, chętniej sięgamy po leczo warzywne, czasem także nazywane zupą gulaszową.

Leczo z kurczakiem i kiełbasą. Przepis

Składniki

  • Cukinia 2 sztuki
  • Papryka 3 sztuki (czerwona, żółta i zielona)
  • Cebula 1 duża
  • Pomidory 2 – 3 sztuki
  • Pierś z kurczaka ok. 300g
  • Kiełbasa 1 podwójne pętko
  • Czosnek 4 ząbki
  • Passata pomidorowa 750ml
  • Olej słonecznikowy do smażenia lub smalec

Przyprawy:

  • Ziele angielskie ok. 5 ziarenek
  • Liść laurowy 4 sztuki
  • pieprz
  • Sól
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka

Przygotowanie:

Rozpoczęcie przygotowywania leczo proponuję od zamarynowania pokrojonego w kostkę kurczaka na 0,5 – 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć kurczaka z lodówki i podsmażyć na patelni na oleju, jak mięso się dobrze przyrumieni, przenieść je do dużego garnka, w którym będzie duszona potrawa. Na patelnię wrzucić pokrojoną w krążki kiełbasę, podsmażyć z obydwu stron a następnie dodać do garnka z kurczakiem. Dolać oleju na patelnię i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją a następnie dodać do niej pokrojone w kwadraty lub paski trzy kolorowe papryki. Na końcu dodaj również pokrojoną w kostkę cukinię i czosnek, drobno posiekany. Podsmaż chwilę wszystko razem a następnie przenieś do dużego garnka, dodaj pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez skórki), liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką i zalej wszystko przecierem pomidorowym. Duś pod przykryciem na małym ogniu.
Czas duszenia: 20 – 30 min
Po tym czasie dopraw pieprzem i solą.

Leczo można podawać na gorąco w głębokich talerzach w formie gulaszu lub zupy z dodatkiem chleba, grzanek ziołowych lub ryżu albo bez dodatków.

Opcjonalnie możesz dodać podsmażone pieczarki jeśli lubisz, pamiętaj aby były one grubo ciosane i krótko duszone. Najlepiej dodać je pod koniec duszenia.
Jeżeli okaże się, że z podanego powyżej przepisu zostanie Ci nadmiar Leczo, to możesz zawekować w słoikach i trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Przyda się, w awaryjnych sytuacjach. Leczo w formie bez mięsa może być zawekowane nawet na pół roku i przechowywane w szafce.

Smacznego.

Kategoria: kuchnia

Dodaj komentarz