Lato i jesień to czas grillowania na świeżym powietrzu, spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jak wiemy same rarytasy z rusztu nie wystarczą i dobrze jest zaskoczyć podniebienie swoje jak i gości jakąś ciekawą sałatką. Pomysłów jest naprawdę sporo, a przepisów krążących w Internecie jeszcze więcej. Na co więc się zdecydować? Z reguły brakuje nam czasu na przygotowywanie wymyślnych przystawek, więc sałatka z kalafiorem, pomidorem i jajkiem powinna wyjść naprzeciw naszym wymaganiom zarówno czasowym jak i smakowym. Przepis jest naprawdę prosty, albowiem wykonasz go w 30 minut, a doznania smakowe są gwarantowane.
Składniki na około 6 osób:
- 1 duży kalafior,
- 4 pomidory (najlepiej malinowe),
- 5 jajek,
- pęczek szczypiorku,
- 3/4 szklanki śmietany 12%,
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego,
- duży ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Wykonanie:
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą i wsyp dwie łyżeczki soli (możesz również dodać jedną łyżeczkę cukru). Kalafior w około 10 minut powinien być gotowy. Po ugotowaniu ostudź go.
- Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą. Po chwili obierz je, pokój w kostkę i dodaj do chłodnego już kalafiora.
- Pomidory możesz sparzyć i obrać ze skórki. Pokrój je w kostkę i razem ze szczypiorkiem dorzuć do pozostałych składników.
- Pora na sos: wymieszaj w miseczce śmietanę wraz z jogurtem, dodaj musztardę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw pozostałymi przyprawami, a następnie połącz ze składnikami.
- Koniecznie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny przed spożyciem.
Wskazówki i porady
Czy możesz zmodyfikować tę prostą sałatkę wg własnych upodobań? Oczywiście! Oto kilka prostych porad i wskazówek, których możesz z powodzeniem użyć w jej przygotowaniu:
- jeśli nie jesteś fanem szczypiorku, a lubisz koperek bądź natkę pietruszki, możesz zamienić te składniki ze sobą,
- śmietanę oraz jogurt naturalny możesz zastąpić majonezem, by sałatka była bardziej kaloryczna,
- jeśli zarówno Ty jak i Twoi goście lubicie warzywa możesz wzbogacić sałatkę kukurydzą konserwową, świeżym lub konserwowym ogórkiem i/lub dowolną sałatą,
- pomidory malinowe możesz zastąpić koktajlowymi – prezentują się one nieco ładniej niż klasyczne pokrojone w kostkę.
Ta prosta i szybka sałatka nie musi jedynie stanowić smacznej przystawki do grillowania. Z powodzeniem możesz ją serwować na letnie kolacje bądź nawet dodatki do obiadu.
SMACZNEGO!