Makaron z serem i skwarkami

Proste danie, takie jak makaron z serem i skwarkami przygotujesz bez problemu w krótkim czasie. Smak tej potrawy, kojarzącej się wielu osobom z dzieciństwem nie jest wyszukany – stanowi doskonałą propozycję na podwieczorek lub obiad. Dowiedz się, jak zrobić makaron ze skwarkami – przeczytaj poniższy przepis i do dzieła!

Składniki potrzebne na około 4 standardowe porcje:

  • 500 g makaronu, najlepszy będzie makaron typu świderki
  • 250-300 g półtłustego twarogu
  • 150 g surowego, przerośniętego boczku – im lepszy boczek, tym bardziej apetyczne i aromatyczne będzie Twoje danie
  • odrobina soli
  • masło ( nie zawsze jest konieczne, jeśli nie lubisz masła, lub nie możesz go jeść, śmiało możesz zrezygnować z tego składnika )
  • posiekany koperek lub gałązki całego koperku

Sposób przygotowania – makaron z serem i skwarkami:

  1. W garnku lub w dużym rondlu nastaw wodę na makaron. Posól ją delikatnie, aby makaron po ugotowaniu nie był mdły. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć porcję makaronu wskazaną w przepisie. Makaron powinien być ugotowany al dente.
  2. W międzyczasie, gdy makaron się gotuje, przełóż boczek na dużą deskę i pokrój na małe kawałki. Boczek możesz również nieco posolić do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Bardzo dobrym pomysłem jest usmażenie boczku na tłuszczu wieprzowym. Wówczas wydobędziesz z boczku jeszcze wspanialszy aromat, a potrawa będzie sycąca. Smaż boczek od czasu do czasu przewracając, aby się nie przypalił. Zdejmij patelnię z ognia, gdy boczek się zarumieni. Pamiętaj też, że podczas smażenia, boczek będzie pryskał na około tłuszczem – załóż fartuch kuchenny i usuń z blatów wszystkie rzeczy, które mogą się zatłuścić.
  4. Półtłusty ser twarogowy rozduś starannie widelcem. Ser również możesz nieco posolić, ale pamiętaj, że jeśli boczek jest dosyć słony, lepiej jest zrezygnować z doprawiania sera.
  5. Przy pomocy sitka odcedź makaron świderki. Aby nie zlepiał się on po rozłożeniu na talerze, polej go zimną wodą i przemieszaj. Możesz do makaronu dodać niewielką ilość prawdziwego masła, nie margaryny.
  6. W garnku wymieszaj makaron z serem i boczkiem. Możesz także najpierw rozłożyć makaron na głębokie talerze, a dopiero później dodać zarówno boczek, jak i ser.

Szybka i niezastąpiona potrawa obiadowa na weekend pod namiotem lub na działkę

Danie to podawaj na ciepło. Możesz do dekoracji użyć koperku – posiekanego lub ozdabiać potrawę całymi gałązkami. Makaron w tym wydaniu jest doskonały, jako szybkie danie obiadowe, niezastąpione na biwaku lub na działce, kiedy nie chcemy tracić czasu na żmudne przygotowania skomplikowanych potraw. Prosty i sycący smak z pewnością przypadnie do gustu, także najmłodszym dzieciom, które na co dzień nie jedzą dań tego typu.
Smacznego!

Dodaj komentarz