Któż nie podąża wzrokiem w cukierni za wystawionymi w gablotce puszystymi muffinkami, niech zacznie to robić. Te wspaniałe wypieki cieszą nie tylko oczy swoim wyglądem, ale i liczne podniebienia, bowiem smaków babeczek może być tyle, ile pomysłów na nie. Ale czy zawsze trzeba iść do cukierni, by szybko cieszyć się muffinką? Nie! Także w domu można bardzo szybko postarać się o blachę pełną babeczek, na przykład tych brownie!
Muffinki na dobry humor
Co wpływa na to, że babeczki są aż tak uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie? To, że są słodkie, przez co człowiek od razu dostaje zastrzyk energii, poprawia się także jego humor. Wpływ na popularność ma także to, że takie babeczki można przygotować z tym, co się lubi: z owocami, na przykład malinami, truskawkami czy borówkami (sprawdzą się świeże, jak i mrożone), z dodatkiem aromatu pomarańczowego, bakaliowe, czekoladowe. Już sama myśl o muffince, z której odwinie się papilotkę i ugryzie choćby kęs, wpływa na to, że człowiek czuje się lepiej.
Domowe pyszne jak zawsze
Wiele osób nie wyobraża sobie deseru w formie innej niż babeczka, inni sięgają po nią od czasu do czasu. Mając wybór, czy udać się po kolejną porcję takiej słodyczy do cukierni, czy może przygotować je samodzielnie, warto wybrać tę drugą opcję. Przygotowując muffinki samodzielnie, można dopilnować, by finalnie wypiek nie był bardzo słodki, czy też dodać więcej tego składniku, który lubi się najbardziej.
Chyba największą popularnością cieszą się muffinki przypominające smakiem słynne ciasto brownie. Wykonanie ich jest bardzo proste, składniki zazwyczaj są w domowych spiżarniach i lodówka, wystarczy więc zakasać rękawy, poświęcić chwilę i cieszyć się wspaniałymi wypiekami we własnym domu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
- Suche składniki wymieszać razem w misce. Osobno w drugiej misce wymieszać mokre składniki – jajko, olej, mleko – następnie dodać je do suchych i mieszać do czasu połączenia się całości w jedną masę (nie dłużej).
- Do masy dodać pokrojoną w małe kawałki czekoladę.
- Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Wypełnić foremki ciastem do wysokości 1 cm od brzegu, zostawiając babeczkom miejsce do wyrośnięcia.
- Muffinki piec przez 20 minut.
- Wyciągnąć z formy i poukładać na kratce, aby ostygły.