Naleśnik na słono – zrób go jak szef kuchni

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi naleśników. Zapewne nie pierwszy raz robisz tę potrawę. Jeśli jednak jesteś zielony w temacie, te wskazówki pomogą ci zaprezentować się godnie nawet przed francuskim kucharzem. Zachwyć znajomych bądź własne podniebienie naleśnikami w wersji „na słono”.

Apetyczne wnętrze

Przed przygotowaniem ciasta zrób farsz. Przeważnie potrzebuje on parę minut, by nabrał smaku. Po zrobieniu go sprawdź, czy na pewno wsypałeś wystarczająco soli i innych przypraw. Możesz zrobić nadzienie z twarożkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć mięsa, ryby, bądź szpinaku.

Mistrzowskie ciasto

Kolejną ważną rzeczą jest przygotowanie dobrego ciasta. Klasyczne patelnie mają wysokie brzegi, dlatego do tej potrawy warto zainwestować w specjalną patelnię z niskimi brzegami i nieprzywierającą powłoką. Dzięki niej usmażysz cienkie ciasto z niewielką ilością oleju. Na ogół smażymy w okrągłej patelni, ale w sklepie bez problemu kupimy nawet kwadratową. Niezależnie od tego, czy często jesz naleśniki, dobry sprzęt w kuchni zawsze się przydaje.
W przypadku naleśników bardzo ważne jest także dobre wymieszanie ciasta. Na początku warto połączyć mąkę z mlekiem, zanim dodamy jajka oraz sól. Mikser dobrze się sprawdzi jako nasza pomoc, dzięki czemu przygotujemy ciasto bez grudek. Należy zwrócić uwagę, by nasze ciasto nie było zbyt gęste, w razie, gdyby tak się zdarzyło, możemy dolać trochę wody lub mleka.

Sposób na dobre smażenie

Podczas smażenia także sporo rzeczy można zepsuć. Przy zbyt dużej ilości oleju twoje naleśniki będą pływać, a w smaku każdy wyczuje tłuszcz. Z kolei za mało oleju sprawi, że ciasto będzie się rwało. Dobrze jest użyć np. silikonowego pędzelka i rozprowadzić olej.
Bądź cierpliwy i nie sprawdzaj co chwilę, czy naleśnika trzeba obrócić. Zwykle zauważysz to po zewnętrznej stronie, kiedy twój smakołyk będzie odklejał się od patelni.

Przykładowy przepis na naleśnik na słono

Poniżej znajdziesz przykładowy przepis na naleśniki z serem na słono:

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • Posiekany koperek

Farsz:

  • 1 jajko
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina soli

Przygotowanie farszu:
Pokroić drobno cebulę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Twaróg rozetrzeć na twardą masę, następnie dodać sól, koperek oraz rozdrobnioną cebulę i czosnek. Zostawić farsz na kilka minut.
Wymieszać ze sobą mąkę, mleko, jajka. Można to uczynić mikserem, bądź trzepaczką.

Następnie dobrze rozgrzać patelnię, wlać niewielką ilość oleju. Kiedy patelnia będzie ciepła (można to sprawdzić poprzez wlanie kropelki ciasta na patelnię) należy wylać chochlę ciasta i równomiernie rozprowadzić po patelni. Usmażyć delikatnie, tak, by ciasto nie było ani surowe, ani rumiane.
Wyłożyć naleśnika na talerz i odrobinę przestudzić. Następnie posmarować do połowy, zwinąć w rulon, bądź kopertę i usmażyć ponownie, tym razem zarumienić obie strony naleśnika.
Smacznego!

Dodaj komentarz