Przepis na szybki obiad. Pieczarkowa Carbonara – smaczna kuchnia
Jeśli szukasz przepisu na tanie i błyskawiczne, a zarazem lekkie i smaczne danie – doskonale trafiłeś. Większość składników potrzebnych do przygotowania tej pasty zapewne masz w swojej lodówce, a jeśli nie – na zaopatrzenie nie wydasz więcej niż 25 złotych. Czas przygotowania tego dania to maksymalnie pół godziny, z pewnością poradzisz sobie, nawet jeżeli jesteś kulinarnym amatorem.
Składniki potrzebne do przygotowania Pieczarkowej Carbonary:
- 500 g makaronu spaghetti
- 200 g wędzonego boczku dobrej jakości
- 200 g średnich pieczarek
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 2 czubate łyżki stołowe parmezanu
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- sól i pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotuj duży garnek z wodą, zagotuj ją, dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju roślinnego. Wrzuć porcję makaronu i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przelej obficie zimną wodą i odstaw do odcedzenia.
Rozgrzej dużą patelnię na sucho, wrzuć pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, podsmaż do zarumienienia, następnie przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowy boczek przełóż do miseczki i odłóż na później.
Na tłuszczu powstałym po smażeniu boczku podsmaż drobno posiekaną cebulę. Umyj i obierz pieczarki, a później pokrój je w cienkie plasterki i dodaj do cebuli. Smaż, od czasu do czasu mieszając, do momentu całkowitego odparowania wody, a następnie dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i wlej porcję białego wina. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 5 minut, aż alkohol z wina w całości odparuje. Pamiętaj o mieszaniu.
Do małej miseczki wrzuć żółtka, parmezan, oraz 120 ml śmietanki, wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostałą część śmietanki wlej na patelnię i podgrzej na wolnym ogniu, dodaj do niej przygotowany wcześniej boczek.
Zmniejsz ogień pod patelnią z boczkiem i powoli wlej żółtka z serem i śmietaną. Często mieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Nie dopuszczaj do zbyt dużej temperatury, ponieważ jajka się zetną i wyjdzie jajecznica.
Do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron spaghetti i wymieszaj wszystko.
Przygotuj głębokie talerze. Mimo że Carbonara nie należy do dań efektywnych wizualnie, nie należy jej umniejszać. Wyłóż ładne, równe porcje makaronu z sosem i udekoruj listkami świeżej bazylii. Zetrzyj odrobinę parmezanu na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio nad talerze z makaronem.