Pierś z kurczaka z ziemniakami i warzywami na parze

Dania z udziałem piersi z kurczaka lub indyka są nadal popularne wśród osób które wybrały tego typu dietę. Jest to doskonałe źródło białka i aminokwasów. pierś z kurczaka z ziemniakami i warzywami to propozycja dla tych, którzy lubią dania proste i zbilansowane. Jest to na tyle łatwa potrawa, że jestem w stanie przygotować nawet najbardziej początkujący kucharz. Jest to idealne danie na gorące dni, gdy nie chcemy się zapychać ciężkostrawnymi potrawami. Dodatkowo w sezonie wiosenno-letnim, ze względu na duże urozmaicenie warzywne możemy zastosować świeże warzywa zamiast mrożonek, które wiodą prym w okresie jesienno-zimowym.

Trudność przygotowania: łatwy

Czas przygotowania: 35min – 2 godz

Porcja dla: 1-2 osoby

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • Majeranek
  • ⅓ szklanki oleju
  • Musztarda
  • Miód
  • Kminek
  • Sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • Suszone pomidory (kilka sztuk)
  • Olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie

Piersi z kurczaka na początek trzeba pokroić na mniejsze kawałki. To ułatwi nam zdecydowanie smażenie mięsa i jego marynowanie. odpowiednią ilość oleju możemy na oko wlać do miski, potem trzeba dodać majeranek, kminek, musztardę, miód, Dla smaku zamiast zwykłego oleju możemy dodać ten olej, w którym siedziały suszone pomidory jeśli mamy je w szafce. Taki olej wzbogaca niesamowicie smak naszego mięsa. Ponadto do takiej marynaty Możemy również pokroić na drobną suszone pomidory, co zdecydowanie poprawia smak mięsa. Tak doprawione mięso do dokładnie mieszamy z naszymi przyprawami. Muszą one dokładnie połączyć się z drobiem. Następnie w celu zamarynowania odstawiamy mięso do lodówki z lodówki na 45 minut. Im dłużej mięso będzie przybywać w lodówce tym bardziej będzie aromatyczne.

W międzyczasie, gdy pierś z kurczaka chłodzi się w lodówce obtoczona marynatą, możemy przystąpić do przygotowania ziemniaków. Mogą to być dwie opcje i obydwie są bardzo dobre i idealnie sprawdzają się przy takim daniu. Pierwsza z nich jest bardzo prosta: młode ziemniaki po prostu obieramy. najlepiej wybrać takie które są małe bądź średniej wielkości, by mogły ugotować się w całości. Bo nic ładniej na talerzu nie wygląda jak ziemniak ugotowany w całości. Jaki sposób podania nieco wydłuży czas przygotowania potrawy. Po pokrojeniu na cztery ćwiartki, ziemniaki można obtoczyć dodatkowo w kurkumie, by nabrały pięknego, złocistego koloru. Aby dobrze się upiekły warto nastawić piekarnik na 180-190* celsjusza. To pozwoli uniknąć niedopieczonych ziemniaków, a skórka będzie przy tym chrupiąca.

Pierś z kurczaka po zamarynowaniu możemy ugotować na parze. Do ugotowania na parze można wykorzystać nawet zwykłe metalowe sito lub durszlak, jeśli nie mamy w posiadaniu specjalnych parowarów albo urządzeń pozwalających na gotowanie w ten sposób. Potrzeba matką wynalazków i jeśli coś działa dobrze to warto z tego korzystać. Pieczenie piersi z kurczaka na parze powinno zająć maksymalnie 30 minut. Para łączy się z marynatą i wnika w głąb mięsa, powodując przenikanie przypraw w głąb drobiu.
Jako dodatek możemy zastosować surówkę z warzyw wiosennych, które są dostępne na okolicznych bazarkach. Wystarczy wybrać ulubione warzywa i zrobić z nich sałatkę wiosenną z mieszanką sałat. Do dressingu można użyć zwykłych ziół sałatkowy lub samemu przygotować sos na bazie oliwy lub jogurtu.

Smacznego!

Dodaj komentarz