Pizza, danie wywodzące się z Włoch, znane jest praktycznie na całym świecie i uwielbiane przez miliony ludzi, którzy pokochali to drożdżowe ciasto z sosem pomidorowym i różnymi dodatkami. Jedni, jak twórcy tego dania, cenią sobie kruchość cienkiego ciasta. Amerykanie preferują to grubsze z dużą ilością pepperoni i sera. Inni zwracają uwagę na ilość dodatków czy też najbardziej lubią tę najprostszą – margheritę. Nieważne jednak, jaka jest ulubioną, pizza pojawia się na wielu stołach. Czy coś zdoła to zmienić? Na razie nic na to nie wskazuje.
Na mniejszy i większy głód
Co wpływa na to, że pizza wciąż zajmuje wysokie miejsce na liście spożywanych posiłków? Dostępność od ręki w krajach rozwiniętych. Wystarczy pójść do supermarketu, by natrafić na liczne opakowania tego produktu. Do tego jego przygotowanie nie jest trudne – wystarczy jedynie nagrzany piekarnik i cierpliwość większa od głodu.
Plusem tego dania jest także to, że sprawdza się i jako mniejszy posiłek – tutaj ku spełnieniu potrzeb klientów wychodzą sieci pizzerii oferujące na wynos kawałki pizzy – i jako całe danie główne z dodatkami, o jakich konsument sobie zamarzy.
Danie dla każdego
Jak wiele osób nie ma nic przeciwko kupnej lub mrożonej pizzy, tak są i zwolennicy tej robionej w warunkach dom -owych, która także skierowana jest do wszystkich. Nie ma żadnej przesady w tym, że pizza jest daniem dla każdego. Mogą podnieść się głosy, że nie wszyscy tolerują gluten, który jest w cieście – rozwiązaniem na to jest wybranie innego rodzaju mąki, na przykład ryżowej, z tapioki czy owsianej. Także wegetarianie i weganie nie potrzebują rezygnować z tego dania – wystarczy składniki zamienić na substytuty pochodzenia roślinnego.
Podstawą jest tu ciasto. Przepis na jego wykonanie nie jest trudny, a łatwy do zapamiętania i – co równie ważne – gwarantuje, że pizza uda się za każdym razem.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do posypania
- 1 szklanka wody
- 50 g drożdży
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatki według uznania. Może to być pomidor, salami, kurczak, kukurydza, czerwona papryka. Obowiązkowy jest za to sos pomidorowy – można przygotować samodzielnie lub użyć przecieru pomidorowego albo ketchupu – oraz ser, którego ciągnąca się konsystencja stanowi dla wielu najlepszą część pizzy.
Przygotowanie
Do miski wlać wodę i dodać drożdże. Zamieszać, pozostawić na minutę. Wsypać mąkę, dodać olej, cukier i sól. Wyrobić ciasto rękami, jeżeli klei się za bardzo do rąk, wsypać więcej mąki. Uformować kulę. Miskę nakryć ręcznikiem i pozostawić na około godzinę, póki nie podwoi objętości.
Ciasto wyłożyć z miski, obsypać mąką i pozagniatać. W zależności od tego, czy będzie pieczona na prostokątnej blasze, czy też na okrągłej, uformować jej kształt i położyć na wysmarowanej tłuszcze formie. Posmarować sosem, poukładać ulubione dodatki, posypać startym żółtym serem (może być również parmezan czy mozzarella). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 12 minut. Podawać gorące.