Placuszki ziemniaczano-jaglane z cukinią

Placki ziemniaczane części Polaków kojarzą się z dzieciństwem. Ten prosty pomysł na obiad sprawdza się, kiedy nie pragnie się gotowania skomplikowanego, a naszła ochota na znajomy smak, który przywodzi na myśl dobre czasy. Choć tarcie ziemniaków na tarce czasami wiąże się z lękiem – utrata opuszek palców czy paznokcie zdaje się jakaś bardziej możliwa – tak chrupkość dobrze wysmażonych placków wynagradza trud pracy. Co jednak, jeśli klasyczna wersja wydaje się być monotonna? Można dodać do niej proste składniki, by ze sprawdzonego smaku cieszyć się nowością.

Kasza i cukinia dla smaku

Można by sądzić, że nie ma składnika, który na tyle dobrze skomponuje się z surowym ziemniakiem, by być dobrym towarzyszem dla stworzeniu niesamowicie pysznego i wciąż prostego dania, a jednak! Dodatek delikatnej kaszy jaglanej pomoże podkreślić smak, zaś obecność startej cukinii dostarczy potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, B1, K, PP i beta-karoten, które dobrze wpłyną na organizm. Stworzenie z nich placuszków sprawi, że dzieci będą skłonne przekonać się jedzenia warzyw, jak i częstszego spożywania kaszy.

Placuszki mile widziane

Co wpływa na to, że tak chętnie człowiek sięga po placki ziemniaczane? Prostota wykonania i smak, który podbija kubki smakowe i dobrze się kojarzy. Podstawowy przepis jest po protu smaczny, a wszelkiego rodzaju wariacje zdają się nie być w stanie go zepsuć, dlatego nie warto zastanawiać się za długo, czy dodanie nowego składnika zmieni coś w znacznym stopni. Placuszki zawsze są mile widziane, więc szybki przegląd lodówki i spiżarni i można brać się do pracy.

Składniki:

  • 200 gram kaszy jaglanej
  • 300 gram ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
Ziemniaki, cebulę i cukinię obrać ze skóry, następnie zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć z wody, by pozostała masa.
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (15 minut). Zostawić do ostudzenia.
Kaszę dodać do masy z ziemniaków i cukinii. Natkę pietruszki umyć i posiekać, dodać do masy. Wbić jajka, dodać obie mąki, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i z gotowej masy lepić niewielkie placki, przełożyć na patelnię i lekko spłaszczyć do odpowiedniej grubości placka. Smażyć z obu stron na ładny, złoty kolor. Przełożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub ketchupu.

Dodaj komentarz