Pomidorówka to zdecydowanie królowa wśród zup. Jak wiele przepisów, posiada również modyfikacje godne uwagi. I takim przepisem jest właśnie pomidorówka z groszkiem i ziołami. Niezwykle sycąca, mocno pomidorowa i naturalna. Można powiedzieć, iż jest to jeden z tych uniwersalnych przepisów, które sprawdzą się nie tylko na diecie, ale też w codziennym gotowaniu. Zioła w tym przepisie, jakie można użyć, mogą być dowolne. Najlepiej jednak sprawdzą się świeże, a w szczególności listki bazylii i oregano dodadzą potrawie niesamowity smak i aromat. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo sycący.
Dodatek groszku nieco osładza całą kompozycję i dodaje tego charakterystycznego, groszkowego posmaku. Dzięki temu nie tylko wzbogacimy nasz przepis, ale także dostarczymy niezbędnych i zdrowych wartości odżywczych naszemu organizmowi. Ponadto przepis ten sprawdzi się idealnie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Trudność przygotowania
Czas przygotowania 25-35 minut
Porcja dla: 2-3 osób
Składniki:
- 1 kg pomidorów (najlepiej sprawdzą się malinowe lub polne)
- 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony lub suchy – ten jednak wcześniej trzeba namoczyć przez noc)
- 1 litr bulionu warzywnego
- Bazylia lub kolendra (najlepiej sprawdzi się świeża)
- Sól, pieprz do smaku
Pomidory możemy obrać ze skóry, ale możemy też ją zostawić. Zaleca się by ją zostawiać, gdyż jest źródłem cennego likopenu, który jest antyoksydantem. A właśnie w skórce pomidora jest go najwięcej. Do przygotowanego wcześniej garnka możemy wrzucić pokrojone pomidory. Nie muszą być pokrojone w idealną kostkę, bo i tak potem będą zblendowane.
Po lekkim podprużeniu pomidorów należy dolać bulionu. W zależności od tego czy chcemy uzyskać bardzo lub też nieco mniej gęstą zupę, wystarczy wlać odpowiednią ilość wywaru. Po tym należy całość mieszać aż do miękkości. Całość, która powstanie należy zblendować na jednolitą masę. Im więcej masy pomidora użyje się podczas gotowania, tym bardziej sycąca i aromatyczna będzie nasza pomidorowa.
Po zblendowaniu pomidorów całość należy gotować jeszcze przez kilka minut, aby zupa nabrała odpowiedniej konsystencji. Teraz możemy dodać groszku zielonego i pokrojonych ziół. Zioła powinny być skrojone na drobno tak, by nie wpływały na komfort spożywania posiłku. W zupełności wystarczy dodać jedną garść naszych ulubionych, świeżych ziół. Gdy groszek zrobi się miękki wystarczy całość rozdzielić na odpowiednią ilość porcji do małych miseczek.
Idealną alternatywą będzie tutaj posypanie zupy parmezanem lub grzankami. Na wierzch można jeszcze dodać dodatkowe zioła.
Smacznego!
Kategoria: kuchnia