Produkty ochładzające i orzeźwiające, w diecie człowieka. Lista ulubionych produktów.

Dużo osób uważa, że spożywane przez człowieka potrawy, mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, oraz samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Oczywiście, jest to prawda. W kulturze chińskiej, wyróżnia się warzywa oraz owoce, które mają ogromny wpływ na organizm. Między innymi, rozgrzewają, lub ochładzają organizm. Jakie to owoce i warzywa? Jak przygotować danie, które ma korzystny wpływ na organizm człowieka?

Rozgrzewające i ochładzające jedzenie. Lista najpopularniejszych owoców i warzyw, które mają ogromny wpływ na organizm człowieka.

Chyba każdy wie, jak ogromne znaczenie na organizm mają owoce i warzywa w diecie. Dostarczają cennych witamin, minerałów oraz składników pokarmowych, dzięki którym, organizm prawidłowo się rozwija. Nie zawsze jednak, zwracamy uwagę na działanie pokarmu, który spożywamy. Niektóre z nim, zalecane są na diecie, inne jako naturalne lekarstwa, które zwalczają różnorodne choroby. A jak sytuacja wygląda z jedzeniem, które ma rozgrzewać i ochładzać organizm?
Produkty, które działają rozgrzewająco, dzielimy na gorące oraz ogrzewające.

Ogrzewające produkty spożywcze:

– papryka
– szczypiorek
– fasola
– jarmuż
– cebula
– pietruszka
– por
– pasternak
– maliny
– kokos
– mandarynka
– liczi
– ananas
– winogron
– głóg
– wiśnie
– pszenica
– owies
– otręby
– czarna fasola
– soczewica
– orzech włoski
– kasztan
– wołowina
– kurczak
– ryby
– indyk
– cytryna
– anyż
– koper
– żeńszeń
– kawa
– melasa
– cukier
– wino

Produkty gorące:

– czosnek
– baranina
– cebula
– czarny pieprz
– imbir
– cynamon
Tak samo jak w przypadku produktów ogrzewających, produkty ochładzające dzielimy na wychładzające i wyziębiające.

Produkty wychładzające to:

– burak
– szparagi
– pędy bambusa
– brokuły
– marchew
– grzyby
– kalafior
– seler
– ogórek
– rzepa
– bakłażan
– rzepa
– sałata
– cykoria
– ziemniaki
– dynia
– szpinak
– cukinia
– kabaczek
– pomidor
– kukurydza
– truskawki
– jabłko
– morela
– brzoskwinia
– figa
– pomarańcz
– śliwka
– proso
– jęczmień
– ryż biały
– nasiona melona
– fasola mung
– żeńszeń
– kolendra
– mięta
– herbata

Produkty wyziębiające:

– wodorosty
– kasztan wodny
– banan
– melon
– grejfrut
– morwa
– gruszka
– arbuz
– wieprzowina
– nasiona dyni
– witamina C
– cukier biały
– sól
Podczas tworzenia diety, warto oprzeć jadłospis o znane, lubiane owoce orz warzywa, które mają ogromne znaczenie w żywieniu człowieka. Dieta powinna być dobrana zarówno do rodzaju wykonywanej pracy, aktywności fizycznej, wieku, stanu zdrowia oraz klimatu, w jakim mieszkają dane osoby. Jeśli mieszkasz w regionie, który słynie z wysokich temperatur, wybierze produkty, które ochłodzą organizm, korzystnie wpływając na samopoczucie. Jeśli mieszkasz w klimacie chłodnym, wybierz zdrowy, i smaczny sposób n rozgrzanie się.

Produkty ochładzające i rozgrzewające, a sposób przygotowywania dań.

Choć obróbka termiczna negatywnie wpływa na pożywienie, pozbawiając go całkowitego, lub częściowego składu mineralnego, nie wpływa na ochłodzenie i ogrzanie organizmu. Jeśli zatem przygotujesz sobie na posiłek koktajl, lub placki warzywno- zbożowe, możesz mieć pewność, że produkty nie stracą swoich właściwości. Nie bój się zatem urozmaicać dietę, i na przemian przygotowuj smaczne, pożywne i zdrowe posiłki dla siebie, oraz swojej rodziny.

Czy produkty orzeźwiające, mają negatywny wpływ na organizm człowieka?

Choć produkty orzeźwiające, poprawiają samopoczucie, ich nadmierne spożywanie, może wywołać szereg niepożądanych efektów. Do największej wady, jedzenia orzeźwiających produktów, zaliczyć można otyłość. Jak to jest możliwe?
Otóż produkty orzeźwiające, przyczyniają się do odkładania w organizmie śluzu Tan. Śluz ten, odkłada się w tkance łącznej, powodując zwiększenie masy ciała. Ponadto, przyczynia się do powstawania celulitu, który negatywnie wpływa na sylwetkę. Aby uniknąć tych przykrych dolegliwości, należy zbilansować odpowiednio dietę, by nie zaburzyć pracy organizmu.
Produkty ochładzające, nie są również wskazane u osób, które chorują na cukrzycę. Zbyt duża ilość cukru w produkcjach, może być dużym niebezpieczeństwem dla cukrzyka.
Jeśli nie występują u Ciebie żadne choroby, czujesz się dobrze, oraz dobrze bilansujesz swoją dietę, wprowadź do niej warzywa i owoce, które pomogą Ci rozgrzać, lub ochłodzić organizm, by poczuć się jeszcze lepiej, za równo fizycznie, jak i psychicznie. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zasięgnij rady specjalisty, czyli dietetyka, który pomoże Ci ułożyć idealną dietę.

Dodaj komentarz