Prosty i smaczny przepis, na idealny chłodnik dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko przygotować smaczny chłodnik.

Chłodnik, jest wyjątkowo smaczną zupa, serwowaną na zimno. Można przygotować go na wiele sposobów, na przykład z wykorzystaniem sezonowych owoców, czy warzyw. Latem, gdy na targach i w sklepach dostępne są świeże liście botwiny, warto przygotować smaczny chłodnik z botwinki, który doskonale uzupełni niedobory witamin, Jak go zrobić? O to prosty przepis, dzięki któremu, zrobisz smaczny chłodnik dla swojej rodziny.

Przepis na chłodnik z młodej botwinki dla całej rodziny.

Przygotowanie chłodnika nie jest trudne. Wystarczy, że masz w domu kilka niezbędnych do jego przygotowania rzeczy, by móc cieszyć się smacznym, orzeźwiającym chłodnikiem. Jeśli chcesz przygotować chłodnik dla swojej rodziny, koniecznie skorzystaj ze sprawdzonego, smaczne oraz prostego przepisu, który zawsze się uda.

Do przygotowania chłodnika z młodej botwinki potrzebujesz:

  • 1 kg botwiny, najlepiej młodej, z małymi, lecz soczystymi liśćmi
  • 1 nieduży pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pęczek koperku
  • 1 l kefiru
  • 0.5 litra śmietany, najlepiej 18%
  • 4 jaja
  • sok z jednej cytryny
  • przyprawy, na przykład czosnek, sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania domowego chłodnika:

Botwinę wraz z burakami dokładne umyć i drobno posiekać. Wrzucić do garnka, dodać odrobine wody, sok z cytryny oraz pół łyżeczki cukru. Składniki dusić tak długo, aż botwina oraz pokrojone drobno buraczki zmiękną. Tak przygotowaną botwinę, odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie wymieszaj ze sobą kefir oraz śmietanę. Możesz użyć do tego trzepaczki, miksera lub blendera. Dzięki temu, masa będzie bardzo delikatna, kremowa i napowietrzona, nadając chłodnikowi przyjemnego smaku.
Do ostygniętej botwinki dodaj śmietanę z kefirem. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ogórka oraz startą na drobnych oczkach rzodkiewkę, a następnie przyprawy, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość porządnie wymieszaj, aż do momentu, połączenia się wszystkich składników.
Do przygotowanego chłodnika, dodaj pokrojone na 4 części jajko, oraz posiekany bardzo drobno koperek. Przygotowany chłodnik z botwinki, wstaw do lodówki, przynajmniej na 40 minut, aby się schłodził, oraz przeszedł smakiem. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz go schłodzić w zamrażalce. Gotowe!
Przygotowanie domowego, smacznego chłodnika z botwinki, nie jest trudne. Wystarczy kilka świeżych dodatków, by w Twoim domu, wszyscy zajadali się smacznym, oraz przede wszystkim zdrowym chłodnikiem. Koniecznie wykorzystaj ten banalny przepis, który nie zajmie Ci zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz