Przecierana zupa grochowa

Zupy to bez wątpienia jeden z ulubionych sposobów Polaków na obiad. Łatwe w przygotowaniu, dostarczające witamin i minerałów z warzyw, z których są przygotowane, kojarzą się z dzieciństwem i przyjemnym ciepłem, jakie odczuwa się podczas ich spożywania. Czy jednak zupa zawsze powinna mieć wygląd doprawionej wody z pływającymi w niej składnikami? Nie, równie dobrze można zupę zblendować i podać jako krem. Taka zupa również zachwyci, a w ten sposób można przemycić coś, czego często się nie je, na przykład groch.

Groch dla zdrowia

Najczęściej groch wykorzystywany jest w kuchni do przyrządzenia go z kapustą w okresie świąt Bożego Narodzenia czy jako główny składnik wojskowej zupy, grochówki. Wiele osób unika jej w swojej diecie ze względu na jej działanie na układ trawienny, jednak warto, by pojawiał się on dość regularnie na talerzach i miskach.

Groch najprawdopodobniej pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest bardzo dobrym źródłem białka – przez co polecany jest osobom na diecie bezmięsnej, gdzie ten składnik odżywczy potrzebuje substytutu – dostarcza również węglowodany oraz błonnik, który wspomaga proces trawienia. Ma działanie zasadotwórcze, neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów. W grochu znaleźć można takie cenne minerały jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Jest źródłem przeciwutleniaczy i witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i chronią przed stanami lękowymi i depresją, łagodzą skutki stresu.
Groch odgrywa dużą rolę w zapobieganiu raka jelita grubego, pomaga w leczeniu innych nowotworów, na przykład piersi, trzustki.

Przecierana zupa grochowa dostarczy nie tylko wielu wartości, ale też podbije podniebienia swoim smakiem, wystarczy tylko spróbować. Przepis na nią poniżej.

Składniki:

  • ½ kg żółtego grochu łupanego w połówkach
  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek chudego, wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie, suszony majeranek

Przygotowanie
Żeberka pokroi, zagotować w dużym garnki w lekko osolonej wodzie. Zebrać szumowiny, gotować pod przykryciem przez 40 minut.
Do zupy dodać obraną pietruszkę, obraną cebulę i opłukany groch. Dodać boczek i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Marchewkę obrać, dodać do zupy razem z listkiem laurowym, zielem angielskim. Gotować całość do miękkości warzyw przez około 30 minut.
Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku – około 2 łyżki. Wyciągnąć mięso, zmiksować.
Podawać przyozdobioną natką pietruszki i z grzankami.

Dodaj komentarz