Przepyszna szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Idealnie pasuje do porannej kawy. Informacje jak ją przygotować:

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 50 minut
Porcja 100 g zawiera około 230 kcal.
Użyj formy o wymiarach 24/24 cm.

Istotne szczegóły dotyczące składników:

Do ciasta najlepiej sprawdzi się mąka pszenna,
Ciasto powinniśmy wyrabiać możliwie krótko. Przed wyłożeniem jabłek należy nakłóć nieco spód ciasta widelcem, co zapobiegnie wybrzuszaniu się ciasta w czasie pieczenia.
W 100 % sprawdzą się jabłka atonówki i szara renta. Są wprawdzie kwaśne, ale za to nie puszczają dużo soku i zapewniają dobry smak. Bądź uważny podczas wybierania jabłek, sprawdzaj, czy owoce nie mają wgnieceń, dziurek lub brązowych plam. Szkoda by było, gdyby kiepskie jabłka zepsuły całe ciasto.

Przepis na szarlotkę z kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru lub cukru pudru ( około pół szklanki)
  • 5 jajek
  • proszek do pieczenia wg proporcji
  • cukier wanilinowy
  • łyżka mleka lub wody ( w razie gdyby ciasto nie chciało się zlepić)

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier( opcjonalnie do smaku)

Przygotowanie:

  • Do miski lub stolnicy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz kostkę margaryny.
  • Wyrób ciasto ręcznie, bądź mikserem, zawiń w folię i schowaj do schłodzenia.
  • Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, zetrzyj je na tarce lub pokrój na cienkie kawałki. Do owoców dodaj cynamon, mąkę i cukier ( jeśli jabłka są kwaśne). Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj masło w palcach wraz z cukrem i mąką.
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia, dno wysmaruj margaryną.
  • Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Wyłóż je na dno brytfanny. Potem dodaj jabłka,
  • Posyp ciasto kruszonką.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni C. przez 50 minut. Po tym czasie szarlotka powinna mieć lekko złoty kolor.
  • Ostudź po wyciągnięciu z pieca.

Najlepiej smakuje, kiedy już nie patrzy, a jeszcze jest ciepła. Idealnym dodatkiem do szarlotki z kruszonką będą lody waniliowe.
Smacznego!

Inne wersje, dodatki:
W niektórych wersjach tego przepisu jabłka smaży się z cynamonem, a ostudzone daje na ciasto i piecze. Do jabłek możesz dodać także kardamonu lub imbiru. Aby kruszonka była bardziej aromatyczna, warto wzbogacić ją o zapach wanilii czy cynamonu, a całość posypać cukrem pudrem bądź polać polewą czekoladową.

Dodaj komentarz