Szarlotka z kruszonką to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Idealnie pasuje do porannej kawy. Informacje jak ją przygotować:
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 50 minut
Porcja 100 g zawiera około 230 kcal.
Użyj formy o wymiarach 24/24 cm.
Istotne szczegóły dotyczące składników:
Do ciasta najlepiej sprawdzi się mąka pszenna,
Ciasto powinniśmy wyrabiać możliwie krótko. Przed wyłożeniem jabłek należy nakłóć nieco spód ciasta widelcem, co zapobiegnie wybrzuszaniu się ciasta w czasie pieczenia.
W 100 % sprawdzą się jabłka atonówki i szara renta. Są wprawdzie kwaśne, ale za to nie puszczają dużo soku i zapewniają dobry smak. Bądź uważny podczas wybierania jabłek, sprawdzaj, czy owoce nie mają wgnieceń, dziurek lub brązowych plam. Szkoda by było, gdyby kiepskie jabłka zepsuły całe ciasto.
Przepis na szarlotkę z kruszonką
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru lub cukru pudru ( około pół szklanki)
- 5 jajek
- proszek do pieczenia wg proporcji
- cukier wanilinowy
- łyżka mleka lub wody ( w razie gdyby ciasto nie chciało się zlepić)
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier( opcjonalnie do smaku)
Przygotowanie:
- Do miski lub stolnicy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz kostkę margaryny.
- Wyrób ciasto ręcznie, bądź mikserem, zawiń w folię i schowaj do schłodzenia.
- Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, zetrzyj je na tarce lub pokrój na cienkie kawałki. Do owoców dodaj cynamon, mąkę i cukier ( jeśli jabłka są kwaśne). Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj masło w palcach wraz z cukrem i mąką.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, dno wysmaruj margaryną.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Wyłóż je na dno brytfanny. Potem dodaj jabłka,
- Posyp ciasto kruszonką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C. przez 50 minut. Po tym czasie szarlotka powinna mieć lekko złoty kolor.
- Ostudź po wyciągnięciu z pieca.
Najlepiej smakuje, kiedy już nie patrzy, a jeszcze jest ciepła. Idealnym dodatkiem do szarlotki z kruszonką będą lody waniliowe.
Smacznego!
Inne wersje, dodatki:
W niektórych wersjach tego przepisu jabłka smaży się z cynamonem, a ostudzone daje na ciasto i piecze. Do jabłek możesz dodać także kardamonu lub imbiru. Aby kruszonka była bardziej aromatyczna, warto wzbogacić ją o zapach wanilii czy cynamonu, a całość posypać cukrem pudrem bądź polać polewą czekoladową.